19/05/2024

Στο φως το σχέδιο της Τουρκίας να γεμίσει με πρόσφυγες την Ευρώπη

Migrants from Afghanistan walk on the seaside after arriving on a dinghy near the village of Skala Sikamias, after crossing part of the Aegean Sea from Turkey to the island of Lesbos, Greece, March 2, 2020. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος

«Οι Τούρκοι δουλέμποροι …ρίχνουν τις τιμές μεταφοράς προσφύγων για να διευκολυνθούν τα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν για μαζικές ροές προς την Ελλάδα. Πολλοί από τους αλλοδαπούς που συνελήφθησαν  τα τελευταία 24ωρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν Σομαλοί αλλά και από την βόρειο Αφρική που προφανώς καμιά σχέση δεν έχουν με τις μάχες του Ιντλίμπ παρά τα όσα υποστηρίζει το τουρκικό καθεστώς.

Την Καθαρά Δευτέρα υπήρξαν τουλάχιστον 300 επαναπροωθήσεις αλλοδαπών που είχαν επιχειρήσει να εισέλθουν παράνομα στην χώρα μας.   Ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιούν ελέγχους κι αναλύσεις των ατόμων που έχουν φθάσει το τελευταίο πενθήμερο της «κρίσης στον Εβρο» στην χώρα μας.

Πολλοί από αυτούς που παρέμεναν σε προαναχωρησιακά κέντρα της Τουρκίας έχουν εμπλακεί σε κλοπές, ληστείες κι άλλα αδικήματα.  Όμως έχει διαπιστωθεί ότι κανείς εκ των προσφύγων δεν είναι στη λίστα των υπόπτων για συμμετοχή στον ISIS, την οποία διαθέτουν οι  ευρωπαϊκές και αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά δεν περιλαμβάνει -τουλάχιστον προς το παρόν- στην πίεσή της προς την Ελλάδα και την Ευρώπη την απελευθέρωση τζιχανιστών που παραμένουν στο τουρκικό έδαφος».

Σε αυτές τις επισημάνσεις προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα», υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ που παρακολουθεί στενά όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στον Έβρο και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Αξιωματικοί των αρχών ασφαλείας αλλά κι η ΕΥΠ προσπαθούν να διαπιστώσουν με ακρίβεια ποιά είναι η προέλευση των ατόμων που προσεγγίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα κι αν ανάμεσα σε αυτά είναι επικίνδυνοι τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους «αν η ΕΛ.ΑΣ και οι Ένοπλες Δυνάμεις μείνουν ανυποχώρητες στον Έβρο, με σχετική στάση και των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης-  είναι  προφανές ότι θα υπάρξει, τις επόμενες ημέρες, σταδιακή υποχώρηση και αποχώρηση των «απογοητευμένων» προσφύγων από την περιοχή και θα μεταφερθεί η πίεση προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης πολλά θα εξαρτηθούν κι από τις εξελίξεις στις μάχες του Ιντλίμπ, τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν κλπ.  Ομως είναι προφανές ότι το   τουρκικό καθεστώς  θα επανέλθει σύντομα δριμύτερο, δημιουργώντας παρόμοιες καταστάσεις  με το προσφυγικό…».

Πηγή: tovima.gr, in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024