19/09/2024

Ιταλία: Μέτρα στήριξης για να σώσει την οικονομία από τον κοροναϊό

Του Simone Tagliapietra
Bruegel 

Στις 21 Φεβρουαρίου, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας 38χρονος Ιταλός από την πόλη Codogno, 60 χλμ νοτιοανατολικά του Μιλάνου, είχε βρεθεί θετικός στον κοροναϊό. Μέσα σε δέκα ημέρες, περισσότεροι από 1,.800 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, εκ των οποίων οι περίπου 50 έχασαν τη ζωή τους.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, το ίδιο αυξάνεται και η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα. Αλλά αυτές θα εξαρτηθούν κυρίως από το πόσο θα διαρκέσει η τωρινή κατάσταση, ένας παράγοντας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εύλογα. Επομένως τι διακυβεύεται; Και τι είδους στρατηγική έχει υιοθετήσει η ιταλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;

Τι διακυβεύεται

Η επιδημία έχει πρωτίστως επηρεάσει το βόρειο τμήμα της χώρας και πιο συγκεκριμένα, δέκα πόλεις στη Λομβαρδία και μία στο βένετο. Οι βόρειες περιοχές αντιπροσωπεύουν την ραχοκοκαλιά της ιταλικής οικονομίας, αντιστοιχούν στο ήμισυ περίπου του ΑΕΠ της, των φορολογικών εσόδων και των επενδύσεων, και στο 65% των εξαγωγών της.

Εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επρόκειτο να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές και να διαρκέσει κάποιους μήνες, η οικονομική επίδραση θα ήταν σημαντική. Για παράδειγμα, από την αρχή της επιδημίας περίπου 6.000 εργαζόμενοι στον τομέα της μεταλλουργίας στη Λομβαρδία έχουν επηρεαστεί από τις διακοπές στην παραγωγή και το μειωμένο ωράριο. Ενώ τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα αυτών των καταστάσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση μέσω διαφορετικών μέτρων όπως η αύξηση του εθνικού ταμείου για τις αποζημιώσεις, Cassa Integrazione Guadagni, υπάρχουν επίσης βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι που πρέπει να εξεταστούν. Η Λομβαρδία, το Βενετό και η Emilia Romagna, είναι βαθιά ενσωματωμένες στις ευρωπαϊκές αξιακές αλυσίδες, και διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην αξιακή αλυσίδα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στην οποία προμηθεύουν αρκετά εξαρτήματα. Μια παρατεταμένη διακοπή της παραγωγής θα μπορούσε να οδηγήσει τη Γερμανία και άλλους αγοραστές να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές -μετατρέποντας μια προσωρινή πτώση της βιομηχανικής παραγωγής σε μόνιμη απώλεια βιομηχανικού αποθέματος. Αυτό, ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύει έναν υπαρξιακό κίνδυνο για τον ιταλικό μεταποιητικό τομέα, ο οποίος έχει χάσει ήδη ένα τέταρτο των αποθεμάτων του ως αποτέλεσμα της κρίσης του 2008.

Όπως και ο ίδιος ο ιός, οι οικονομικές επιπτώσεις μπορούν επίσης γρήγορα να εξαπλωθούν από το επίκεντρο στην υπόλοιπη χώρα. Πάρτε για παράδειγμα τον τουρισμό. Η βλάβη της φήμης που υπέστη η Ιταλία από την κατάσταση αυτή είναι σοβαρή, και ήδη αποτυπώνεται από μια κατακόρυφη πτώση στον κλάδο του τουρισμού, που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της Ιταλίας και 15% της συνολικής απασχόλησης της χώρας. Ένας συσσωρευμένος αριθμός διεθνών τουριστών ήδη αποφεύγει την Ιταλία (τόσο τις βόρειες όσο και τις νότιες περιοχές), στο βαθμό που οδηγούν αρκετές αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν τις “άδειες” πτήσεις τους στη χώρα. Η ιταλική συνομοσπονδία τουριστικών επιχειρήσεων αναμένει 22 εκατ. Λιγότερους επισκέπτες στο επόμενο τρίμηνο, γεγονός που υποδηλώνει πιθανό οικονομικό κόστος περί τα 2,7 δισ. ευρώ.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει μια στρατηγική τριών βημάτων

Πρώτον, στις 25 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο αξίας 900 εκατ. Ευρώ για να υποστηρίξει τις 11 περισσότερο πληγείσες κοινότητες. Τα μέτρα περιλαμβάνουν α) την αναστολή των πληρωμών φόρων, δανείων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, β) επιπλέον κεφάλαια για το Cassa Integrazione Guadagni, γ) την πρόβλεψη χρηματοοικονομικής βοήθειας 1.500 ευρώ για αυτόνομους εργαζόμενους, δ) την αύξηση στα κεφάλαια εγγυήσεων για επιχειρήσεις.

Δεύτερον, αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα επιπλέον πακέτο, αυτή τη φορά αξίας 3,6 δισ. ευρώ για να υποστηρίξει τη συνολική οικονομία της χώρας. Αυτό θα συνεπαγόταν αύξηση του επίσημου στόχου για το έλλειμμα του 2020 κατά 0,2%. Τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν: α) φορολογικές πιστώσεις για εταιρείες που ανακοίνωσαν πτώση 25% στα έσοδα, β) φορολογικές μειώσεις για επιχειρήσεις κυρίως στον τουρισμό και στον κλάδο των logistics, γ) επιπλέον κεφάλαια για την υγεία, δ) επιπλέον κεφάλαια για το Cassa Integrazione Guadagni. Ανακοινώνοντας το επικείμενο πακέτο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως τα 3,6 δισ. ευρώ είναι συμβατά με την ευελιξία που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεδομένου ότι είμαστε αντιμέτωποι με “εξαιρετικές περιστάσεις”.

τρίτον, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα διαρθρωτικό πακέτο μέτρων για την επανέναρξη των επενδύσεων στη χώρα. Η ιταλική κυβέρνηση επίσης υπογράμμισε ότι, εάν ο κοροναϊός κλιμακωθεί περαιτέρω ή παραταθεί, θα οδηγήσει σε μια κοινή δράση σε επίπεδο ΕΕ, που αποσκοπεί κυρίως στην επιδίωξη οικονομικών κινήτρων που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να υποστηρίξει την οικονομία μειώνοντας τους φόρους και επενδύοντας περισσότερο.

Η οικονομική επίδραση του κοροναϊού στην Ιταλία θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και το εύρος της διάδοσης στη χώρα και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό θα καθορίσει -τόσο από πλευράς ζήτησης όσο και από πλευράς προσφοράς- την τάξη μεγέθους της οικονομικής ζημιάς για την Ιταλία. Εάν η κατάσταση δεν κλιμακωθεί περαιτέρω, η Ιταλία είναι πιθανό να ζητήσει μόνο αύξηση 0,2% του επίσημου στόχου για το έλλειμμα το 2020. Αλλά εάν αυτή η κατάσταση κλιμακωθεί, ενδέχεται να κυριαρχήσουν διαφορετικές και πολύ πιο δύσκολες συζητήσεις οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, την άνοιξη στις Βρυξέλλες.

 

πηγή:Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024