25/07/2024

Αντι-τουρκικό μέτωπο σε Μ. Ανατολή και Αφρική φτιάχνει η Αίγυπτος: Οι φόβοι και οι στόχο

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Ο αρχηγός της Αιγυπτιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GIS), Abbas Kamel, επισκέφθηκε κρυφά πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τις τελευταίες ημέρες. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η Τουρκία.

Οι συναντήσεις του Kamel αποσκοπούσαν στη δημιουργία μιας συμμαχίας υπηρεσιών πληροφοριών μεταξύ της Αιγύπτου και άλλων εθνών και της διάνοιξης “δρόμου” για στενότερη στρατιωτική συνεργασία, που θα αντισταθμίσει τα ολοένα και πιο επιθετικά σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή, ανέφεραν πηγές από το Παρίσι στο Arab Weekly.

Ο Kamel λέγεται ότι περιέγραψε τα σχέδια της Τουρκίας ως “τα πιο επικίνδυνα για την αραβική περιοχή, από την ανέλιξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία”.

Ο Kamel παρουσίασε εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και με τις εξελίξεις που αφορούν τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, στο Κατάρ και το Κέρας της Αφρικής, ανέφεραν οι πηγές.

Ο επικεφαλής της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών λέγεται ότι συζήτησε με τα άτομα με τα οποία συνεργάστηκε, ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την στρατηγική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και τα νέα της σχέδια για πληροφορίες και στρατιωτική ανάπτυξη.

Μεταξύ των άμεσων στόχων της Τουρκίας, είπε, ήταν να καλλιεργηθούν περισσότεροι τοπικοί πληρεξούσιοι και περισσότεροι κόμβοι και άτομα παροχής πληροφορίων, ώστε να επεκταθεί η επιρροή της Άγκυρας, αλλά και το πόσο θα μπορεί να εκβιάσει σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς.

Ο Kamel αναφέρθηκε ότι κατάφερε να επιτύχει έναν κύριο στόχο της περιοδείας του: να συνάψει συμφωνία για τη δημιουργία μιας “κοινής αίθουσας επιχειρήσεων” υψηλού επιπέδου που θα περιλαμβάνει υψηλόβαθμους εκπροσώπους των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών που ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση του τουρκικού σχεδίου.

Οι πηγές δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των χωρών που επισκέφθηκε ο Kamel, αλλά δήλωσαν ότι πολλοί είχαν εκφράσει παρόμοιες υποψίες για την τακτική της Άγκυρας και την προθυμία τους να συμβάλουν σε οποιαδήποτε συντονισμένη προσπάθεια που θα εμπόδιζε οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική εξάπλωση της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Kamel διορίστηκε επικεφαλής του GIS το 2018. Εργάστηκε προηγουμένως ως επιτελάρχης του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι.

πηγή:Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024