14/04/2024

Η «ακτινογραφία» της μάχης στην Ιντλίμπ – Τα στρατόπεδα και η ραγδαία κλιμάκωση

Ο πόλεμος στη Συρία μετρά ήδη εννέα χρόνια και η διεθνής κοινότητα γίνεται εσχάτως μάρτυρας μία ακόμα κλιμάκωσης της ένοπλης βίας, καθώς η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν νέα εκστρατεία εναντίον περιοχών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στο βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας.

Το Aljazeera μέσα από 400 λέξεις επιχειρεί να εξηγήσει συνοπτικά τι ακριβώς συμβαίνει στην επαρχία Ιντλίμπ.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση της Συρίας και οι συμμαχικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περιοχές που έλεγχε η αντιπολίτευση σε ολόκληρη τη χώρα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και μαχητές της αντιπολίτευσης από αυτές τις περιοχές μεταφέρθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ.

Τμήματα των επαρχιών Ιντλίμπ και Χαλέπι είναι τώρα οι πρώτες γραμμές της μάχης μεταξύ συριακών ενόπλων ομάδων αντιπολίτευσης, μερικοί από τους οποίους υποστηρίζονται από την Τουρκία και οι δυνάμεις της Ρωσίας και του Ιράν που είναι πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος πιέζει να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου της χώρας.

Η συριακή κυβέρνηση προσπάθησε να αναλάβει τον έλεγχο της στρατηγικής εθνικής οδού Μ5, η οποία διέρχεται από τις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ και η οποία ήταν κάποτε σημαντική εμπορική διαδρομή που συνέδεε το Χαλέπι με τη Δαμασκό και το νότο της χώρας.

Η επαρχία Ιντλίμπ βρίσκεται επίσης δίπλα στην επαρχία Λαττάκεια, ένα οχυρό της κυβέρνησης της Συρίας που φιλοξενεί τη ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση Χμέιμιμ.

Το 2018, η πρόοδος των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ σταμάτησε όταν η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην επαρχία από την οποία θα αποχωρούσαν ορισμένες ομάδες αντιπολίτευσης.

Η κλιμάκωση της έντασης

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2019, η συριακή κυβέρνηση ξεκίνησε στρατιωτική επίθεση υποστηριζόμενη από τη ρωσική αεροπορία στις θέσεις της αντιπολίτευσης στην περιοχή. Ενώ συμφωνήθηκαν ορισμένες καταπαύσεις του πυρός κατά το καλοκαίρι, γρήγορα κατέρρευσαν και τον Δεκέμβριο δυνάμεις πιστές στη Δαμασκό ξεκίνησαν νέα εκστρατεία από αέρος και εδάφους.

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο, όταν τούρκοι στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί από δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, προκαλώντας στρατιωτική αντίδραση από την Άγκυρα.

Η επαρχία Ιντλίμπ σήμερα φιλοξενεί πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτοπίζονται εσωτερικά. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η τελευταία επίθεση έχει αναγκάσει περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν καταφύγει σε στρατόπεδα κατά μήκος των σφραγισμένων συνόρων με την Τουρκία.

πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024