12/06/2024

Πολιτική διάσταση παίρνει η επιδημία του κορωνοϊού

Κανείς δεν περίμενε μέσα σε τρεις ημέρες τα κρούσματα του κορωνοϊού να ξεπεράσουν τα διακόσια στην Ιταλία. Οι νεκροί μέχρι αυτή την στιγμή είναι τουλάχιστον πέντε. Επτά περιφέρειες της χώρας εφαρμόζουν έκτακτα μέτρα προστασίας. Στο Μιλάνο παραμένουν κλειστά τα σχολεία, θέατρα, κινηματογράφοι και εκκλησίες. Τα καφέ μπαρ κλείνουν από τις έξι το απόγευμα. Το ίδιο συμβαίνει και στην ευρύτερη περιοχή της Βενετίας, όπου η κίνηση λόγω καρναβαλιού είναι αυξημένη, ενώ ενισχυμένα μέτρα πρόληψης έχουν ληφθεί και στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, με πρωτεύουσα την Μπολόνια.

Αν μέσα σε μια εβδομάδα τα μέτρα αυτά δεν φέρουν αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανότητα να εφαρμοστούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα. Στο μεταξύ στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ασκούν κριτική στους χειρισμούς της ιταλικής κυβέρνησης. Ειδικά στο ότι πριν από τρεις εβδομάδες απαγορεύθηκαν οι απευθείας πτήσεις από την Κίνα αλλά όχι οι αφίξεις μέσω τράνσιτ.

Τεράστιες οικονομικές απώλειες

 

Είναι επίσης σαφές ότι η οικονομική ζημιά στην Ιταλία μέχρι τώρα είναι τεράστια: πρώτα απ΄όλα για τον τουριστικό και τον εμπορικό τομέα. Η κυβέρνηση Κόντε υποσχέθηκε οικονομική στήριξη των παραγωγικών κατηγοριών που έχουν πληγεί. Έχουν διατεθεί ήδη 20 εκατομμύρια ευρώ,αλλά δεν θα μπορέσει να καλυφθεί όλη η οικονομική ζημιά. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημειώνει σήμερα μεγάλες απώλειες, με πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ. 

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν θα υπάρξουν πολιτικές προεκτάσεις και συνέπειες για τους μέχρι τώρα χειρισμούς. Από την Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι κατηγορεί την κυβέρνηση Κόντε ότι δεν έλαβε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα και στηρίζει την Λε Πεν, η οποία ζητά ενισχυμένους ελέγχους στα ιταλογαλλικά σύνορα. Περιοχές του ιταλικού Νότου, παράλληλα, άρχισαν να βάζουν σε απομόνωση τους πολίτες που φθάνουν από τον Βορρά.

«Δεν αλλάζει κάτι στις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες της ΕΕ», δηλώνει ο Τζουζέπε Κόντε. Αλλά παραδέχεται, συγχρόνως, ότι η μετάδοση του ιού μπορεί να συνεχιστεί με αυξητική τάση. Το μέλλον της κυβερνητικής συμμαχίας κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων, δηλαδή, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται τώρα από την δυνατότητα άμεσου περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

πηγή:DW 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024