FT: Τα όπλα Λαγκάρντ στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Martin Arnold (Φρανκφούρτη)
Financial Times
Η Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει σήμερα το σκληρότερο τεστ της ως επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς θα αποφασίσει πως θα αντιδράσει στους φόβους για τον κορωνοϊό που έστειλαν τις αγορές σε περιδίνηση και απειλούν να οδηγήσουν σε βαθιά ύφεση την ευρωζώνη.
Ως η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που έχει προγραμματισμένη συνάντηση από τότε που πήρε σχήμα το πλήρες αντίκτυπο του ιού στην παγκόσμια οικονομία, η πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να περιγράψει μια αντίδραση, αφότου η FED προχώρησε στην πρώτη έκτακτη μείωση επιτοκίου από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Μέχρι πριν από μόλις λίγες εβδομάδες φαίνονταν ότι η ΕΚΤ θα καλούνταν να αντιδράσει σε ένα πιο λαμπρό οικονομικό outlook. Ύστερα από δυο χρόνια υποτονικής ανάπτυξης και πληθωρισμού, η οικονομία της ευρωζώνης έμοιαζε στις αρχές της χρονιάς να περνά τον κάβο, με ανακάμπτουσες βιομηχανικές παραγγελίες και βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα.
Αυτά, ωστόσο, πριν ο κορωνοϊός επεκταθεί ταχύτατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οδηγώντας την Ιταλία στο να επιβάλει καραντίνα. Ο ιός χτυπά τις εξαγωγές στην Κίνα και απειλεί να διαταράξει την προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων από κινεζικές εταιρείες. Οι φόβοι μετάδοσης, το κλείσιμο σχολείων, οι ακυρώσεις εκδηλώσεων και οι περιορισμοί στα ταξίδια πληγώνουν τον τουρισμό, τις αεροπορικές εταιρείες και την βιομηχανία αναψυχής ανά την Ευρώπη, όπως επίσης το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα.
«Η ερώτηση του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι: πόσο θα κρατήσει;» είπε ο Γ. Άσμουνσεν, πρώην στέλεχος της ΕΚΤ που τώρα ηγείται του γερμανικού συνδέσμου ασφαλιστικών. «Είναι προσωρινό; Πόσοι μήνες πριν ξεκινήσει μια ανάκαμψη τύπου V;»
Η κα Λαγκάρντ παλεύει επίσης με το ερώτημα ποια δράση πρέπει να αναλάβει το Διοικητικό Συμβούλιο, όταν πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι στερείται τρομακτικά επιλογών.
Σε αντίθεση με τη FED η ΕΚΤ δεν αύξησε τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα που βρέθηκαν μετά την κρίση του 2008. Αντίθετα, συνέχισε τις μειώσεις, με την πλέον πρόσφατη το Σεπτέμβριο στο ιστορικό χαμηλό του -0,5%. Όπως είπε και η ίδια η Κρ. Λαγκάρντ πρόσφατα «αυτό περιορίζει σημαντικά το εύρος» για περαιτέρω μειώσεις.
Κεντρικές Τράπεζες ανά την Ευρώπη, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ «έχουν ακόμα χαμηλότερα επιτόκια από τις ΗΠΑ και δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακολουθήσουν την FED», δήλωσε ο Β. Κονστάντζιο, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. «Κάποιοι θα το κάνουν, ωστόσο, παρότι όλοι πιστεύουν ότι το αντίκτυπο θα είναι πενιχρό».
Υπάρχει ήδη αυξανόμενη συζήτηση για τις αρνητικές επιπτώσεις της διατήρησης των αρνητικών επιτοκίων για πολλά χρόνια και οικονομολόγοι αμφισβητούν το εάν μια ακόμα μείωση θα βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση των άμεσων συνεπειών του κορωνοϊού.
«Όταν έχεις αρνητικά επιτόκια, στην ουσία στοχεύεις στα αποθεματικά των τραπεζών, δεν χρειάζεσαι μια μείωση επιτοκίου για να επιτρέψεις στα επιτόκια overnight να κινηθούν προσωρινά χαμηλότερα», είπε η Λένα Κομίλεβα, επικεφαλής οικονομολόγος της G+ Economics.
Την εικόνα για την κα Λαγκάρντ περιπλέκει ο βαθύς διχασμός στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, που μετατράπηκε σε μια δημόσια λογομαχία την τελευταία φορά που μειώθηκαν τα επιτόκια, προ εξαμήνου. Κάποια μέλη αντιτίθενται σφοδρά σε περαιτέρω μειώσεις.
Επιπλέον, η αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο πρόβλημα του κορωνοϊού υπήρξε ανομοιογενής και απογοητευτική, ειδικά σε σύγκριση με το πακέτο δαπανών 200 δισ. ευρώ που οργανώθηκε από τις Βρυξέλλες μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ολ’ αυτά ασκούν μεγαλύτερη πίεση στην ΕΚΤ να αναλάβει δράση: οι χρηματαγορές τιμολογούν περαιτέρω μείωση στο -0,6%. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ πιθανότητα θα μειώσει τα επιτόκια ως αντίδραση στην έντονη ανατίμηση του ευρώ τους τελευταίους μήνες, που απειλεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την πίεση στην εξαρτώμενη από τις εξαγωγές οικονομία της ευρωζώνης.
πηγή:Εuro2day.gr