Αυξημένα μέτρα για τον κορωνοϊό και στη Γαλλία
Καμία αναβολή στη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών» τις ερχόμενες Κυριακές (15 – 22 Μαρτίου ), από Δεύτερα όμως «κλείνουν τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα». Τις αποφάσεις αυτές μαζί με σειρά «ισχυρών μέτρων» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και «έκτακτων μέτρων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν με χθεσινοβραδινό Διάγγελμα από το Ελιζέ.
Με 2.876 κρούσματα και 61 νεκρούς η Γαλλία παραμένει στην Ευρώπη, η δεύτερη εστία διάδοσης του ιού μετά την Ιταλία. Την αλλαγή της έως τώρα τακτικής αντιμετώπισης του ιού που ακολουθούσε η Γαλλία, παίρνοντας μέτρα μόνο στις περιοχές (κοντά έξι) που εθεωρούντο εστίες για τον ιό εξήγησε ο πρόεδρος λέγοντας ότι «όλες οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές», τις οποίες συμβουλεύτηκε, τον διαβεβαίωσαν ότι θα «συνεχισθεί η εξάπλωση του ιού και μάλιστα επιταχυνόμενη». Αναγνώρισε ότι πρόκειται για «την σοβαρότερη κρίση υγείας στη Γαλλία εδώ και έναν αιώνα» και κάλεσε τους Γάλλους «να υιοθετήσουν μια ατομική και συλλογική πειθαρχία» για τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας, που αποτελούν «μέτρα φραγμού» στη διάδοση του ιού.
Αναγνώρισε επίσης ότι το θέμα της αναβολής ή μη των δημοτικών εκλογών υπήρξε θέμα συζήτησης με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας. Αποφασίστηκε τελικά να μην αναβληθούν στο όνομα της «δημοκρατικής συνέχισης». Παράλληλα θα υπάρξει πλήρης εγρήγορση για τη χρήση ατομικών στυλών από τους εκλογείς, τήρηση αποστάσεων και απολύμανση των χώρων.
Τα κυριότερα μέτρα:
- Κλείνουν από Δεύτερα και μέχρι νεωτέρας απόφασης οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία, τα κολέγια, τα γυμνάσια και τα πανεπιστήμια. Πρόκειται για 62.000 ιδρύματα και πάνω από 12.000 παιδιά και νέους.
- Μια υπηρεσία «φύλαξης παιδιών» θα δημιουργηθεί ανά περιοχή ώστε οι γονείς που εργάζονται στα νοσοκομεία να συνεχίσουν την εργασία τους, έχοντας εξασφαλίσει τη μέριμνα των παιδιών τους.
- Με στόχο την ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων σε περίπτωση ανάγκης, ορισμένοι φοιτητές ιατρικής ή γιατροί πρόσφατα συνταξιούχοι θα μπορούσαν να επιταχθούν.
- Καλούνται οι εταιρείες να «εντείνουν» τη χρήση της τηλεργασίας για τους εργαζόμενους.
- Διατηρούνται οι δημόσιες συγκοινωνίες, διότι η διακοπή τους θα μπλόκαρε τα πάντα ακόμα το θέμα της περίθαλψης. Καλούνται όμως οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο «άκρως αναγκαίο».
- Συνεχίζεται η απαγόρευση για συγκεντρώσεις άνω των 1000 ατόμων.
Υγεία, Ευρώπη και G7
Την έκφραση «υγεία ανεξάρτητα του κόστους» υπογράμμισε τρεις φορές ο πρόεδρος στο διάγγελμά του. Τη συνόδευσε έκτακτα μέτρα για τις επιχειρήσεις λέγοντας ότι «δεν μπορούμε στη δοκιμασία της υγείας να προσθέσουμε πτωχεύσεις ». Πολλοί είδαν στη φράση αυτή και ένα μήνυμα προς την Ευρώπη για το ρόλο που η ίδια θα έχει να παίξει στην ελάφρυνση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων των κρατών.«Το κράτος θα κάνει τα πάντα, όσο και εάν κοστίσει για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο της επιδημίας στη γαλλική οικονομία» υπογράμμισε.
Ένας «μαζικός μηχανισμός μερικής ανεργίας» που θα δημιουργηθεί άμεσα είναι ένα από τα έκτακτα μέτρα. Βάσει αυτού το κράτος «θα καλύψει πλήρως τις αποζημιώσεις των εργαζομένων που θα υποχρεωθούν να μείνουν στο σπίτι», διατηρώντας έτσι τις θέσεις εργασίας, υποσχέθηκε ο πρόεδρος. Επίσης αναγνωρίζεται η αναβολή της καταβολής των εισφορών και των φόρων για τις επιχειρήσεις που το επιθυμούν, χωρίς ιδιαίτερα δικαιολογητικά και διατυπώσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν θα πρέπει να δοθεί επίσης μια ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση. Αναφέρθηκε στις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις οποίες κατά τη γνώμη του «δεν θεωρεί επαρκείς». «Θα πρέπει να πάρει καινούργιες» υπογράμμισε.
«Εμείς Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουμε την εξάπλωση μιας νέας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Θα αντιδράσουμε δυναμικά και γρήγορα» υπογράμμισε. Ανακοίνωσε ότι εργάζεται για ένα «εθνικό και ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης» σύμφωνα με «τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και δεσμεύσεις». Επίσης στοχεύει να απευθυνθεί σήμερα στον πρόεδρο Τραμπ που προεδρεύει στο G7, προτείνοντάς του «μια εξαιρετική πρωτοβουλία».
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
πηγή:DW