Τουρκία: Φήμες για πραξικόπημα, πτώση της λίρας και συλλήψεις
Τις τελευταίες ώρες, στη γειτονική Τουρκία έχουν διαρρεύσει φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος, οι οποίες συμπίπτουν με εντάλματα σύλληψης δεκάδων φερόμενων ως Γιουλενιστών.
«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων!» ήταν οι δηλώσεις Μπαχτσελί, προέδρου του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ ανέφερε: «Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία».
Όπως αναφέρει ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας του Geopolitics & Daily News, Αλέξανδρος Νίκλαν «η φήμη για πραξικόπημα στην Τουρκία προέκυψε από μια αναφορά προ αρκετών ημερών από ένα αμερικανικό Think Tank περιγράφοντας τις πράξεις Ερντογάν που καταλύει δομές της οικονομίας και της δικαιοσύνης στην χώρα του. Η προσπάθεια του δηλαδή να γίνει ο απόλυτως Άρχων με όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες πάνω του, είναι μια τύποις αντιγραφή πραξικοπήματος. Προφανώς βέβαια κάποιος που είναι στην εξουσία και έχει όλα τα παραπάνω στα χέρια του δεν χρειάζεται να καταλύσει πολίτευμα εκτός και αν νιώθει οτι απειλείται από άλλον εσωτερικά στην χώρα ή έχει σίγουρα κάτι στα χέρια που δείχνει εκτροπή.»
Πρόκειται για την έκθεση του think tank RAND Corporation με τίτλο «Turkey’s Nationalist Course: Implications for the U.S. – Turkish Strategic Partnership and the U.S. Army» (στα ελληνικά «Η Εθνικιστική Πορεία της Τουρκίας: Επιπτώσεις για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας και για τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις») η οποία δημοσιεύθηκε στις 14 Ιανουαρίου και διεξήχθη για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να διώξει εκατοντάδες αξιωματικούς από το στράτευμα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους κόλπους του τουρκικού στρατού.
Από τη μέρα που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση, στο επιτελείο του τουρκικού στρατού γίνονται συνεχώς συσκέψεις για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος αλλά η Άγκυρα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανησυχία.
Στο μεταξύ, σε πάνω από 630 εκτελέσεις ενταλμάτων σύλληψης σε ύποπτους για συμμετοχή σε δίκτυο στήριξης του Γκιουλέν προχώρησε η Τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν. Οι ύποπτοι είναι γιατροί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί και αστυνομικοί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Οι τελευταίες επιχειρήσεις φανερώνουν μια κλιμάκωση των αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος των οπαδών του Γκιουλέν. Όλα τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν σήμερα τα εντάλματα σύλληψης θεωρούνται ύποπτα ότι είναι οπαδοί του κινήματος του εν λόγω ιεροκήρυκα, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Είναι μια κίνηση σκούπα που η κυβέρνηση είχε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να κάνει. Ήδη έχει προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της πολιτικής τους σκηνής, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πώς η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πριν τον στρατιωτικό νόμο, καθώς ο Ερντογάν έχει ήδη θέσει ως όρο να διοριστούν δύο στελέχη ελέγχου στην επιτροπη της δεύτερης μεγαλύτερης Τουρκικής τράπεζας (Turkiye Is Bankasi AS) στην χώρα.
Από την πλευρά της Ελλάδος συνιστά προσοχή το όλο εγχείρημα καθώς κάθε εσωτερική κρίση της Τουρκίας, προκαλεί απόνερα στην εξωτερική πολιτική της για λόγους αποπροσανατολισμού από εσωτερικά προβλήματα αλλά και πόλωση των όποιων υποστηρικτών προς στόχευση εξωτερικών αντιπάλων.
Αλέξανδρος Νίκλαν