18/04/2024

Η Τουρκία ανακαλύπτει την… αυτάρκεια

Του Κώστα Ράπτη

Η Τουρκία “δεν θα υποκύψει στο πρόγραμμα του ΔΝΤ ή κάθε επιβουλή για την υπερχρέωσή της”. Αυτό διακήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμά του προς τον λαό, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου της Δευτέρα – σε μία συγκυρία που σημαδεύεται αφενός από την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεματικών της γείτονος και αφετέρου από τον τραγέλαφο της αιφνιδιαστικής επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγω κορονοϊού.

Και για μεν την οικονομική κρίση το πώς σκοπεύει να πορευθεί η κυβέρνηση Ερντογάν γίνεται σαφές από το κεντρικό σύνθημα της Εθνικής Καμπάνιας Αλληλεγγύης που είναι: “Αρκούμε ο ένας για τον άλλο”. Σε μιαν ιδιόμορφη επιδίωξη εθνικής αυτάρκειας η καμπάνια αυτή δέχεται δωρεές, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος κατέθεσε επτά μισθούς του, ενώ μαζική (και μάλλον όχι και τόσο οικειοθελής) υπήρξε η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το αντίστοιχο περίπου 240 εκατ. δολαρίων. Όλα αυτά, την ίδια ώρα που η εποπτική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα επέβαλε στις τράπεζες περιορισμό των swaps συναλλάγματος στο 1% του ενργητικού τους (από 10%).

Για δεν την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι παρά τις αστοχίες της περασμένης Παρασκευής θα συνεχισθεί η πολιτική της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, προφανώς για να καταπολεμηθεί η έφεση των Τούρκων στις συναθροίσεις και τις εξορμήσεις λόγω του ανοιξιάτικου καιρού. Το νόημα μπορεί να έχει η διαλλείπουσα καραντίνα και μάλιστα σε 31 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, όταν τόσο επιδημιολόγοι όσο και δυνάμεις της αντιπολίτευσης ζητούν ριζοσπαστικότερα μέτρα, μπορεί μόνο να εξηγηθεί από την εμμονή των κυβερνώντων να διαφυλάξουν την οικονομική ζωή, διαβλέποντας μεγάλο πολιτικό κίνδυνο στην ούτως ή άλλως επερχόμενη ύφεση.

Το ότι η Τουρκία περίμενε μέχρι τις 11 Μαρτίου, οπότε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία, για να αναφέρει το πρώτο της κρούσμα είναι χαρακτηριστικό. Και βέβαια δύσκολα ερμηνεύει το γεγονός ότι πλέον η χώρα του Ερντογάν μετρά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 61.049 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.296 θανάτους, με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς εξάπλωσης της νόσου παγκοσμίως.

Άλλωστε, η πρώτη “καραντίνα του Σαββατοκύριακου”, που ανακοινώθηκε μόλις δύο ώρες πριν από την έναρξή της, υπήρξε μέγα φιάσκο, με δεκάδες χιλιάδες πολιτών να συνωστίζονται στα καταστήματα την τελευταία στιγμή για να προμηθευτούν τα αναγκαία. Για τον όλο χειρισμό ανέλαβε την ευθύνη ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποβάλλοντας την παραίτησή του, η οποία εκ των υστέρων γνωστοποιήθηκε ότι δεν έγινε δεκτή από τον Ερντογάν.

Στο διάγγελμα της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος επαίνεσε την ευαισθησία του υπουργού του, αλλά και τις επιτυχίες του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την στήριξή του τον ηγέτη του σύμμαχου Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

πηγή:Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024