15/06/2024

Άνοιξε η Τουρκία τα σύνορα

Την ώρα που η Τουρκία μετρά δεκάδες νεκρούς στρατιώτες στην Ιντλίμπ και ζητά εσπευσμένα τη συνδρομή του ΝΑΤΟ και της διεθνούς κοινότητας, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να κάνει πράξη την απειλή των τελευταίων μηνών και να ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες/μετανάστες. 

Αυτό καταδεικνύουν τουλάχιστον διάφορα βίντεο που δημοσιεύουν από το πρωί της Παρασκευής τουρκικά μέσα εντείνοντας τη σχετική φημολογία. Σε σχετικό βίντεο που μετέδωσε και το Reuters από το Ντικιλί, που βρίσκεται απέναντι από τη Λέσβο, πρόσφυγες λένε μπροστά στην κάμερα: «Πάμε στην Ελλάδα, μαζέψαμε τα πράγματά μας και κανονίσαμε τα λεφτά. Ήρθαμε εδώ να ετοιμάσουμε τις βάρκες μας. Προετοιμάζουμε τον εξοπλισμό μας. Θα μπούμε στη βάρκα και από εδώ θα πάμε στην Ελλάδα».

Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, ωστόσο δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP Εμέρ Τσελίκ. «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορεί να κάνει η ΕΕ και αυτό είναι να βοηθήσει την Τουρκία, πρόσθεσε ο Τσελίκ.

«Μας είπαν ότι μπορούμε να φύγουμε τώρα»

Φωτογραφία από πρόσφυγες καθ' οδόν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Αδριανούπολη
Φωτογραφία από πρόσφυγες/μετανάστες καθ’ οδόν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Αδριανούπολη

 

Διπλωματικός υψηλόβαθμός κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κρατά πλέον κλειστά τα σύνορα για όσους πρόσφυγες «θέλουν να πάνε στην Ευρώπη».

«Μπορούμε να περάσουμε ελεύθερα τα σύνορα», λέει ένας πρόσφυγας στην κάμερα του Reuters. «Η αστυνομία και όλοι μας είπαν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Μας είπαν: “Μπορείτε να φύγετε τώρα. Μπορείτε να φύγετε όποτε θέλετε”».

Αμέσως μετά την επίθεση των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, που στοίχισε τη ζωή 30 και πλέον τούρκων στρατιωτών, άρχισε να καλλιεργείται μια έντονη φημολογία στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη. Η φιλοκυβερνητική Sabah ανέφερε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης υπό τον Ερντογάν. Τουρκικά μέσα υποστηρίζουν ότι μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πήραν το δρόμο προς τα σύνορα.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, από τις αρχές Δεκεμβρίου οπότε άρχισαν να κλιμακώνονται οι μάχες στην Ιντλίμπ, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοδυτική Συρία πάνω από 950.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους μισό εκατομμύριο παιδιά. Πολλοί από αυτούς ζουν σε καταστροφικές συνθήκες στα τουρκοσυριακά σύνορα. Στην Τουρκία ζουν σήμερα ήδη 3,6 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες. Με δεδομένη την εντεινόμενη δυσαρέσκεια στην Τουρκία, απόρροια και της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει περαιτέρω προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα προς το έδαφός της.

Κώστας Συμεωνίδης (afpd, rtrd, dpa)
πηγή:DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024