21/05/2024

Ποια είναι η αλήθεια για την εξόντωση του Σουλεϊμανί

Το όχημα στο οποίο βρισκόταν ο Σουλεϊμανί έχει μετατραπεί σε άμορφη πύρινη μάζα (AP)

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την αεροπορική επίθεση που σκότωσε τον ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί τον περασμένο μήνα, ως απάντηση σε παλαιότερες επιθέσεις, ανέφερε σε υπόμνημα ο Λευκός Οίκος, το οποίο δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, παρά τους πρωτύτερους ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η επιδρομή κατά του ιρανού στρατηγού έγινε εξαιτίας επικείμενης απειλής.

Υπόμνημα αιτιολόγησης

Οπως προβλέπει ο νόμος, η κυβέρνηση έστειλε στο Κογκρέσο αδιαβάθμητο υπόμνημα αιτιολόγησης της αμερικανικής επιδρομής τη 2α Ιανουαρίου με drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Σουλεϊμανί.

Το αεροπορικό χτύπημα και τα αντίποινα του Ιράν προκάλεσαν φόβους για γενικευμένο πόλεμο και ενόχλησαν ορισμένους βουλευτές που τόνιζαν ότι ο Τραμπ τους είχε δώσει αμφιλεγόμενες δικαιολογίες για την επίθεση.

«Ο πρόεδρος διέταξε αυτήν την ενέργεια ως απάντηση στις κλιμακούμενες επιθέσεις τους προηγούμενους μήνες από το Ιράν και από τις υποστηριζόμενες από αυτό πολιτοφυλακές ενάντια σε δυνάμεις και συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα της αμερικανικής προεδρίας που κατατέθηκε στο Κογκρέσο.

Οι λόγοι

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε στη δημοσιότητα το υπόμνημα μια μέρα αφότου η Γερουσία, παρά τις αντιδράσεις Τραμπ, ενέκρινε νόμο, με σπάνια διακομματική σύμπλευση, που περιορίζει την εξουσία του προέδρου να διεξάγει πόλεμο εναντίον του Ιράν.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, οι σκοποί της επίθεσης της 2ας Ιανουαρίου ήταν η προστασία του αμερικανικού προσωπικού, η αποτροπή του Ιράν, η υποβάθμιση της ικανότητας των φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών να εξαπολύουν επιθέσεις και ο «τερματισμός της ιρανικής στρατηγικής κλιμάκωσης επιθέσεων».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το αμερικανικό Σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο το δικαίωμα να αποφασίσει τη χρήση βίας για να προστατεύσει τη χώρα από επίθεση ή απειλή ή επικείμενη επίθεση.

Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι εφαρμόστηκε επίσης ο νόμος για την Εξουσιοδότηση Χρήσης Στρατιωτικής Δύναμης που ψήφισε το Κογκρέσο το 2002 για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ελιοτ Ενγκελ δήλωσε πως όσα αναφέρονται στο υπόμνημα έρχονται σε αντίθεση με τον προηγούμενο ισχυρισμό του ρεπουμπλικάνου πρόεδρου ότι η επιδρομή κατά του Σουλεϊμανί απέτρεψε επικείμενη επίθεση, τονίζοντας πως οι βουλευτές χρειάζονται να λάβουν περισσότερες απαντήσεις.

«Να καταθέσει ο Πομπέο»

«Αυτή η κίβδηλη, εκ των υστέρων εξήγηση, δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε απαντήσεις και καταθέσεις, οπότε προσβλέπω στην κατάθεση του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενώπιον της Επιτροπής σε ανοικτή ακρόαση στις 28 Φεβρουαρίου αναφορικά με την πολιτική για το Ιράν και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της επιδρομής κατά του Σουλεϊμανί», ανέφερε ο Ενγκελ σε ανακοίνωσή του.

Βοηθός της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι ο Πομπέο είχε συμφωνήσει να εμφανιστεί σε αυτήν στις 28 Φεβρουαρίου. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλιο.

Ο Ενγκελ ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι ο Πομπέο συμφώνησε να συμμετάσχει σε δημόσια ακρόαση σε ημερομηνία που δεν είχε οριστεί. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε απορρίψει δύο προηγούμενα αιτήματα Επιτροπών για να συζητήσει την πολιτική για το Ιράν σε ανοιχτή συνεδρίαση της Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ, IN.GR 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024