25/04/2024

Παγκόσμιος ιατρικός πόλεμος με αβέβαιο νικητή

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΚΑΠΗ *

 

Διαστάσεις παγκόσμιου ιατρικού πολέμου έχει πάρει πλέον η πανδημία του κορονοϊού, με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς να δίνουν μία επιστημονική “μάχη” για την ανακάλυψη του εμβολίου. Το ένα τρίτο που παγκόσμιου πληθυσμού κυριολεκτικά ζει σε συνθήκες αστυνομικού κράτους, με μέτρα που περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς αποκλεισμούς, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών.

Αυτή την φορά η πλειονότητα των θυμάτων από μία πανδημία δεν προέρχονται από χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπως είχε συμβεί με ιό Έμπολα στην Αφρική το 2014. Ο κορονοϊός προκαλεί εκατόμβες θυμάτων στις ανεπτυγμένες και κοσμοπολίτικες μεγαλουπόλεις της Δύσης, από το Μιλάνο και το Παρίσι, μέχρι την Νέα Υόρκη. Ηγέτες που έκαναν το λάθος να υποτιμήσουν τον κορονοϊό, πλέον το μετανιώνουν πικρά. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, απόλυτος κυρίαρχος στην Μεγάλη Βρετανία μέχρι πρότινος, εγκατέλειψε κακήν κακώς τους πειραματισμούς του με την θεωρία της “ανοσίας της αγέλης”, μέχρι που εν τέλει νόσησε και ο ίδιος! Ο δε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αποκαλούσε τον κορονοϊό “fake news” των Δημοκρατικών, βλέπει να διακινδυνεύει η επανεκλογή του από την έξαρση της πανδημίας.
Ποιος να το έλεγε ότι τα νοσοκομεία της πλανητικής υπερδύναμης θα συναντούσαν ελλείψεις σε μάσκες και αναπνευστήρες και θα κατέληγε η Ουάσιγκτον να “πανηγυρίζει” για την βοήθεια της Μόσχας και του Πεκίνου! Αυτός ο παγκόσμιος ιατρικός πόλεμος δεν μπορεί να νικηθεί από τα πυρηνικά όπλα και τους διηπειρωτικούς πυραύλους των υπερδυνάμεων.

Η παγκόσμια επιστημονική ευελπιστεί πως η άνοδος της θερμοκρασίας, τους προσεχείς μήνες, θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού, μέχρι να βγει σε κυκλοφορία το εμβόλιο. Ακόμα και αν αυτό το σενάριο πραγματοποιηθεί, χώρες που ο κορονοϊός θερίζει, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, αναμένεται να δοκιμαστούν σοβαρά.

Η επόμενη μέρα ήδη τρομάζει, μιας και υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως η πανδημία θα αφήσει ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες. Η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών θα μοιάζει με περίπατο, μιας και για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία, έχει επιβληθεί μαζικό lock down σε όλο το φάσμα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, από τον τουρισμό και το εμπόριο, μέχρι τον αθλητισμό και την βιομηχανία του θεάματος.

Ο κόσμος μας σίγουρα δεν θα είναι ίδιος, καθώς πολλές βεβαιότητες των δυτικών κοινωνιών θα τεθούν υπό αμφισβήτηση. Και ίσως οι ειδήσεις από την Ουγγαρία, όπου η κυβέρνηση Ορμπαν κυβερνά πλέον με διατάγματα έχοντας συγκεντρώσει απόλυτες εξουσίες, είναι ένα ανησυχητικό προμήνυμα αυτών που θα ακολουθήσουν.

 

* Ο Γιώργος Λυκοκάπης είναι δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πελοπόννησος

Πηγή: pelop.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024