25/07/2024

14 μέτρα για το Μεταναστευτικό

 

Γράφει ο Νότης Μαριάς*

Με πεσμένα τα φτερά επέστρεψε στη Τουρκία από τις Βρυξέλλες ο Ερντογάν μιας και δεν έπιασε ο εκβιασμός που επιχείρησε με το αποτυχημένο ρεσάλτο των χιλιάδων παρανόμων μεταναστών ενάντια στον φράχτη του Έβρου. Έτσι η ηγεσία των τριών θεσμών της ΕΕ, ήτοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν, παρέπεμψε τα αιτήματα της Τουρκίας σε δύο επιτροπές προκειμένου να τύχουν επεξεργασίας. Ο Ερντογάν πιστός στην εκβιαστική του τακτική ζήτησε τα πάντα. Λεφτά, επίσπευση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης, κατάργηση της βίζας για την είσοδο τούρκων πολιτών στην ΕΕ και διάφορα άλλα. Σε αντίθεση με τον Σόλτεμπεργκ που δείχνει ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να θωπεύει την Άγκυρα παρά τις απιστίες της με τον Πούτιν, η ηγεσία των τριών θεσμών της ΕΕ παρουσιάζεται τουλάχιστον σ΄ αυτήν τη φάση ιδιαίτερα απρόθυμη να αποδεχθεί τα τερτίπια της Τουρκίας και τα ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν.  Επιπλέον τα τάγματα εφόδου των παράνομων μεταναστών με τα αλλεπάλληλα «ντου» στον φράχτη του Έβρου θορύβησαν όχι μόνο την ηγεσία της ΕΕ αλλά και τους πολίτες των κρατών του σκληρού πυρήνα που δεν δέχονται πλέον την περαιτέρω ισλαμοποίηση των κοινωνιών τους.

Ενόψει όλων αυτών, η Αθήνα οφείλει να αξιοποιήσει την αρνητική στάση των Ευρωπαίων κατά της Τουρκίας και να διαμορφώσει ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης κόντρα στον Ερντογάν, που έχει το θράσος να κατηγορεί τους Έλληνες ως δήθεν ναζί και βάρβαρους!!! Ποιος, αυτός που  έχει γεμίσει τις τουρκικές φυλακές με τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αυτός που ηγείται μιας χώρας που στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο συνεργάστηκε με τον Χίτλερ και την παρέα του.

 

Το Ελληνικό σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

1.Άμεση προσφυγή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη για την υβριδική επίθεση που δέχεται στον Έβρο από την Τουρκία η οποία χρησιμοποιεί ως εμπροσθοφυλακή χιλιάδες παράνομους μετανάστες προκειμένου να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας και να αποσταθεροποιήσει το ελληνικό κράτος. Πολύ δε περισσότερο καθώς εντείνονται τα μεθοριακά επεισόδια όπως είναι ο εμβολισμός σκάφους του λιμενικού μας από τουρκική ακταιωρό στην Κω και τα τουρκικά πυρά πάνω από ελληνικό τζιπ στον Έβρο.  Επιπλέον  η Αθήνα σύμφωνα με την από 13 Φεβρουαρίου 2020 απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρέπει να κοινοποιήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό.

2.Πρόταση της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 26-27 Μαρτίου για  επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την υβριδική επίθεση κατά της Ελλάδας.

3.Ενεργοποίηση από την Ελλάδα του άρθρου 78 παρ. 3 της Συνθήκης Λειτουργίας ΕΕ για τη λήψη εκ μέρους των Βρυξελλών έκτακτων μέτρων λόγω αιφνίδιας  εισροής υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα μέσω των νησιών του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά την εγκαινίαση ενός προγράμματος μετεγκατάστασης αιτούντων ασύλου από Ελλάδα προς ΕΕ προκειμένου επιτέλους τα κράτη της ΕΕ να πάρουν με μετεγκατάσταση τις 42.000 αλλοδαπούς που ξέχασαν να πάρουν με το πρώτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης της περιόδου 2015-2017.

4.Ελληνική πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ ώστε τα hot-spots να λειτουργούν πλέον στην Τουρκία όπου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία ασύλου να δέχεται και να εξετάζει τις αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας.

5.Πρόταση για δράση της Frontex  εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

6.Άμεση επαναπροώθηση όλων όσων έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους παροχής Ασύλου.

7.Επαναπροωθήσεις παρανόμων μεταναστών από Ελλάδα προς Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες υπό την αιγίδα και ευθύνη της  Frontex. Η παροχή κάθε μορφής κονδυλίων της ΕΕ και τελωνειακών και εμπορικών διευκολύνσεων προς την Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες να γίνεται υπό την αίρεση αποδοχής εκ μέρους τους των παραπάνω επαναπροωθήσεων .

8.Επίδοση των αποφάσεων χορήγησης Ασύλου σε όσους οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές και εφοδιασμός τους με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που δικαιούνται προκειμένου να πάνε στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
9.Θέσπιση ευρωπαϊκών μέτρων για την μετεγκατάσταση και προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων.
10.Επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης Ασύλου και άμεση απόρριψη όσων αιτήσεων Ασύλου ασκούνται καταχρηστικά.
11.Μεταφορά στην ενδοχώρα των υπόλοιπων προσφύγων και εγκατάστασή τους σε ορεινές απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
12.Μετατροπή της κάρτας χορήγησης επιδόματος σε κάρτα αγοράς τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να σταματήσουν έτσι οι δικαιούχοι δήθεν πρόσφυγες να στέλνουν το επίδομα στους συγγενείς τους στις χώρες καταγωγής τους.
13.Άμεση επαναπροώθηση είτε στην Τουρκία είτε στις χώρες καταγωγής τους όλων όσων εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την έκδοση της από 13 Φεβρουαρίου 2020  απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
14.Εξέταση των αιτήσεων Ασύλου στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας γενικώς και ιδίως ενόψει της ισχύουσας μηνιαίας αναστολής κατάθεσης αιτήσεων Ασύλου στην Ελλάδα.

Μόνο έτσι θα κόψει η Ελλάδα το βήχα του Ερντογάν που δηλώνει απρόσβλητος ακόμη και στον κορονοϊό μιας και πίνει πολύ πετιμέζι!!!

*Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024