20/04/2024

Μεταναστευτικό: Οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας τώρα

 

Γράφει ο Νότης Μαριάς* 

Η προκλητική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν και οι συνακόλουθες μαζικές επιθέσεις και «ντου» παρανόμων μεταναστών με στόχο την είσοδό τους στην Ελληνική επικράτεια πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ελλάδα και την ΕΕ αποφασιστικά με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας προκειμένου να αναγκαστεί ο Ερντογάν να ανακρούσει πρύμνα.

Βεβαίως καθώς κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο οι ευρωπαίοι «εταίροι» μας να λάβουν μέτρα κατά του Ερντογάν αφού φοβούνται μη χάσουν την «κονόμα» από εξαγωγές εμπορευμάτων και πωλήσεις όπλων θα πρέπει η ελληνική πλευρά να επεξεργαστεί ένα σχέδιο επιβολής οικονομικών αντιμέτρων κατά της Άγκυρας.

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς καθημερινά εντείνονται οι απόπειρες παραβίασης των συνόρων στον Έβρο από χιλιάδες παράνομους μετανάστες η κυβέρνηση οφείλει να κλείσει τα σύνορα και να απαγορεύσει κάθε διέλευση από και προς την Τουρκία.  Η απαγόρευση αυτή θα πρέπει να καλύπτει όλες τις νόμιμες πύλες εισόδου Σένγκεν στον Έβρο, να συμπεριλαμβάνει τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές προσώπων και εμπορευμάτων και να διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα οι διάφοροι από την Άγκυρα καθοδηγούμενοι αλλοδαποί επιχειρούν να μπουν στην Ελλάδα παράνομα.

Το κλείσιμο των συνόρων και η απαγόρευση χερσαίων μεταφορών από και προς την Τουρκία θα πλήξει ανεπανόρθωτα την τουρκική οικονομία και θα αναγκάσει τον Ερντογάν να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με στοιχεία μόνο το 2018 το συνολικό εμπόριο αγαθών ΕΕ-Τουρκίας είχε ανέλθει στα 153,4 δις ευρώ. Εξ αυτών 76,1 δις ευρώ αντιπροσωπεύουν τις τουρκικές εξαγωγές στην ΕΕ και 77,3 δις ευρώ τις εξαγωγές της ΕΕ στην Τουρκία. Επιπλέον το 31% της αξίας των παραπάνω τουρκικών εξαγωγών, ύψους περίπου 23,6 δις ευρώ, διακινούνται με οδικές μεταφορές μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας. Επομένως ένα ελληνικό σφράγισμα των συνόρων είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε τεράστιες απώλειες στις τουρκικές εξαγωγές. Αντίστοιχες απώλειες θα είχαν και οι φίλοι μας οι ευρωπαίοι οι οποίοι  θα είχαν έναν επιπλέον λόγο να πιέσουν τον Ερντογάν.

Σημειωτέον ότι δεν είναι τόσο εύκολο τα τουρκικά φορτηγά να αλλάξουν ρότα από Ελλάδα προς Βουλγαρία καθώς απαιτούνται άδειες διέλευσης από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία κλπ και για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνο.

Επομένως στο χέρι της κυβέρνησης είναι εδώ και τώρα να σφραγίσει κυριολεκτικά τα σύνορα και να μπλοκάρει τις μεταφορές από και προς Τουρκία.

Εναλλακτικά θα μπορούσε η Ελλάδα στους Κήπους και στις Καστανιές (όταν λειτουργήσουν), να ασκεί εξονυχιστικό έλεγχο στα διερχόμενα τουρκικά φορτηγά δημιουργώντας τεράστιες καθυστερήσεις και ουρές χιλιομέτρων. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται άμεσα μέτρα και όχι καθυστερήσεις όπως έγινε και με την εφαρμογή της σημαντικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το μεταναστευτικό.

Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου με παρεμβάσεις μας στα ΜΜΕ και άρθρα μας καλούσαμε την κυβέρνηση να μελετήσει και εν συνεχεία να εφαρμόσει την από 13 Φεβρουαρίου 2020 ομόφωνη απόφαση της Μείζωνος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου το οποίο έκρινε ότι τα κράτη μέλη της Σένγκεν όχι μόνο έχουν υποχρέωση διαφύλαξης των συνόρων τους αλλά ταυτόχρονα μπορούν να προχωρήσουν στην σύλληψη και στην άμεση επαναπροώθηση όσων αλλοδαπών εισέρχονται παράνομα στην επικράτειά τους ακόμη και αυτών οι οποίοι διατείνονται ότι είναι δήθεν πρόσφυγες. Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα σχετικό μας άρθρο στην Κυριακάτικη Κόντρα News. Μάλιστα με δηλώσεις μου από την Κω στις 17/2/2020 είχα επισημάνει ότι η απόφαση αυτή έχει εφαρμογή τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου. Αντί όμως η κυβέρνηση να εφαρμόσει αμέσως την απόφαση αυτή προτίμησε να στείλει τα ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο και να ξυλοφορτώσει τους κατοίκους των νησιών.

Ταυτόχρονα με διαρροές σε διάφορα φιλικά της site η κυβέρνηση διατύπωνε την άποψη ότι δήθεν η παραπάνω απόφαση δεν αφορούσε την Ελλάδα αλλά τις ειδικές περιπτώσεις της Ισπανίας. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις στα ίδια site βλέπουμε να αναπαράγεται κυβερνητικό non-paper το οποίο επισημαίνει ότι οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ περί σύλληψης και άμεσης απέλασης όσων πέρασαν παράνομα τα σύνορα στον Έβρο είναι σύμφωνες με την παραπάνω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!!!. Μόνο που το   non-papper αναφέρεται σε απόφαση που εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου!!! Ενώ τέτοια απόφαση δεν υπάρχει. Προφανώς λοιπόν θα εννοεί 13 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον είχαμε προτείνει να ζητήσει η κυβέρνηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να δώσει σχετικές οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της εν λόγω απόφασης. Αν συνέβαινε βέβαια κάτι τέτοιο  η κυβέρνηση δεν θα δήλωνε φαρδιά-πλατιά ότι αναστέλλει επί ένα μήνα την υποβολή αιτήσεων ασύλου βρισκόμενη έτσι εκτεθειμένη στην κριτική της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αντίθετα όπως είχαμε προτείνει θα μπορούσε να δηλώσει ότι ενόψει της μαζικής και απρόκλητης επίθεσης χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στις Καστανιές, όσοι πραγματικοί πρόσφυγες επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου μπορούσαν να το πράξουν στα ελληνικά προξενεία της Αδριανούπολης, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Με τον τρόπο αυτό η «κάθοδος των μυρίων» προς τον Έβρο θα γινόταν «άνοδος των μυρίων» προς τις τρεις αυτές τουρκικές πόλεις.

Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024