20/04/2024

Ξεκίνησε μια μάχη κατά του πατριωτισμού των Ελλήνων

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς 

Μια εκστρατεία κατά της εθνικής συνείδησης έχει πάντα αρνητικές επιπτώσεις στα συμφέροντα του κράτους. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι επιθέσεις δεν είναι σποραδικές επιδείξεις εχθρότητας αλλά μάλλον μια σκόπιμη ενεργοποίηση μιας ανατρεπτικής εκστρατείας που διεξάγεται στο επίπεδο της εθνικής συνείδησης που αποσκοπεί να επιβάλλει μια διαφορετική εικόνα της χώρας και της διεθνούς φήμης της, υπονομεύοντας μάλιστα την εθνική της ασφάλεια. Αυτό ως εκ τούτου αποτελεί μια στρατηγική πρόκληση για την ύπαρξη του έθνους και απαιτεί κατάλληλες αντιδράσεις και λήψη αμυντικών μέτρων. Ιστορικά, ο πόλεμος περιλαμβάνει ζητήματα πολύ περισσότερα από ό, τι συγκρούσεις μεταξύ αντίθετων μερών. Μια από τις παλαιότερες μορφές πολέμου είναι η ανατροπή, που οι σύγχρονοι αναλυτές την ονομάζουνε “μάχη κατά της εθνικής συνείδησης” ή “εκστρατεία με βάση την εικόνα”.

Η πρωταρχική προσπάθεια σε κάθε πόλεμο απευθύνεται στη κάμψη του πατριωτισμού και της εθνικής συνοχής, του δυνητικού εχθρού (ψυχολογικός πόλεμος) ώστε να επιτευχθεί, η τελική παράδοσή του, αμαχητί. Τέτοια προσπάθεια διακρίνουμε από την πλευρά της Τουρκίας με τις καθημερινές παραβιάσεις που γίνονται στον εθνικό μας χώρο, την απειλή πολέμου που μας έχει απευθύνει στην περίπτωση άσκησης του νομίμου δικαιώματός μας επέκτασης της αιγιαλίτιδος ζώνης στα 12νμ, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος και τις συνεχείς απειλές εναντίον του Ελληνισμού (Ελλάδος-Κύπρου). Είναι παγκοίνως γνωστό πως μια μάχη κατά της εθνικής συνείδησης, ενσωματώνει μια ποικιλία μοχλών πίεσης, και έχει ως στόχο να ενισχύσει αυτό το αποτέλεσμα χωρίς τη χρήση βίας. Με τέτοιου είδους τεχνικές, οι εχθροί μας στρέφονται κατά της εικόνας του Ελληνισμού και μπορούν να λειτουργούν εναντίον διαφορετικών στόχων. Τέτοιοι στόχοι μπορεί να είναι όχι μόνο η χώρα και ο λαός, αλλά οι μη κρατικές οργανώσεις, ακόμη και ιδεολογίες, θρησκευτικών και πολιτικών ομάδων. Αυτό είναι, συνολικά, ένα αποτελεσματικό μέσο για τη δημιουργία προϋποθέσεων που είναι αναγκαίες για την αποσταθεροποίηση και τη χαλιναγώγηση της εθνικής ασφάλειας του αντιπάλου, ανεξάρτητα από τη συνολική στρατιωτική και οικονομική δύναμη του τελευταίου.

Στον συνεχιζόμενο αγώνα εναντίον της Ελλάδος και του ελληνικού λαού από την Τουρκία και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, διακρίνουμε όλες τις γνωστές έννοιες και μεθόδους του πολέμου κατά της εθνικής μας συνείδησης. Οι αρχές του πολέμου σε αυτές της μάχες έχουν, στην πραγματικότητα, εφαρμοστεί στο πλαίσιο των ανθελληνικών διώξεων σε διάφορες εποχές και διάφορους τόπους στο παρελθόν, με στόχο την γενική δαιμονοποίηση του Ελληνισμού και την κατανομή της συλλογικής ευθύνης εναντίον του για όλα τα δεινά των κοινωνιών πέριξ της Ελλάδος. Σήμερα δαιμονοποιείται ο Ελληνισμός καθώς γίνεται μια πανεθνική προσπάθεια προστασίας των συνόρων μας από την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού ζητήματος. Αλλοίμονο να υφιστάμεθα παρόμοιες επιθέσεις από το εσωτερικό της πατρίδος μας και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής για ιδεολογικούς λόγους. Οι αντιφατικές και αμφίσημες δηλώσεις περί του θέματος είναι ατυχείς αν όχι επικίνδυνες και δεν βοηθούνε στους εθνικούς στόχους.

*Ο Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Senior researcher of Strategy International και Member of Institute for National and International Security

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024