FORBES: Κινεζικές θεωρίες συνωμοσίας: Αμερικανίδα μετέδωσε τον κορονοϊό στην Ουχάν
Η κινεζική κρατική εφημερίδα “Global Times” έχει κατηγορηθεί για διασπορά θεωρίας συνωμοσίας πως μια Αμερικανίδα ποδηλάτισσα ήταν η πηγή της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Στις 25 Μαρτίου, η εφημερίδα, που κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα, παρακίνησε τις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες υγειονομικού περιεχομένου για την αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Ουχάν για να συμμετάσχει στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες του Οκτωβρίου (και στους οποίους αγωνίστηκε η εν λόγω ποδηλάτισσα”. Αυτό, σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα, “θα τερμάτιζε τις συνωμοσίες για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που έφερε τον νέο κορονοϊό στην Κίνα”.
Η εφημερίδα, επίσης, ανάφερε, πως σχολίαζε τους ισχυρισμούς που έκανε ένας “ερευνητικός δημοσιογράφος”, ο George Webb, ο οποίος περιγράφεται από τους “New York Times” ως “ακροδεξιός συνωμοσιολόγος του YouTube”.
Ο Webb, λοιπόν, υποστηρίζει πως ο νέος κορονοϊός έχει δημιουργηθεί σε αμερικανικό στρατιωτικό εργαστήριο και διαδόθηκε στην Κίνα από τη Maatje Benassi, μια 52χρονη ποδηλάτισσα που επισκέφθηκε την Ουχάν για τους αγώνες.
Οι ισχυρισμοί του Webb -τους οποίους η “Global Times” παραδέχεται ότι στερούνται ισχυρών αποδείξεων- έχουν συζητηθεί εκτενώς στην Κίνα, όπως και η δήλωση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, του Zhao Lijian, ο οποίος στις 12 Μαρτίου υποστήριξε στο Twitter πως ο ιός θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί από τον αμερικανικό στρατό.
“Πολλοί Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου έχουν απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ελέγξουν την Benassi εάν είναι θετική στον κορονοϊό και να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση υγείας της αμερικανικής αντιπροσωπείας”, αναφέρει το δημοσίευμα της Global Times.
Ο Li Haidong, καθηγητής Αμερικανικών Σπουδών στο Πεκίνο, φέρεται να είπε στην εφημερίδα πως “η αμερικανική κυβέρνηση πρεπει να δώσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες για να διαλευκάνει την κατάσταση αλλά και να συμβάλει στην επιστημονική μελέτη για την καταγωγή του ιού”.
Το γεγονός όμως παραμένει πως η Κίνα έχει επιχειρήσει να μειώσει τον ρόλο της στην πανδημία και την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Η πλειονότητα των επιστημόνων θεωρεί ότι ο ιός προήλθε από μια αγορά στην Ουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά και νεκρά άγρια ζώα για κατανάλωση από τους ανθρώπους.
Η αναζήτηση του “ασθενούς μηδέν”, δηλαδή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος της πανδημίας, έχει διαδοθεί στην Κίνα και διεθνώς. Στις 6 Μαρτίου η “Wall Street Journal” ανέφερε πως ένας από τους πρώτους επιβεβαιωμένους ασθενείς που νόσησαν από τον κορονοϊό ήταν μια 57χρονη έμπορος που εργαζόταν στην αγορά της Ουχάν. Έκτοτε, η Κινέζα Wei Guixian ανάρρωσε.
Η Αμερικανίδα ηθοποιός Gwyneth Paltrow ήταν η “ασθενής μηδέν” στην ταινία του 2011 “Contagion”, η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τελευταία.
πηγή:Capital.gr