29/03/2024

Editorial: Δικαιώματα και ευθύνες

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 


Μερικές γρήγορες σκέψεις σχετικά με όσα έγιναν στον Έβρο και πώς αυτά μπορούν να γίνουν σοβαρά μαθήματα για την ασφάλεια της χώρας μας:

 

– Η αύξηση των μονάδων σε δυναμικό ανθρώπων στα σύνορα μας έδειξε τη σοβαρή ευπάθεια που έχουμε και πρέπει να διορθωθεί
– Κάθε είδους εμπόδιο, φράγμα, τοίχος, σκάμΜα στα σύνορα είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει και να αναπτυχθεί. Δεν είναι μόνο οι μετανάστες. Η εικόνα του τουρκικού τεθωρακισμένου να ζορίζεται να ρίξει ένα συρμάτινο φράχτη λέει πολλά από μόνη της.
– Η ισχύς παράγει δίκαιο. Αν ζούσε ο Θουκυδίδης θα είχε μαλιάσει η γλώσσα του. Μόλις η Ελλάδα έκανε χρήση των μέσων που έπρεπε, τα προβλήματα περιορίστηκαν και συσπείρωσε ακόμη και τον τελευταίο Έλληνα στο τελευταίο σπίτι στην άκρη της χώρας. Όταν η χώρα δείχνει πως δεν φοβάται να μπει σε μάχη για όσα πρέπει να προστατεύσει, όλα βρίσκουν τον δρόμο τους.
– Στα μέσα που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν είναι μόνο ο στρατός. Είναι και οι πολίτες οι οποίοι με τη στάση και συμπαράστασή τους βοηθούν και στηρίζουν. Είναι οι χωρικοί που περιπολούν να πιάσουν εισβολείς, είναι ακόμα και τα τρακτέρ που πετάνε νερό για να σβήσουν δακρυγόνα και φωτιές στο φράχτη.
– Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί πολύ πολύ σοβαρά να επαναφέρει το νομοσχέδιο της Παλλαϊκής Άμυνας, όπως είχε δοθεί επί ΠΑΣΟΚ, προφανώς με εκσυγχρονισμό κάποιων πραγμάτων. Η θέληση εφέδρων, εθνοφρουρών και πολιτών να βοηθήσουν δείχνει πώς υπάρχει σοβαρό πλήθος κόσμου που θα ήθελε να μετέχει σε κάτι σοβαρό και οργανωμένο.
– Πρέπει οπωσδήποτε, επίσης, να διαμορφωθεί τομέας SIGINT στο 2ο γραφείο με σοβαρές υποδομές και πολυδύναμη στρατηγική. Οι Τούρκοι προσπαθούν με fake news και άλλα παρόμοια να επικρατήσουν στη ξένη γνώμη. Προς το παρόν είναι αστεία όσα φτιάχνουν. Όμως αυτό θα διορθωθεί και μπορεί τώρα ο μέσος Έλληνας να το “ξεβρακώνει” σαν είδηση με πλαστά στοιχεία, αλλά όταν οργανωθεί όλο αυτό, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Παράδειγμα είναι ό,τι έγινε στην Συρία και κυρίως όλη η τακτική που έχουν ακολουθήσει οι Τούρκοι με την οργάνωση Δούρειο Ίππο του Ερντογάν, τα Λευκά Κράνη.
– Το πεδίο μάχης αλλάζει. Προφανώς και ο εξοπλισμός από μόνος του δεν αλλάζει μια έκβαση αν ο στρατιώτης που τον φέρει είναι μειωμένης ικανότητας. Όμως, ο εξοπλισμός βοηθάει εξαιρετικά τον, έστω και μερικώς, εκπαιδευμένο στο να μπορεί να σταθεί με αξιώσεις σε κάθε πεδίο. Πρέπει όλες οι δυνάμεις και τομείς μας να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους. Καλά τα επιδόματα από τα πλεονάσματα, αλλά αν δεν υπάρχουν βασικά για εξοπλισμό, τότε ούτε καν προϋπολογισμός για πλεόνασμα δεν θα υπάρξει στο μέλλον μετά από σύγκρουση. 
– Για τα νησιά, αν θα μπορούσα να γράψω πολλά, θα αναφέρω το κυριότερο. Πρέπει να νιώσει ο νησιώτης πώς είναι πολίτης της χώρας με ό,τι συνεπάγεται αυτό, δηλαδή νησιωτική οικονομική πολιτική, ανάπτυξη δομών, συνεχείς συνδέσεις με την υπόλοιπη Ελλάδα με εφαρμογή μέσων μεταφορών όπως υδροπλάνα κλπ. Όλα αυτά είναι απαραίτητα να γίνουν για να ενωθεί η νησιωτική Ελλάδα με την ηπειρωτική. Επίσης θα πρέπει και οι ίδιοι οι νησιώτες να θυμούνται πώς η οικονομία της χώρας είναι προς Δυσμάς και όχι προς Ανατολάς.

 

 

Τελευταίο, το οποίο προσωπικά θεωρώ εξίσου σημαντικό. Η Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί πώς βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που δεν έχουν καμία απολύτως  με το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, το Βέλγιο κτλ. Είναι μια χώρα στη καρδιά μιας περιοχής που πάντα γεννούσε συγκρούσεις.

 

Αν λοιπόν θέλουμε πραγματικά η Ελλάδα να ενισχυθεί και να μείνει ζωντανή, πρέπει πρώτον να πείσουμε τα παιδιά μας να μείνουν εδώ (δεν θα  αναλύσω στο συγκεκριμένο Editorial, πώς θα δώσουμε στους νέους Έλληνες τα ερεθίσματα) και δεύτερον να μάθουμε ως πολίτες πώς δεν έχουμε μόνο προνόμια και δικαιώματα αλλά έχουμε κυρίως και ευθύνες και μάλιστα σοβαρές. Ευθύνες σε κάθε επίπεδο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024