19/06/2024

Περί τουρκικών Fake News και αντιμετώπισής τους

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν 

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 


Επειδή το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σαφέστατη τάση να κυκλοφορούν fake news από πλευράς Τουρκίας αλλά, δυστυχώς, και από Ελληνικά ΜΜΕ που είτε αγνοούν βασικούς κανόνες ανάλυσης, είτε το κάνουν σκόπιμα για δικής τους μικροεξυπηρέτηση, καλό είναι να σημειωθούν τα παρακάτω ως κανόνες:

1. Οι πληροφορίες έχουν πολλά επίπεδα. Το σύνηθες είναι πώς ό,τι εκδίδεται από κρατική Αρχή είναι ακέραια πληροφορία. Αυτό όμως δεν ισχύει στις περιπτώσεις κλίματος έντασης και τριβής μεταξύ δύο χωρών. Έτσι κάθετι που δημοσιεύεται, θα πρέπει να συνοδεύεται από ακράδαντα δεδομένα και εικόνες/βίντεο που θα δείχνουν ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ και θα έχουν ικανή ανάλυση, καθαρή εικόνα και καθαρό ηχητικό, ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ εντός αυτών (κάτι που δείχνει και αλλοίωση του δεδομένου μέσω επεξεργασίας).

2. Η διασταύρωση πληροφοριών σημαίνει πώς ξένες πηγές από άλλες κρατικές Αρχές επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν τα όσα λένε οι πρώτες (δηλαδή οι χώρες) ό,τι αναφέρουμε στο 1. Παράδειγμα, η κατηγορία πώς η Ελλάδα βάλλει με πραγματικά πυρά προς μετανάστες, διαψεύδεται κατηγορηματικά από ΕΕ, FRONTEX, ενώ παράλληλα οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από την τουρκική πλευρά στερούνται αρκετών στοιχείων όπως αυτά αναφέρονται στο  1.

3. Με δεδομένο πώς μιλάμε για μια ιδιάζουσα κατάσταση, όπου γίνονται πράξεις εκτός διεθνούς δικαίου (εισβολή διά της  βίας) καθώς και το ότι μιλάμε για ένα πεδίο που αποδεδειγμένα επικρατεί η πρόκληση εκατέρωθεν από τις ένοπλες δυνάμεις, είναι σίγουρο μαθηματικά πώς θα υπάρξουν “στραβοτιμονιές”. Οι στραβοτιμονιές διαποτίζονται από αυτό που λέμε ως απρόβλεπτο και επιπόλαιο. Δηλαδή, κάτι που δεν έχεις προετοιμάσει, δεν έχεις σκηνοθετήσει και σίγουρα δεν έχεις καλέσει δημοσιογράφους για να το βιντεοσκοπήσουν ό,τι το κάνεις.

4. Υπάρχουν προβολές από την τουρκική πλευρά που δείχνουν στρατιωτικές εικόνες, τακτικές και μεθόδους. ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΙΣΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΜΕ. Είναι άνθρωποι που σχολιάζουν ειδήσεις, δεν έχουν βασικές γνώσεις και δεν κάνουν έρευνα. Ας μη λησμονούμε ότι όλα τα τουρκικά ΜΜΕ υπάγονται ουσιαστικά στη δικαιοδοσία του Ερντογάν και δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία (απόδειξη οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι). Αποδεδειγμένο ακόμα και για μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού. Οι ειδικοί αναλύουν εικόνες και αυτοί είναι είτε στρατιωτικοί, είτε διεθνολόγοι, είτε αναλυτές ειδικής πληροφορίας. Οι ειδικοί πάντα δίνουν στοιχεία όταν καταρρίπτεται κάτι. Δε γράφουν αρθρογραφία με φράσεις όπως “νομίζω”, “θεωρώ”, “υποθέτω”, “αν αυτό – τότε θα” διότι τότε δεν μιλάμε για ανάλυση δεδομένων αλλά για δική τους εκτίμηση. 

5. Η Ροή ενός βίντεο ή μιας είδησης δεν πρέπει να επιδέχεται αλλαγών. Κανονικά πρέπει να είναι η ακόλουθη: Πρωτογενής πληροφορία -> ανάλυση χρόνου/τόπου/πηγή/περιεχόμενο -> διασταύρωση -> πόρισμα.

6. Πληροφορίες καταγγελτικού χαρακτήρα συνοδεύονται από συμπαγή δεδομένα, υπερσυνδέσμους σε αντικειμενικές πηγές, διασταυρώσεις κ.α. και φυσικά ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά άποψη και όχι παράθεση δεδομένων.

Έχει και άλλα, όμως ο σκοπός δεν είναι να εντρυφήσουν οι αναγνώστες μας μέσα από δέκα γραμμές στο πώς επεξεργαζόμαστε πληροφορίες, καθώς απαιτούνται σπουδές και ειδικές γνώσεις. Για αυτό και εδώ παίζει ρόλο ο άνθρωπος που θα επιλέξει κάποιος να διαβάσει να είναι αντικειμενικός, έγκυρος και να μην παίρνει εξ’ορισμού τα πάντα ως δεδομένα. Πόσο μάλλον όταν αυτά δεν πληρούν ό,τι αναφέρουμε στο 1.

 

Αλέξανδρος Νίκλαν για το Geopolitics & Daily News 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024