23/04/2024

Ούτε ο κορονοϊός δεν κατάφερε να φέρει την αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη

Του Γ. Αγγέλη

Με το σταγονόμετρο και αυστηρά περιορισμένες σε ποσότητα και χρόνο οι “παραχωρήσεις” στην οικονομική χρηματοδότηση των χωρών μελών που το χρειάζονται, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup. Μένει και πάλι στην ΕΚΤ να “καλύψει” την Ευρωζώνη και το ευρώ μέχρι να επιτευχθεί ενα βήμα στην οικονομική ανασυγκρότηση. 

Παρά τη σαφή προσπάθεια να παρουσιαστούν οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup σαν “βαλσαμο” στις εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες των χωρών της Ευρωζώνης και ειδικά των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid-19, η πραγματική βοήθεια παραμένει απολύτως δυσανάλογη με τις ανάγκες. 

Από τα τρία χρηματοδοτικά μέσα που αποφάσισθηκαν για άμεση χρήση μέχρι του ποσού των 540 δισ. ευρώ, ενα “εργαλείο”, αυτό του ESM, αποκαλύπτει τη σαφή ανεπάρκεια των χθεσινών αποφάσεων. Τα δάνεια που οι χώρες μέλη θα ζητήσουν από αυτό, μπορούν να είναι απαλλαγμένα δημοσιονομικών (μνημονιακών) προϋποθέσεων μόνο στο βαθμό που η χώρα σε κάθε έλεγχο είναι σε θέση να αποδεικνύει ότι έχει ξοδέψει το δάνειο για δαπάνες υγείας και μόνο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων… Κάθε άλλη δαπάνη, όπως φρόντισε με πολλή επιμέλεια να εξηγήσει ο ίδιος υπουργός θα υπόκειται στις (μνημονιακές) δεσμεύσεις του ECCL, όπως προβλέπει ο κανονισμός του ESM.

Για άλλη μια φορά η έκδοση ευρωομολόγου, δηλαδή η αμοιβαιοποίηση του χρέους για τη χρηματοδότηση αντιμετώπισης της πανδημίας και της ακραίας κατάστασης ύφεσης που συνδέεται με το lockdown σε κάθε χώρα, παραπέμπεται για το απώτερο μελλον, αφήνοντας την Ευρωζώνη με ενα “βοήθημα” της τάξης των 540 δισ. ευρώ όταν, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ανάγκες ξεπερνούν άμεσα το 1,5 τρισ. ευρώ. Η υπόσχεση Γερμανών και Γάλλων να γίνει στο μέλλον μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός Ταμείου ανασυγκρότησης αφήνεται να αιωρείται στο ευρωπαϊκό στερέωμα προκειμένου να καλύψει την άμεση ανεπάρκεια της χθεσινής απόφασης. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και αυτή η υπόσχεση χθες δόθηκε στη δημοσιότητα με τη συνοδευτική επεξήγηση οτι ούτε το Ταμείο αυτό μπορεί να ελπίζει σε ενα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα στηρίζεται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. 

Είναι άγνωστο προς το παρόν λόγω του καθολικού Πάσχα το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές απέναντι στην “ανεπάρκεια” των χθεσινών αποφάσεων του Eurogroup. Είναι όμως μάλλον βέβαιο οτι η ΕΚΤ θα χρειασθεί να επανέλθει παρεμβατικά προκειμένου να καλύψει το “κενό” αυτό και να εξισορροπήσει έστω και έμμεσα στις αγορές συναλλάγματος τις πιέσεις που αναπόφευκτα θα δεχθεί το ευρώ. 

Άλλωστε η νέα κίνηση της Fed να ενισχύσει αφενός την οικονομία στις ΗΠΑ με 2,3 επιπλέον τρισ. δολ. και αφετέρου η απόφασή της να επεκτείνει τις αγορές της ακόμα και σε νυν “non investment grade” τίτλους έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρωζώνη.

 

πηγή:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024