23/04/2024

Το ιταλικό “ατύχημα εν αναμονή” συνάντησε τον “μαύρο κύκνο” του κοροναϊού

Tου Κώστα Ράπτη

Μία Ιταλία στην οποία ακυρώνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες και οι παραστάσεις της Σκάλας του Μιλάνου ενώ τερματίζεται πρόωρα το Καρναβάλι της Βενετίας απλώς δεν είναι η Ιταλία που ξέραμε. Η εκτίναξη μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο των διαπιστωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού σε 152, εκ των οποίων τα 4 θανατηφόρα καθιστά την γείτονα το μεγαλύτερο μέτωπο της νέας επιδημίας εκτός Ασίας.

Η ειρωνεία της τύχης θέλησε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία επλήγη σε τέτοιο βαθμό να είναι και η πρώτη (και μόνη) η οποία έχει προχωρήσει σε διακοπή των απευθείας αεροπορικών πτήσεων με την Κίνα. Ωστόσο, η αντίδραση αυτή ίσως υπήρξε μοιραία, διότι ο ιός κάλλιστα διαδίδεται και μέσω πτήσεων τράνζιτ, ενώ οι απευθείας συνδέσεις ενδεχομένως θα επέτρεπαν καλύτερο έλεγχο των επιβατών.

Σε κάθε περίπτωση, η Ιταλία αποτελεί εκείνη ακριβώς την ευρωπαϊκή χώρα που προσβλέπει στην ανάπτυξη των οικονομικών, αλλά και πολιτικών σχέσεων με την Κίνα όσο καμία άλλη – αλλά και εκείνη που πριν από την απρόβλεπτη εμφάνιση του κοροναϊού θεωρούνταν ως η περισσότερο ευάλωτη.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης προοριζόταν σύμφωνα με τις προβλέψεις Δεκεμβρίου της Τράπεζας της Ιταλίας να καταγράψει φέτος μόλις οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,5%. Όμως η σημερινή βουτιά του Χρηματιστηρίου του Μιλάνο κατά 4% υποδηλώνει ότι τα χειρότερα έρχονται.

Ήδη το τελευταίο τρίμηνο του 2019 σημειώθηκε απρόσμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%, έπειτα από ένα τρίτο τρίμηνο στασιμότητας με ανάπτυξη μόλις 0,1%

Προτού η ίδια η Ιταλία βρεθεί να αποτελεί εστία της επιδημίας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο εξέφραζε επίσης φόβους, στο ετήσιο συνέδριο Assiom-Forex στις αρχές του Φεβρουαρίου, για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει εξ αντανακλάσεως στην ιταλική οικονομία ο κοροναϊός, λόγω του ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει τετραπλάσιο ποσοστό (17%) του παγκόσμιου ΑΕΠ σε σύγκριση με την κρίση του βαρέος αναπνευστικού συνδρόμου SARS το 2002-3.

Στη σκέψη των ιθυνόντων βαραίνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος, που έχει υπερβεί το 131% του ΑΕΠ, είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο και η εξυπηρέτησή του θα μπορούσε να τεθεί εν αμφιβόλω σε μια απότομη κίνηση των επιτοκίων ή σε μία δραστική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Οι 12 κωμοπόλεις που έχουν τεθεί σε καραντίνα, με συνολικό πληθυσμό 50.000 κατοίκων, βρίσκονται όλες στον πλούσιο Βορρά της χώρας, όπου ήδη αδειάζουν τα σουπερμάρκετ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει ειδική αποστολή, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφηθεί η εξάπλωση της επιδημίας, καθώς εξακολουθεί να αγνοείται ο “ασθενής μηδέν”.

Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που μετρά από ένα σημείο και μετά δεν είναι η αποτελεσματικότητα των κατασταλτικών μέτρων, αλλά η συνολική ευρωστία του συστήματος υγείας και εν γένει του κρατικού μηχανισμού, που θα κληθεί να χειριστεί την έκτακτη κατάσταση. Από αυτή την οπτική, η Ιταλία δεν εμπνέει αισιοδοξία – και ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα παραδέχθηκε ότι αιφνιδιάστηκε. Ο επίτροπος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών στην δυνατότητα των ιταλικών αρχών να χειριστούν την κρίση, ωστόσο και μόνο η πολιτική αβεβαιότητα των προηγούμενων ημερών (με το συγκυβερνών κόμμα των Πέντε Αστέρων να εξαερώνεται σε περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να απειλεί να στερήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό την πλειοψηφία στη Γερουσία) δεν εμπνέει ασφάλεια. Η κίνηση των αυστριακών αρχών να παρεμποδίσουν την είσοδο μιας ιταλικής αμαξοστοιχίας στο πέρασμα του Μπρένερο δείχνει την ετοιμότητα, κατοχυρωμένη και από την οικονομική και προσφυγική κρίση, να αντιμετωπίσουν την Ιταλία με λογική παρία.

Συχνά γινόταν λόγος για την ιταλική οικονομία ως “ατύχημα εν αναμονή”, ενώ και ο κοροναϊός αντιμετωπίσθηκε άμα τη εμφανίσει από αρκετούς ως ο “μαύρος κύκνος” που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις διεθνείς αγορές. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε οι δύο αυτές δυνάμει απειλές οδηγήθηκαν σε μία μοιραία συνάντηση.

ΠΗΓΗ:Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024