11/12/2024

Τι να περιμένουμε από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν;

RUSSIA-TURKEY-AVIATION-POLITICS-DIPLOMACY

Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) shakes hands with Russian President Vladimir Putin (R) during a joint news conference following their talks on the sidelines of the MAKS 2019 International Aviation and Space Salon in Zhukovsky, outside Moscow on August 27, 2019. - Russian President Vladimir Putin and Turkish leader Recep Tayyip Erdogan met for talks in Moscow on August 27 as they seek common ground on the deadly fighting in northwestern Syria. The meeting came ahead of a September 16 summit in Ankara that will bring together the main foreign players in Syria's conflict -- Putin, Erdogan and Iran's President Hassan Rouhani. (Photo by Maxim SHIPENKOV / POOL / AFP) (Photo credit should read MAXIM SHIPENKOV/AFP/Getty Images)

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

Στις 5 Μαρτίου, στο Κρεμλίνο θα λάβουν χώρα οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Idlib.

Σύμφωνα με Τούρκους διπλωμάτες, η Μόσχα πρότεινε τη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” στο Idlib κατά μήκος των Τουρκικών συνόρων, 30 χιλιόμετρα βαθιά. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της για αυτή την ιδέα.

Ωστόσο, ο Ερντογάν επιμένει ότι οι δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη που κατείχαν στη πόλη Idlib το 2019 και το 2020 και να επιστρέψουν στη γραμμή του 2018.

Πριν από τις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία και οι σύμμαχοί της μπορούν να επιχειρήσουν να οδηγήσουν το συριακό στρατό εκτός του Serakib ή από άλλα σημαντικά σημεία, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο, επειδή το μέτωπο των Ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται σε αυτά τα εδάφη.

Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν και δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην Idlib, τα Ρωσικά στρατεύματα στη Συρία ενδέχεται να βρίσκονται στην πιο επικίνδυνη κατάσταση για ολόκληρη την εκστρατεία (τελευταία φορά οι Ρωσικές δυνάμεις συμμετείχαν σε ανοιχτές εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια της Μάχης της Παλμύρας και τις μάχες για το Deir ez-Zor το 2017.

Η Τουρκία είναι απίθανο να έρθει σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, μπορεί να το κάνει μόνο μέσω μισθοφόρων της, καθώς μέρος των Ρωσικών μονάδων θα είναι πολύ κοντά στα πυρά ομάδων που συνεργάζονται με τον Τουρκικό στρατό.

Έχει σημασία εδώ να αναφερθεί πως η ονείρωξη του Ερντογάν είναι να φτιάξει κράτος στα σύνορα με Συρία για περισσότερο έλεγχο. Αν γίνει μέσα σε μια μέρα και οι 15-20000 στα σύνορα μας , θα πάνε εκεί.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!