14/09/2024

Να εφαρμοστεί η απόφαση του  Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις επαναπροωθήσεις παρανόμων μεταναστών

 

 Γράφει ο Νότης Μαριάς*

 Η απόβαση των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο και τα εκτεταμμένα επεισόδια που ακολούθησαν προκειμένου να εφαρμοστεί οπωσδήποτε η κυβερνητική απόφαση για επιτάξεις και δημιουργία «κλειστών» κέντρων στα νησιά του Αιγαίου ανέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο την μεγάλη αντίφαση που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Έτσι αντί να ληφθούν μέτρα εναντίων όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα τελικά ξυλοφορτώνονται οι Έλληνες ακρίτες που ζητούν την εφαρμογή της νομιμότητας.

Και όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που με πρόσφατη Απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου ξεκαθάρισε με τον πιο απερίφραστο τρόπο ότι όλοι όσοι εισέρχονται παράνομα σε χώρα-μέλος  της Συνθήκης Σένγκεν ακόμη και αν διατείνονται ότι είναι δήθεν πρόσφυγες  μπορούν νομίμως να απελαθούν και να επιστραφούν στη χώρα απ΄ όπου εισήλθαν παράνομα στον χώρο Σένγκεν.

Αφορμή για την απόφαση της Μείζωνος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η παράνομη είσοδος στον θύλακα της Melilla που ανήκει στην Ισπανία και βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική στα σύνορα με το Μαρόκο τουλάχιστον 75 αλλοδαπών οι οποίοι μαζί με άλλους 400 αλλοδαπούς έκαναν κυριολεκτικά «ντου» επιχειρώντας να περάσουν παράνομα τον φράχτη πολλών χιλιομέτρων που έχουν τοποθετήσει οι ισπανικές αρχές στην περιοχή προκειμένου να περιορίσουν την παράνομη είσοδο μεταναστών.

Καθώς μάλιστα οι ισπανικές αρχές συνέλαβαν και άμεσα απέλασαν τους παραπάνω 75 αλλοδαπούς το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής προσφυγής δύο εξ αυτών οι οποίοι κατηγόρησαν την Ισπανία ότι δήθεν παραβίασε το άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) σχετικά με την «απαγόρευση ομαδικής απέλασης αλλοδαπών» καθώς και το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ σχετικά με «το δικαίωμα άσκησης πραγματικής προσφυγής» κατά της πράξης απέλασής τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε την παραπάνω προσφυγή επισημαίνοντας ότι δεν επιτρέπεται η παράνομη είσοδος στον χώρο Σένγκεν ακόμη και απ΄ αυτούς που διατείνονται ότι είναι δήθεν πρόσφυγες προκειμένου εν συνεχεία να υποβάλλουν αίτηση ασύλου.  Εάν εισέλθουν παράνομα στον χώρο Σένγκεν τότε οι Αρχές δικαιούνται πάραυτα να τους συλλάβουν και να τους απελάσουν καθώς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους έθεσαν εαυτούς σε κατάσταση παρανομίας.
Μάλιστα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τεκμηρίωση που έκανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να καταλήξει στην ιδιαίτερα σημαντική του απόφαση την οποία εξέδωσε στις 13 Φεβρουαρίου 2020.

Το Δικαστήριο λοιπόν επισήμανε το κατά πολλούς αυτονόητο. Ότι δηλαδή τα κράτη με βάση το διεθνές δίκαιο έχουν το ακώλυτο δικαίωμα φύλαξης των εξωτερικών τους συνόρων. Το δικαίωμα μάλιστα φύλαξης των συνόρων αποκτά ιδιαίτερη σημασία στα πλαίσια της Συνθήκης Σένγκεν καθώς στον χώρο αυτόν τα κράτη μέλη έχουν καταργήσει  τα εσωτερικά τους σύνορα. Ως εκ τούτου εάν δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών της Συνθήκης Σένγκεν τότε είναι δυνατόν σε αλλοδαπούς να εισέρχονται στην επικράτεια των χωρών Σένγκεν όχι μόνο εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και στην επικράτεια των χωρών Σένγκεν που δεν διαθέτουν καν εξωτερικά σύνορα με τρίτες χώρες. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε τις ιδιαίτερες ευθύνες των χωρών Σένγκεν πρώτης γραμμής σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων τους και την αποτροπή κάθε παράνομης εισόδου στην επικράτειά τους εκ μέρους οιουδήποτε προσώπου.

Τι γίνεται όμως σε σχέση με όσους διατείνονται ότι δικαιούνται διεθνούς προστασίας; Το Δικαστήριο έδωσε στην περίπτωση αυτή μια ιδιαίτερα πρακτική απάντηση επισημαίνοντας ότι υπάρχουν νόμιμοι τρόποι εισόδου στον χώρο Σένγκεν για όσους διατείνονται ότι είναι δήθεν πρόσφυγες. Έτσι, αποφάνθηκε ότι τα εν λόγω πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας ή αίτηση ασύλου στις νόμιμες πύλες εισόδου που υπάρχουν στα εξωτερικά σύνορα Σένγκεν των διαφόρων χωρών.

Επομένως σύμφωνα με την παραπάνω δικαστική απόφαση όσοι επιθυμούν να κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα απαγορεύεται να περνούν παράνομα τον Έβρο ή να αποβιβάζονται παράνομα στις διάφορες παραλίες στα νησιά του Αιγαίου και οφείλουν να προσέρχονται αρμοδίως στις αντίστοιχες πύλες εισόδου Σένγκεν που διαθέτει η Ελλάδα. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια απόφαση εάν εισέλθουν παράνομα στην Ελληνική επικράτεια τότε θα πρέπει πάραυτα να συλληφθούν και να επαναπροωθηθούν άνευ  άλλου τινός στην Τουρκία.

Επιπλέον το Δικαστήριο κάλεσε όσους διατείνονται ότι είναι δήθεν πρόσφυγες να προσέρχονται επίσης στις πρεσβείες και στα προξενεία των χωρών-μελών Σένγκεν  που βρίσκονται είτε στη χώρα καταγωγής τους είτε σε οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα και εκεί να υποβάλλουν την αίτηση ασύλου.

Επομένως  η κυβέρνηση αντί να κάνει επιτάξεις στα νησιά του Αιγαίου και να στέλνει  τα ΜΑΤ, καλό θα είναι να εφαρμόσει την παραπάνω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα ΜΑΤ στα νησιά να αρχίσουν να συλλαμβάνουν και να επαναπροωθούν άμεσα όσους εισέρχονται καθημερινά παράνομα στην Ελληνική επικράτεια. 

Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024