18/04/2024

FT: Συγκρίνοντας τον κορωνοϊό (video)

Coronavirus: should we panic? Aυτός είναι ο τίτλος του βίντεο που δημιούργησαν οι δημοσιογράφοι του Financial Times για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τον COVID-19, συγκρίνοντάς τον με τον SARS.

Oι John Burn-Murdoch και Federica Cocco, data journalists, δηλαδή όπως θα λέγαμε στα ελληνικά δημοσιογράφοι δεδομένων, επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό μέσα από τέσσερα διαφωτιστικά γραφήματα τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός και πόσο επικίνδυνος είναι για τη δημόσια υγεία.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι αρκετά από τα στοιχεία δεν είναι επίκαιρα, ειδικά μετά την τελευταία έξαρση στην Ιταλία, όπου φαίνεται πως νοσοκομείο δεν έλαβε τις κατάλληλες προφυλάξεις, γι΄αυτό και η ραγδαία εξάπλωση.

Έχει όμως σημασία να δούμε τα γραφήματα. Στο πρώτο γράφημα γίνεται σύγκριση με τον SARS με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφηκαν από την ημέρα που αναφέρθηκε επίσημα το πρώτο κρούσμα (μέχρι και τις 18/2 που ανέβηκε το βίντεο)

Στο δεύτερο γράφημα βλέπουμε τη γεωγραφική εξάπλωση του ιού στην Κίνα και στον υπόλοιπο πλανήτη.
Στο τρίτο γράφημα γίνεται αντιπαραβολή του επιπέδου μολυσματικότητας του κορωνοϊού με αυτό της γρίπης και στο τέταρτο γράφημα εξετάζεται η μολυσματικότητα σε συνάρτηση με το ποσοστό θνησιμότητας.

Geopolitics Editorial Team

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024