Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν περιμένω να κάνει τίποτα η ΕΕ για την ανθρωπιστική κρίση με τους μετανάστες
Πάλι ακούγονται φωνές απόγνωσης από τη Μυτιλήνη, όπου καθημερινά δέχεται κύματα μεταναστών. Τι συμβαίνει αφού μια συντονισμένη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα ήταν σαφώς λογική; Κατά τις εκτιμήσεις μου, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τους οποίους η σφυρηλάτηση κοινής γραμμής όχι είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά δεν πρόκειται να τη δεχτούν.
Πρώτον, υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των κρατών μελών που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Οι χώρες εισόδου, της Νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουμε μεγάλο αριθμό ανεξέλεγκτων αφίξεων και έχουμε πολλά να κερδίσουμε από μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση. Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης επωφελούνται από μια πιο εθνική προσέγγιση επειδή προστατεύονται από τα ενδο-ευρωπαϊκά σύνορα που έχουν ανακτήσει κάποια έννοια από το παρελθόν τους, ως εμπόδια για τη μετανάστευση. Υπάρχουν, επίσης, αξιοσημείωτες αντιθέσεις μεταξύ της πιο φιλόξενης στάσης προς τους μετανάστες στη Δυτική Ευρώπη και πιο εχθρική στάση στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτές οι διαφορές κάνουν μια κοινή πολιτική φευγαλέα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θεωρείται πιο εύκολο για κάθε ευρωπαϊκή χώρα να ελαχιστοποιήσει το δικό της μερίδιο των προκλήσεων της μετανάστευσης στην Ευρώπη από το να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων για την ήπειρο στο σύνολο της. Η πίεση της εθνικής πολιτικής μάλλον δείχνει στους ηγέτες να θυσιάσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Τρίτον, υπάρχει μια ενοχλητική ένταση μεταξύ του ρασιοναλισμού και του ρεαλισμού στην μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Η πιο σημαντική, φαίνεται ότι η Ευρώπη θέλει μια Σύμβαση για τους Πρόσφυγες αλλά οι πρόσφυγες δεν θέλουν. Αυτό το παράδοξο έχει δημιουργήσει μια εύθραυστη πολιτική και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι δύσπιστες όταν βλέπουν τη λέμβο με τους στοιβαγμένους μετανάστες να λικνίζεται στη θάλασσα.