14/07/2024

Survivor: το αυστριακό τεθωρακισμένο που φυλά τα ελληνικά σύνορα

Special Operation Forces

 

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης 

Την ώρα που η Τουρκία έστειλε στον Έβρο μέλη της επίλεκτης ομάδας των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας «Polis Özel Harekât Dairesi» η Ελλάδα θωράκισε τα σύνορα της με άνδρες της ΕΚΑΜ και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Κύπρου, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας.

Από την Δευτέρα (9-3-20) βρίσκονται στον Έβρο και την Τρίτη (10-3-20) μεταφέρθηκαν στο ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές οι 22 Κύπριοι αστυνομικοί της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης προκειμένου να αναλάβουν δράση στην φύλαξη των συνόρων.

Ταυτόχρονα, την Τετάρτη (11-3-20) αναμένονται στον Έβρο 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες οι οποίοι θα έρθουν υπό την ομπρέλα του Frontex, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα Καθημερινή ο επικεφαλής του οργανισμού Φαμπρίς Λετζερί.

Πρόκειται για αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Αυστρίας, οι οποίες θα ενταχθούν στον σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και του στρατού για την φύλαξη των συνόρων.
Την Τετάρτη πηγές από τη Θράκη διέρρευσαν βίντεο από την άφιξη της αυστιρακής πομπής στον Έβρο. Εντύπωση προκάλεσε η θέα ενός μπλε τεθωρακισμένου οχήματος. Πρόκειται για το Survivor. 
Το Survivor αναπτύσσεται από κοινού από την Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) και την αυστριακή εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων Achleitner.

 

Τα χαρακτηριστικά του


Είναι 4Χ4, ζυγίζει 15 τόνους, δ
ιαθέτει κιτ ανίχνευσης NBC και προσφέρει στους χειριστές έναν τέλεια ισορροπημένο συνδυασμό κινητικότητας, προστασίας και ωφέλιμου φορτίου. Με κινητήρα diesel της MAN 330 ίππων το Survivor R συνδυάζει εξαιρετική κινητικότητα και χαρακτηριστικά οδήγησης / χειρισμού σε όλα τα περιβάλλοντα λειτουργίας.

Η καμπίνα του τεθωρακισμένου οχήματος προσφέρει εξαιρετικά επίπεδα προστασίας και το καθιστά ιδανική πλατφόρμα για επικίνδυνες αποστολές.Το αμάξωμά του είναι εξ ολοκλήρου βασισμένο πάνω στο αμάξωμα φορτηγών MAN TGM με στρατιωτική ωστόσο τροποποίηση.

Χάρη στα συστήματα αναγνώρισης CBRN (Chemical, biological, radiological and nuclear defense are protective measures) το Survivor αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο προηγμένα μέσα στον κόσμο για την αντιμετώπιση των CBRN επιθέσεων. Kύρια αποστολή του είναι η ανίχνευση, ο εντοπισμός, η επισήμανση, η δειγματοληψία και η αναφορά της χημικής, βιολογικής και ακτινολογικής μόλυνσης και η παροχή προβλέψεων σε μονάδες που αναπτύσσονται στον τομέα των επιχειρήσεων.
Είναι εξοπλισμένο με πλήρως αυτοματοποιημένους ανιχνευτές πυρηνικής ακτινοβολίας καθώς και αισθητήρες για τον εντοπισμό χημικών παραγόντων πολέμου και άλλων επικίνδυνων υλικών. Το σύστημα του μπορεί να λειτουργήσει εν κινήσει, συλλέγει δείγματα από το έδαφος και το νερό και επιτρέπει τη διαβίβαση σε πραγματικό χρόνο όλων των σχετικών πληροφοριών.

Όσον αφορά την εμφάνισή του, το Survivor μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις απαιτήσεις της αστυνομίας. Το έχουμε δει δηλαδή με police εμφάνιση αλλά και πιο στρατιωτική.

 

Ποιες χώρες το χρησιμοποιούν

 


Χρησιμοποιείται στη Γερμανία από την αστυνομία του Βερολίνου, της Σαξονίας, του Αμβούργου, του Βραδενβούργου και του Βορείου Ρίνου-Βεστφαλίας. Στην Αυστρία χρησιμοποιείται από την ομάδα ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας ΕΚΟ COBRA. Survivor χρησιμοποιούν και οι συνοριοφύλακες του Τουρκμενιστάν.

 

Παρακολουθείστε μερικά βίντεο με το θηρίο που έστειλαν οι Αυστριακοί στον Έβρο:

 

 

 

 

Πηγή:https://www.xtypes.gr/

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024