Οικουμενικός Ελληνισμός και Ελλαδι(τι)σμός: ένας ψεύτικος και εθνικά ζημιογόνος διαχωρισμός

Ο ποιητής Σπύρος Ματσούκας
Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού
Συχνά σε περιόδους κρίσεων γίνεται λόγος για την κακή “ελλαδίτικη” νοοτροπία σε αντιδιαστολή με τον λαμπρό οικουμενικό Ελληνισμό. Για να ξεκινήσει η συζήτηση ας αναρωτηθούμε: τί εννοούμε όταν λέμε “οικουμενικός Ελληνισμός”;
Ο πρώτος ορισμός του “οικουμενικού Ελληνισμού” είναι πνευματικός – ιδεολογικός. Πρόκειται για τον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος είναι ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες του δυτικού πολιτισμού, με τον άλλον να είναι ο ιουδαιοχριστιανικός. Πρόκειται για αυτό που αποτυπώθηκε στα βιβλία και στη συνείδηση των Δυτικών. Από αυτόν τον Ελληνισμό αποκόπηκε το Βυζάντιο, καθώς το contra errores Graecorum του Πάπα αντικαταστάθηκε με τις κατηγορίες περί σκοταδισμού και οπισθοδρόμησης του Διαφωτισμού. Οι Ευρωπαίοι περιηγητές του 18ου και 19ου αιώνα θα βγάλουν στις αναμνήσεις τους την απαξίωση τους προς τους δύσμοιρους ραγιάδες. Η οριενταλιστική τους οπτική θα καταδικάσει τους Έλληνες μέχρι σήμερα στο “να δίνουν εξετάσεις” για να είναι “άξιοι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων” στα μάτια των Δυτικών.
Υπάρχει όμως και τρίτος λόγος. Οι μεγάλοι και επιτυχημένοι Έλληνες έμποροι ήταν ως επί το πλείστον επιφυλακτικοί στην πιθανότητα Επανάστασης του Γένους. Στην Φιλική Εταιρεία συμμετείχαν κυρίως μικροί και περιθωριακοί έμποροι της Δύσης, πράγμα που προκαλεί την δικαιολογημένη δυσφορία του δημογέροντα από τα Λαγκάδια, Κανέλλου Δεληγιάννη, τονίζοντας σε έναν φιλικό, ότι πάνω του στηρίζεται ένα ολόκληρο σύστημα από σπίτια και οικογένειες που η ασφαλής ύπαρξή τους στηρίζεται σε αυτόν, ενώ ο φιλικός, κατά τον Δεληγιάννη πάντα, δεν είχε τίποτα να χάσει. Την τιμή του “Οικουμενικού Ελληνισμού” την διέσωσαν οι λόγιοι της Δύσης που όμως και αυτοί τόνιζαν ότι ο Ελληνικός Λαός ήταν ανώριμος για την “πολιτικήν του χειραφετησιν”. Ακόμα και ο Καποδίστριας θεωρούσε την Ελληνική Επανάσταση καθαρή τρέλα.
Και τότε άρχισε και τυπικά ο διαχωρισμός Ελλάδος και Ελληνισμού. Οι ξένοι δυσφορούσαν και δεν δίστασαν να επιβάλουν την σκληρότητα τους όποτε το έκριναν αναγκαίο. Αρκεί να θυμίσουμε τα “Παρκερικά” και τον αποκλεισμό του 1854, όταν οι Γάλλοι στρατιώτες έφεραν την χολέρα στην Αθήνα. Οι Ευρωπαίοι δεν έβλεπαν πια “τους απογόνους του Πλάτωνα και Αριστοτέλη” παρά χριστιανούς βάρβαρους. Οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Αυτοί ως επί το πλείστον αδιαφορούσαν για το φτωχό ελληνικό βασίλειο και όταν επί Κουμουνδούρου και Τρικούπη το εξωελλαδικό κεφάλαιο των ομογενών άρχισε να έρχεται στην Ελλάδα, αυτό δεν ερχόταν στις παραγωγικές δραστηριότητες αλλά στην αγορά γης για την δημιουργία εντυπώσεων.
Και το ελληνικό κράτος; Το κράτος αντιμετωπίζει τις δυσχέρειες και δια πυρός και σιδήρου προχωρά στον δρόμο του εκσυγχρονισμού. Η Ελλάδα του 1862 είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του 1832. Η Ελλάδα του 1912 είναι πια έτοιμη να αντιμετωπίσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους εχθρούς του Έθνους, ένα έθνος το οποίο διακατέχεται από ομοιογένεια και ομοψυχία.
Δεν έγιναν λάθη από τους ιθύνοντες του κράτους; Πολλά. Στην Μικρά Ασία, στην Β. Ήπειρο, στον Πόντο. Αλλά η Μεγάλη Ιδέα δεν δονούσε τις ψυχές των Ελλαδιτών μόνο αλλά και των έξω Ελλήνων, ενώ ο διαχωρισμός βενιζελικών – αντιβενιζελικών αφορούσε όλους τους Έλληνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ποιητής Σπύρος Ματσούκας, ο οποίος ξεκίνησε έρανο υπέρ του Ελληνικού Στόλου κάνοντας ομιλίες στην Ελλάδα αλλά και σε μέρη όπου υπήρχαν ελληνικές παροικίες. Με τα χρήματα που συγκέντρωσε αγοράζεται το αντιτορπιλικό “Νέα Γενεά” και άλλα απαραίτητα οπλικά συστήματα ενόψει των επερχόμενων πολέμων.
About Post Author





