29/03/2024

Γαλλία: Έκτακτα μέτρα μέσω διαταγμάτων

Με 108 θανάτους μόνο χθες η Γαλλία πέρασε το «συμβολικό» όριο των 100 θανάτων, ενώ 1000 ασθενείς είναι πλέον στην εντατική. Παράλληλα πάνω από 4000  πρόστιμα των 135 ευρώ επιβλήθηκαν χθες σε άτομα που δεν τήρησαν τους κανόνες περιορισμού.

Oι πολίτες στη Γαλλία δε συμορφώνονται και γι αυτό αναμένονται νέα μέτρα με προεδρικό διάταγμα

Κρίνοντας ότι οι πολίτες δεν τηρούν επαρκώς τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει τα συνταγματικά της όπλα για να λειτουργήσει ταχύτατα μέσω διαταγμάτων. Έτσι ψηφίσθηκε χθες βράδυ από τη Γερουσία σχέδιο νόμου για ενεργοποίηση μέσω διαταγμάτων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Το αργότερο σήμερα το βράδυ η εν λόγω νομοθεσία θα έλθει για την τελική έγκριση στο γαλλικό κοινοβούλιο. Παρά τις αντιδράσεις της αριστερής αντιπολίτευσης, υπάρχει η πρόβλεψη διάρκειας δύο μηνών.

Ενδεχομένως να ακολουθήσει απαγόρευση της κυκλοφορίας

Μακρόν: «Η Γαλλία αντέδρασε πριν την αναγνώριση πανδημίας από τον ΠΟΥ»

Η γαλλική κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροές από το προεδρικό περιβάλλον, θα μπορούσε να προχωρήσει μάλιστα σύντομα σε «couvre feu », ήτοι στην πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας για ορισμένες ώρες της ημέρας. Για την ώρα απαγορεύονται πλέον αυστηρά οι βόλτες σε παραλίες, πλαζ, πάρκα και δάση της χώρας, ενώ 130.000 είναι οι Γάλλοι που έχουν μπλοκαριστεί στο εξωτερικό και περιμένουν μια απάντηση από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ ξεκίνησαν σήμερα τα έργα για την εγκατάσταση στρατιωτικού λυόμενου νοσοκομείου στη Μιλούζη (Αλσατία), η οποία είναι από τις σοβαρότερες εστίες του ιού. Η κατάσταση των νοσοκομείων εκεί είναι κρίσιμη. Το νέο στρατιωτικό νοσοκομείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από τις 27 Μαρτίου. Παράλληλα ένα σκάφος του Γαλλικού Ναυτικού, φορέας ελικοπτέρων, κατευθύνεται στην Κορσική για την εκκένωση ασθενών κατά το Σαββατοκύριακο, λόγω της συμφόρησης του εκεί νοσοκομείου

Αντιδρώντας στις κριτικές για την καθυστέρηση λήψης μέτρων στη Γαλλία, είτε με τις δημοτικές εκλογές είτε μη δίνοντας την απαραίτητη σημασία στη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων της Αλσατίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν απάντησε επισημαίνοντας ότι «η Γαλλία αντέδρασε πριν την αναγνώριση πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

πηγή:DW 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024