Η αντιμετώπιση της Τουρκίας από τους Δυτικούς θυμίζει αυτήν απέναντι στη Γερμανία του Χίτλερ

Επιτελής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού
Η αντιμετώπιση της Τουρκίας από την Δύση θυμίζει πολύ την αντιμετώπιση της χιτλερικής Γερμανίας από την Αγγλία και την Γαλλία μέχρι το Σύμφωνο του Μονάχου. Με την ονομασία Συμφωνία του Μονάχου, όπως καθιερώθηκε δημοσιογραφικά, αναφέρεται το Σύμφωνο που προέκυψε και υπογράφηκε στην Διεθνή Συνδιάσκεψη του Μονάχου που συνήλθε εσπευσμένα στις 29 Σεπτεμβρίου 1938 στο Μόναχο της Γερμανίας, εξ ου και η ονομασία της, προκειμένου να αποτραπεί επικείμενη πολεμική σύρραξη μεταξύ Γερμανίας και Τσεχοσλοβακίας.
Στη συνδιάσκεψη αυτή παρέστησαν δύο Πρωθυπουργοί, οι του Ηνωμένου Βασιλείου, Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν και της Γαλλίας, Εντουάρ Νταλαντιέ και δύο ηγέτες: της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι και της Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους και συνομολόγησαν και υπέγραψαν την επομένη, 30 Σεπτεμβρίου, το Σύμφωνο του Μονάχου δια του οποίου και συνομολογήθηκε η προσάρτηση της Σουδητίας (περιοχή Γερμανών Σουδητών της Τσεχοσλοβακίας) στο Γ΄ Ράιχ. Από τη διάσκεψη αυτή αποκλείστηκε η συμμετοχή εκπροσώπου της Τσεχοσλοβακίας.
Με αυτό το σύμφωνο το κράτος της Τσεχοσλοβακίας διαλύθηκε, ενώ οι ηγέτες Μ.Βρετανιας και Γαλλίας βαυκαλιζονταν ότι με την διπλωματική τακτική του appeasement (η υποχώρηση προς κατευνασμό του αντιπάλου) θα σταματούσαν τον επεκτατισμό του Χίτλερ.
Σημείωση: Στη κεντρική φωτογραφία του κειμένου βλέπουμε από αριστερά προς δεξιά: Τσάμπερλεν, Νταλαντιέ, Χίτλερ, Μουσολίνι και Τσιάνο φωτογραφίζονται πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου.
About Post Author





