20/04/2024

Τάνκερ εν πλω για τη Λιβύη μεταφέρει όπλα και άρματα από την Τουρκία

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρίζονται ότι τάνκερ μεταφέρει όπλα από την Τουρκία, προς την Τρίπολη, για λογαριασμό των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

Το πλοίο M/V ANA, που έφερε σημαία Αλβανίας, είναι το πλοίο, που πριν από μερικές εβδομάδες, οι δυνάμεις του Χαφτάρ είχαν στοχεύσει, σε επίθεση με πυραύλους, στο λιμάνι της Τρίπολης.

Όπως αναφέρουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ, στο capital.gr, η εταιρεία του πλοίου άλλαξε το όνομά της από ANA σε PRAY και πλέον αντί για αλβανική, φέρει σημαία Σιέρα Λεόνε.

Όπως αναφέρουν στελέχη του LNA, ενώ η Τουρκία έχει ιατρικό εξοπλισμό που θα έπρεπε να στείλει στον Σαράτζ για να τον βοηθήσει εναντίον του κορονοϊού, το πλοίο μεταφέρει πυρομαχικά και θωρακισμένα οχήματα. “Η αποδοχή από το Συμβούλιο της Προεδρίας, χθες το βράδυ (σ.σ. προχτές), της ανακωχής και της κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν να αποτραπεί η αναχαίτιση και η στοχοθέτηση αυτού του πλοίου, που είναι εν πλω προς τη Λιβύη”, υποστηρίζουν.

Το πλοίο, το οποίο προηγουμένως ανήκε σε εταιρεία με την επωνυμία Sheg Trans Sa, απέπλευσε για πρώτη φορά από το Λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία. Αυτό είναι το ίδιο λιμάνι, από το οποίο απέπλευσε το λιβανέζικο πλοίο M/V BANA, ο καπετάνιος του οποίου συνελήφθη στην Ιταλία για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη και ο οποίος ομολόγησε ότι φόρτωσε το πλοίο του με όπλα με προορισμό τη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλ Σαρράτζ ανακοίνωσε στις 20 Φεβρουαρίου 2020, μία ημέρα μετά τον βομβαρδισμό του Λιμανιού της Τρίπολης και την περιοχή του M/V ANA, ότι οι βομβαρδισμοί στόχευαν ζώα και πρόβατα. Ωστόσο, η Τουρκία παραδέχθηκε αργότερα τη δολοφονία τριών Τούρκων αξιωματικών σε αυτή τη βομβιστική επίθεση, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλόβαθμου.

πηγή:Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024