Covid 19: Η επιδημική νόσος συνιστά μια τεράστια απειλή για τη Λωρίδα της Γάζας

Αν υπάρξει ένα κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 στη Γάζα, θα είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούν οι Αρχές σε αυτόν το φτωχό και πυκνοκατοικημένο θύλακα, όπου το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης

«Αγαπητέ κόσμε, πώς πάει η καραντίνα; Υπογραφή: Γάζα»: τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες για να ανασχέσουν την εξάπλωση του κορονοϊού προκαλούν ειρωνικά σχόλια από πλευράς των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, που εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία ζουν αποκλεισμένοι.

Σχεδόν εντελώς αποκομμένη από τον κόσμο, η Λωρίδα της Γάζας, μια στενή λωρίδα γης μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου, δεν έχει καταγράψει ακόμη κανένα κρούσμα της covid-19.

«Οι άνθρωποι βλέπουν τώρα τη Γάζα ως το πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο, lol» έγραψε ένας χρήστης του διαδικτύου.

Ένας άλλος ευχήθηκε σε «όλους όσοι είναι σε καραντίνα, καλώς ήρθατε στη ζωή μου».

Ωστόσο, αν υπάρξει ένα κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 στη Γάζα, θα είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούν οι Αρχές σε αυτόν το φτωχό και πυκνοκατοικημένο θύλακα, όπου το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), η οποία διαχειρίζεται σχολεία στη Γάζα στα οποία φοιτούν περισσότεροι από 250.000 μαθητές, έχει ήδη λάβει μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Σαν κρουαζιερόπλοιο

«Ο αποκλεισμός σίγουρα βοηθά στον περιορισμό του κορονoϊού, όμως αν φτάσει στη Γάζα, η κατάσταση θα είναι παρόμοια με αυτήν στο κρουαζιερόπλοιο στα ανοιχτά της Ιαπωνίας» δήλωσε ο Ματίας Σμάλε της Unrwa.

Αναφερόταν στο Diamond Princess, το οποίο έμεινε σε καραντίνα για καιρό στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα, καθώς εντοπίστηκαν σε αυτό κρούσματα του ιού, με αποτέλεσμα τελικά να μολυνθούν περισσότεροι από 700 από τις 3.700 επιβάτες.

«Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση σε έναν τόσο κλειστό χώρο όπως εδώ» πρόσθεσε.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας από το 2007.

Από την πλευρά της Αιγύπτου το πέρασμα της Ράφα παραμένει ανοιχτό από το Μάιο του 2018.

«Τεράστια καταστροφή»

Οι κάτοικοι της Γάζας όμως είναι προετοιμασμένοι για την εξάπλωση της covid-19 , αφού 529 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ και 47 στη Δυτική Όχθη, την κατεχόμενη από το Ισραήλ παλαιστινιακή περιοχή, που ωστόσο δε συνδέεται με τη Γάζα.

Τα σχολεία στη Γάζα έχουν κλείσει και περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι παραμένουν σπίτι τους σε καραντίνα, κυρίως όσοι επέστρεψαν από την Αίγυπτο.

Εξάλλου στο νότιο τμήμα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, η Χαμάς έχει κατασκευάσει 1.000 δωμάτια απομόνωσης.

Ωστόσο, στο θύλακα δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή παρά 60 κλίνες στην εντατική, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, δήλωσε ο Τζέραλντ Ροκεσάουμπ, διευθυντής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Το σύστημα υγείας είναι κατεστραμμένο εξαιτίας του αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, βασικών φαρμάκων και προσωπικού» εξήγησε.

«Περισσότερο από το 90% του πόσιμου νερού δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τους ανθρώπους».

Το Ισραήλ από την πλευρά του αναφέρει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσει ότι ιατρικός εξοπλισμός φτάνει στη Γάζα, ενώ έχει διευκολύνει και την αποστολή 500 τεστ για τον κοροναϊό.

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές Αρχές επιτρέπουν να βγαίνουν από το θύλακα οι κάτοικοι της Γάζας που πάσχουν από καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες και λαμβάνουν θεραπεία στο Ισραήλ ή τη Δυτική Όχθη.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα δοθεί άδεια και σε όσους τυχόν προσβληθούν από την covid-19.

Ο Σμάλε προειδοποιεί: «Αν λόγω της επιδημίας χρειαστούν περισσότερα από 60 κρεβάτια στην εντατική, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και ενδέχεται να μετατραπεί σε τεράστια καταστροφή».

Πηγή : ΑΠΕ – ΜΠΕ- in.gr 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023