14/07/2024

Πολιτική Oμάδα Pelican – Κράτος εν κράτει στην Τουρκία;

Ήταν μια από τις στιγμές που φαινόταν καθαρά η τεράστια δύναμη, την οποία στην πραγματικότητα διαθέτει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Πριν από δυο εβδομάδες επέστρεφε από μια επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν. Συνοδευόταν από δημοσιογράφους φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση. Οι ερωτήσεις τους ήταν προσεκτικές και αρεστές στον Πρόεδρο.

Ένας δημοσιογράφος μάλιστα επεσήμανε πως ακόμα δεν είχαν επιβληθεί κυρώσεις στον επικριτικό τηλεοπτικό σταθμό OdaTV, αφού κατά τη γνώμη του ήταν ένας από τους σημαντικούς σταθμούς στις «προσπάθειες ανατροπής». Με αυτό εννοούσε το κύμα διαμαρτυριών στο πάρκο Γκεζί το 2013. Ο OdaTV είχε χαρακτηρίσει τον τρόπο παρέμβασης της αστυνομίας «δολοφονικό».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον δημοσιογράφο για τις επισημάνσεις του και δήλωσε ότι θα επιληφθεί του θέματος. Μια εβδομάδα αργότερα η δικαιοσύνη διέταξε έρευνες εναντίον συνεργατών του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού. Παράλληλα η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του OdaTV δεν ήταν πλέον δυνατή.

Άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Ο δημοσιογράφος Αλικάν Ουλουντάγκ της Cumhuriyet πιστεύει ότι η ομάδα Pelican υπάρχει Ο δημοσιογράφος Αλικάν Ουλουντάγκ της Cumhuriyet πιστεύει ότι η ομάδα Pelican υπάρχει

Οι κατηγορίες εναντίον του σταθμού ήταν ότι μετέδωσε πληροφορίες για έναν Τούρκο αξιωματούχο των Μυστικών Υπηρεσιών, ο οποίος σκοτώθηκε στον πόλεμο στη Λιβύη. Οι δημοσιογράφοι «προέβησαν σε αποκαλύψεις σχετικά με πληροφορίες και έγγραφα που αφορούσαν τις μυστικές υπηρεσίες».

H γρήγορη επέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσε την υποψία σε πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει μια μυστική ομάδα στη δικαιοσύνη που πρόσκειται στον Ερντογάν. Αυτή η υποψία πλανάται εδώ και χρόνια στην Τουρκία, ότι δηλαδή μια ομάδα με τo όνομα «Pelican» δρα παρασκηνιακά, έχει μεγάλη ισχύ και στην πραγματικότητα είναι κράτος εν κράτει. Το όνομά της το πήρε από το χολιγουντιανό θρίλερ που σχετιζόταν με τη δικαιοσύνη. Ονομαζόταν «The Pelican Brief» και πρωταγωνιστούσε η Τζούλια Ρόμπερτς.

Ο δημοσιογράφος Αλικάν Ουλουντάγκ από την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η ομάδα Pelican υπάρχει. Οι έρευνές του απέδειξαν ότι αυτή η ομάδα κρύβεται πίσω από τις συλλήψεις των δημοσιογράφων αλλά και το κλείσιμο της ιστοσελίδας. Αυτή η ομάδα ήταν που κινούσε τα νήματα, πιστεύει ο ίδιος. «Οι δημοσιογράφοι που δραστηριοποιούνται για αυτή την ομάδα χαιρέτησαν δημόσια τις συλλήψεις. Ο σταθμός εδώ και χρόνια προβαίνει σε αποκαλύψεις σε σχέση με τη δραστηριότητα της ομάδας». Ο δημοσιογράφος πιστεύει επίσης ότι οι πηγές χρηματοδότησης της ομάδας είναι πολύ σκοτεινές και εάν ποτέ αποκαλυφθούν θα φανεί πιθανότατα μια μεγάλη εγκληματική ομάδα.

Πολυτέλεια και σπίλωση των αντιπάλων

Για τη σύλληψη των δημοσιογράφων διαμαρτύρεται και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κων/πολης, Μεχμέτ Ντουράκογλου Για τη σύλληψη των δημοσιογράφων διαμαρτύρεται και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κων/πολης, Μεχμέτ Ντουράκογλου

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης Μεχμέτ Ντουράκογλου μαζί με άλλους 44 συναδέλφους του, υπέγραψε κοινή δήλωση, με την οποία διαμαρτύρεται για τη σύλληψη των δημοσιογράφων του σταθμού. Απέφυγε πάντως να μιλήσει ανοιχτά για την ύπαρξη της ομάδας Pelican.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αλικάν Ουλουντάγκ η ομάδα Pelican είναι μια πτέρυγα του ισλαμιστικού κόμματος AKP, της οποίας ηγείται πιθανότατα ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η ομάδα πρέπει να προετοιμάζει τον διάδοχο του Ερντογάν και φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη επιρροή στη χώρα.

Ο δημοσιογράφος Φιράτ Ερέζ είναι πρώην μέλος της εν λόγω ομάδας και την έχει πλέον αποκηρύξει. Κάνει λόγο για τακτικές συναντήσεις της ομάδας με τον Πρόεδρο Ερντογάν σε υπερπολυτελή ξύλινη βίλα στο Βόσπορο. Η ομάδα προσπαθεί μέσα από πολιτικές σπίλωσης των αντιπάλων του Ερντογάν να τους διαβάλλει και να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις. Ένα από τα πιο γνωστά θύματα αυτής της δυσφημιστικής καμπάνιας ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσάπτοντάς του προδοτική συμπεριφορά απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.

Χιούλια Σενκ/ Ντάνιελ Ντέρια Μπελούτ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

πηγή: DW

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024