25/04/2024

Πανδημία: Άλλος Δρόμος για την οικονομία

Plenary session week 28 2015 in Strasbourg - Conclusions of the European Council (25-26 June 2015) and of the Euro Summit (7 July 2015) and the current situation in Greece

 

Γράφει ο Νότης Μαριάς* 

Τα μνημονιακά κόμματα αφού ενθυλάκωσαν εν μέσω πανδημίας 13,5 εκατ. ευρώ λόγω  κρατικής χρηματοδότησης  άρχισαν «για ξεκάρφωμα» τις κόντρες για το πακέτο στήριξης της οικονομίας λόγω κορονοϊού. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις αποδείχθηκε ξανά ότι παρά τις δήθεν διαφωνίες τους τα κόμματα αυτά ουσιαστικά δεν έχουν  καμιά διαφορά στην πολιτική τους. Και αυτό γιατί όχι μόνο δεν τόλμησαν να ζητήσουν την μη καταβολή στους δανειστές  των 5 δις ευρώ για εξόφληση των χρεολυσίων των δήθεν δανεικών έτους 2019 αλλά και γιατί επιδίδονται σε μια πλειοδοσία παροχών του τύπου «πάρε κόσμε» που το μόνο που θα πετύχει είναι να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και να στείλει το λογαριασμό και μάλιστα μέσω μνημονίου στον Ελληνικό λαό. 

Επιπλέον καθώς ψελλίζουν διάφορα για νέο σχέδιο Μάρσαλ θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι ενώ στην μεταπολεμική Ευρώπη οι διάφορες χώρες αξιοποίησαν σε έργα υποδομής το σχέδιο Μάρσαλ, στην Ελλάδα το ξεκοκάλισαν κυριολεκτικά οι διάφοροι επιτήδειοι και ημέτεροι της εξουσίας και δεν άφησαν τίποτε για υποδομές και εκβιομηχάνιση της χώρας. Τελικά μήπως σχεδιάζεται να ξαναπαιχθεί το ίδιο έργο;

Γιατί ακόμη και αν δαπανηθούν είτε τα 24 δις της κυβέρνησης είτε τα 26 δις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να θεραπευθούν τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο κομμάτων ούτε το θέμα των κόκκινων δανείων λύνεται, ούτε ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος γίνεται, ούτε φυσικά δρομολογείται καμιά σοβαρή αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. 

Έτσι όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ  εκτός από τα απλά μπαλώματα για την ελληνική οικονομία και τα πενιχρά επιδόματα σε εργαζομένους και ανέργους, ο πακτωλός των δις ευρώ θα κατευθυνθεί στις τσέπες των γνωστών κύκλων  προκειμένου να παραμείνει άθικτη η οικονομική ολιγαρχία των τραπεζών και των  μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα στο όνομα της δήθεν διάσωσης των εργαζομένων τα προγράμματα των μνημονιακών κομμάτων αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι οι δανειστές θα πληρωθούν κανονικά τα τοκοχρεολύσιά τους στα επόμενα χρόνια, οι τράπεζες για άλλη μια φορά θα διασωθούν με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και η κρατικοδίαιτη βιομηχανία θα διατηρήσει τα προνόμιά της. Και κοντά σ΄ αυτούς πλασάρονται: α) οι διάφορες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που πλέον έχουν εξαγοραστεί από τους ξένους tour operators προσπαθώντας να διασφαλίσουν τη λειτουργία τους  β) τα μονοπώλια στον τομέα των αερομεταφορών και των ακτοπλοϊκών μεταφορών επιχειρώντας να διατηρήσουν τα κέρδη τους και γ) οι διάφοροι χονδρέμποροι και μεγαλοεισαγωγείς αγωνιώντας μη χάσουν το ψητό μέσω της συνέχισης των αθρόων εισαγωγών στη χώρα.

Σε σχέση με τους δανειστές η κυβέρνηση πρέπει:

1.Να απαιτήσει τόσο την μη καταβολή πρωτογεννών πλεονασμάτων και τόκων για τα επόμενα χρόνια όσο και την αναδιάρθρωση αυτή καθ΄ αυτή του Ελληνικού δημοσίου χρέους με διαγραφή του μέγιστου μέρους του Ελληνικού δημοσίου χρέους το οποίο άλλωστε όπως έχουμε αποδείξει είναι και επονείδιστο.

2.Nα θέσει στο Eurogroup το ζήτημα της μη καταβολής των χρεολυσίων του 2019 ύψους 5 δις ευρώ.

3.Να ζητήσει την άμεση και άνευ προϋποθέσεων επιστροφή όλων των κερδών της ΕΚΤ και των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών από τα  ελληνικά ομόλογα ύψους 3,6 δις ευρώ.

Το πακέτο για τη στήριξη της οικονομίας πρέπει να αξιοποιήσει τα πάσης φύσεως κονδύλια της ΕΕ καθώς και τα κρατικά κονδύλια συμπεριλαμβανομένου και μέρους των κονδυλίων από το περίφημο «μαξιλάρι».

Έτσι, προτείνουμε  τις παρακάτω επτά δράσεις:

1.Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με δημιουργία νέων νοσοκομείων, νέων ΜΕΘ και ΜΑΘ  και προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

2.Εφαρμογή γενναίου Κοινωνικού Πακέτου για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων καθώς και αναστολή καταβολής των πάσης φύσεως φόρων και τελών, ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών υποχρεώσεων προς ΔΕΚΟ και τράπεζες.

3.Δημιουργία Ταμείου Σωτηρίας Δανειοληπτών ύψους τουλάχιστον 4,5 δις ευρώ που θα αγοράσει τα κόκκινα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια στην τιμή πρώτης προσφοράς που κάνουν τα κοράκια και εν συνεχεία με βάση το κυπριακό μοντέλο  οι δανειολήπτες στην ίδια τιμή να μπορούν να αγοράσουν τα δάνειά τους για να σώσουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους. Αναστολή πλειστηριασμών και προστασία πρώτης κατοικίας.

4.Ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων με 7,5 δις ευρώ ως μερική αποζημίωση λόγω PSI αλλά και ως μοχλός στήριξής τους ενόψει της επερχόμενης ύφεσης και ανεργίας.

5.Ίδρυση Κρατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αλά  KFW μέσω της οποίας να αξιοποιηθούν  δάνεια και εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα ύψους τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ.

6.Εκπόνηση και χρηματοδότηση ενός σύγχρονου Αναπτυξιακού Προγράμματος που θα στηρίξει όχι μόνο τον πρωτογενή τομέα,  τον τουρισμό και τις υπηρεσίες αλλά και τη μεταποίηση ενισχύοντας εκεί όσες  ΜΜΕ παράγουν προϊόντα αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας και είναι εξωστρεφείς, αξιοποιώντας εν προκειμένω τα 12 δις ευρώ της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα.

7.Ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και χτύπημα της γραφειοκρατίας.

Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ –Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024