28/03/2024

Κορονoϊός: Σε πανδημία ο πλανήτης

A police officer observes traffic during a coronavirus (COVID-19) check at the border crossing with Italy in Vrtojba, Slovenia, March 11 , 2020. REUTERS/Borut Zivulovic

Μεγάλες ανατροπές στις συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον πλανήτη φέρνει η απειλή του κορονoϊού, ο οποίος λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς του αναγκάζει τις κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη να προχωρήσουν σε περιοριστικά μέτρα τα οποία μέχρι πριν από λίγους μήνες φάνταζαν αδιανόητα. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιταλία, λίγες μόλις ώρες μετά την «αναβάθμιση» του κοροναϊού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε πανδημία.

Σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα, το βράδυ της Τετάρτης, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-εργασίας, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία. Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε» είπε και πρόσθεσε:

«Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

 

Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονoϊό στην Ιταλία αυξήθηκε στους 827 την Τετάρτη, από 631 που ήταν την Τρίτη, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό. Έτσι, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στις 12.462, από 10.149 την Τρίτη. Επίσης, 1.045 ασθενείς έχουν ιαθεί και 5.838 βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ 1.028 νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Πανδημία κήρυξε ο ΠΟΥ

Την ίδια ώρα, πάνω από δύο μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση του κορονoϊού στην επαρχία Ουχάν της Κίνας και της μετέπειτα σταδιακής εξάπλωσης του σε όλον τον κόσμο, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον Covid-19.

Ο φονικός ιός έχει εξαπλωθεί σε 117 χώρες στον κόσμο, με πάνω από 121.000 κρούσματα, και έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.373 ανθρώπων.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, τόνισε ότι η λέξη «πανδημία» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται «ελαφρά τη καρδία ή απρόσεκτα». «Είναι μία λέξη που μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο φόβο ή την αδικαιολόγητη παραδοχή ότι δεν υπάρχει λόγος να πολεμούμε πια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θανάτους».

Ο Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς κάλεσε, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αναχαιτιστεί η επιδημία, τονίζοντας ότι τα επιθετικά μέτρα μπορούν ακόμη να παίξουν μεγάλο ρόλο για τον περιορισμό του ιού.

Τι είναι η πανδημία

Η πανδημία χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για να περιγράψει την εξάπλωση μίας επιδημίας σε πολλές χώρες και διαφορετικές ηπείρους ταυτοχρόνως, πλήττοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Παρά τους φόβους που ξυπνά η λέξη όμως, επί της ουσίας αναφέρεται στην εξάπλωση μία νόσου και όχι στην ισχύ της ή στη θνησιμότητα.

Η επιδημία αναφέρεται στο ξέσπασμα μίας νόσου η οποία εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και συχνά βγαίνει εκτός ελέγχου σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Όταν η ίδια ακριβώς κατάσταση σημειώνεται σε ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα, τότε μπορούμε να μιλάμε για επιδημία.

«Στοπ» Τραμπ στα ταξίδια στην Ευρώπη

Καθώς στην Ευρώπη τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 22.000, υπάρχουν χώρες που αποφάσισαν να απαγορεύσουν στους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν στο έδαφός τους. Κάτι που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος. Ο Ντόναλντ Τραμπ σε διάγγελμά του που απηύθυνε στον αμερικανικό λαό για τον κοροναϊό COVID-19 ανακοίνωσε την αναστολή των ταξιδιών από την Ευρώπη για τις επόμενες 30 ημέρες – πλην του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή (13/03) και ο Τραμπ ανέφερε: «Έπειτα από διαβούλευση με τους κορυφαίους κυβερνητικούς επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, αποφάσισα να αναλάβω πολλές ισχυρές αλλά απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της υγείας και της ευημερίας όλων των Αμερικανών.Για να μην εισέλθουν νέες περιπτώσεις θα αναστείλουμε όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη στις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα «επανεκτιμήσουν» τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, που η κυβέρνησή του είχε επιβάλει προηγουμένως στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, μια χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων COVID-19, καθώς η κατάσταση βελτιώνεται εκεί.

πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024