22/05/2024

Ιταλοί βιομήχανοι: καίριο πλήγμα στην ιταλική οικονομία

«Είναι ένα καίριο χτύπημα για την οικονομία της χώρας μας», λέει σε έκθεσή της η ιταλική Ένωση Βιομηχάνων Confindustria. Για να αποφευχθεί μια βαθύτατη κρίση, προσθέτει, χρειάζεται άμεση κινητοποίηση, με μαζικές πρωτοβουλίες που δεν έχουν ληφθεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Η Confindustria προβλέπει ότι το ιταλικό ΑEΠ των πρώτων έξι μηνών του 2020 θα παρουσιάσει δραματική πτώση, γύρω στο 10%. Και ότι στη συνέχεια η όποια ανάπτυξη θα είναι βραδεία.

Αν αποφασιστεί στήριξη της οικονομίας, η εκτίμηση είναι ότι για το τέλος του έτους, η απώλεια αυτή θα μπορούσε να περιοριστεί στο 6%. Είναι σαφές ότι όλοι στην Ιταλία στηρίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για υιοθέτηση ευρωομολόγων  και ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις κοινωνικές συνέπειες, ιδίως στο Νότο. «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δεν έφερε αποτέλεσμα ούτε με την Ελλάδα, φανταστείτε τώρα. Θα ξοδέψουμε όσα χρήματα χρειάζονται», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Αυστηρές απαγορεύσεις και μετά το Πάσχα

To Καθολικό Πάσχα πλησιάζει. Η Πλατεία Αγίου Πέτρου θα παραμείνει κλειστή ενώ τα αυστηρά μέτρα θα επεκταθούν και μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα
To Καθολικό Πάσχα πλησιάζει. Η Πλατεία Αγίου Πέτρου θα παραμείνει κλειστή ενώ τα αυστηρά μέτρα θα επεκταθούν και μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα

 

Οι Ιταλοί δήμαρχοι δηλώνουν στο μεταξύ ότι τα πρώτα 400 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε η κυβέρνηση Κόντε για την βοήθεια των πολιτών που δυσκολεύονται να αγοράσουν τρόφιμα, δεν είναι αρκετά. Θα χρειαστούν νέα κονδύλια, τα οποία να μην σχετίζονται με την πάγια και προγραμματισμένη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της επιδημίας, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται στο ανώτατο σημείο διάδοσης της ασθένειας. Για να αρχίσει η καθοδική πορεία των κρουσμάτων, όμως, θα χρειαστούν ακόμη αρκετές ημέρες.

Οι αυστηρές απαγορεύσεις θα συνεχιστούν και μετά το Καθολικό Πάσχα. Στη συνέχεια μπορεί να αρχίσουν να ανοίγουν κάποιες βιομηχανίες, με μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα στις αρχές Μαΐου. Προς το παρόν η μόνη «παραχώρηση» είναι ότι οι γονείς από σήμερα θα μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους μια μικρή βόλτα κοντά στο σπίτι, όταν θεωρούν ότι αυτό είναι πραγματικά αναγκαίο.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

πηγή:DW 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024