Πώς η ρωσική βοήθεια προς την Ιταλία εκθέτει την ΕΕ

Russian aid to Italy leaves EU exposed

Η Ιταλία είναι ευγνώμων για τις μονάδες απολύμανσης και το στρατιωτικό υγειονομικό προσωπικό που στέλνει η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες, σε αντίθεση με την φειδωλή ανταπόκριση από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βλέπουν στην πράξη αρωγής περισσότερο μία γεωπολιτική κίνηση, που ενισχύει την ισχύ και την επιρροή της Μόσχας, παρά πράξη γενναιοδωρίας.

«Οι Ιταλοί προέβησαν σε μια γενικότερη έκκληση για βοήθεια, και οι Ρώσοι στέλνουν στρατιωτικούς γιατρούς και στρατιωτικό εξοπλισμό με στρατιωτικά αεροπλάνα. Αυτό στέλνει ένα σήμα» ανέφερε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του Reuters, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου βοηθούν στην τροφοδοσία των σταθμών ηλεκτροδότησης της Ιταλίας και η Ιταλία ζητούσε επί μακρόν χαλάρωση των κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Οι κυρώσεις έχουν επανειλημμένα ανανεωθεί, ενώ η Μόσχα υποστήριζε αποσχιστές αλλού στην Ουκρανία.

Η Ρώμη αρνείται πως η βοήθεια υποδεικνύει γεωπολιτικά συμφέροντα. «Δεν υπάρχουν νέα γεωπολιτικά σενάρια να αναζητήσουμε, υπάρχει μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια και άλλες χώρες που μας βοηθούν» είπε ο ΥΠΕΞ, Λουΐτζι Ντι Μάιο, στην ιταλική Corriere della Sera την Πέμπτη. «Δεν είναι θέμα Ψυχρού Πολέμου, είναι θέμα πραγματικότητας, realpolitik, πείτε το όπως θέλετε».

Τόνοι ιατρικού εξοπλισμού

Η Ρωσία έχει στείλει τουλάχιστον 15 πτήσεις στην Ιταλία με στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν μονάδες απολύμανσης σε φορτηγά. Οκτώ ιατρικές μονάδες και άλλα 100 άτομα προσωπικό περιλαμβάνουν κάποιες από τις πιο προηγμένες στρατιωτικές μονάδες πυρηνικής, βιολογικής και χημικής προστασίας.

«Η Γαλλία μας έδωσε δύο εκατομμύρια μάσκες, η Γερμανία μας έστειλε μερικές δεκάδες αναπνευστήρες. Ο Κόντε ζήτησε και έλαβε κάποια αεροπλάνα από τη Ρωσία που έφεραν 180 γιατρούς, νοσοκόμους, αναπνευστήρες και μάσκες» είπε ο Ντομένικο Αρκούρι, κυβερνητικός επίτροπος για την κρίση του κοροναϊού.

«Από τη Ρωσία με αγάπη»

Η ρωσική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία της στο ΝΑΤΟ έχουν δημοσιοποιήσει μέσω Twitter πολλαπλά βίντεο φορτηγών καθ’οδόν προς το Μπέργκαμο, το επίκεντρο της κρίσης στην Ιταλία, ενώ ρωσικά κρατικά ΜΜΕ έδειξαν τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας να υποδέχεται προσωπικά το πρώτο ρωσικό αεροπλάνο.

Έχοντας γραμμένο πάνω τους «Από τη Ρωσία με Αγάπη» αεροπλάνα και φορτηγά έφεραν μεγάλα αυτοκόλλητα με ρωσικές και ιταλικές σημαίες σε σχήμα καρδιάς.

Αντίθετα, οι αποστολές ιατρικών προμηθειών από το ΝΑΤΟ σε ευρωπαίους συμμάχους δεν έχουν προσελκύσει την προσοχή του κοινού. Η ΕΕ αντιμετωπίζει καθυστερήσεις ως προς την προμήθεια μασκών και άλλου προστατευτικού εξοπλισμού, ενώ κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν κλείσει τα μεταξύ τους σύνορα.

Στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ μεταφέρουν από αέρος ασθενείς σε νοσοκομεία, παραδίδουν κλίνες και επαναπατρίζουν πολίτες, αν και το ΝΑΤΟ δεν έχει αποστείλει μονάδες βιολογικής προστασίας.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο success story για τον Πούτιν. Νομίζω πως οι Ιταλοί έπεσαν σε παγίδα» είπε ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, αν και σημείωσε πως η Ιταλία πλέον λαμβάνει περισσότερη στήριξη απευθείας από τη συμμαχία. Η Ισπανία έχει και αυτή ζητήσει απευθείας βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Ο Αλεξάντερ Μπάουνοφ, του Moscow Carnegie Center, σημείωσε πως η Κίνα και η Κούβα στέλνουν επίσης ιατρική βοήθεια στην Ιταλία. «Για χώρες που θα ήθελαν να δουν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων να αναθεωρείται προς όφελός τους, η πανδημία είναι μια ευκαιρία» είπε.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία αναμένει από την Ιταλία να επιστρέψει την εύνοια προσπαθώντας να άρουν τις κυρώσεις της ΕΕ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε την ιδέα παράλογη.

«Δεν μιλάμε για υπολογισμούς εδώ» είπε τη Δευτέρα. «Η Ιταλία χρειάζεται πραγματικά πολύ μεγαλύτερη βοήθεια» πρόσθεσε.

 


Πηγή:
Reuters 
in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023