23/06/2024

Στη μάχη κατά του ιού και η πολεμική βιομηχανία

Η γαλλογερμανική αεροναυπηγική βιομηχανία Airbus έχει γράψει ιστορία με την παραγωγή του ομώνυμου αεροσκάφους, που κυριαρχούσε στους αιθέρες μέχρι το «χτύπημα» του κορωνοϊού. Σήμερα η Airbus αλλάζει προσανατολισμό, καθώς επιστρατεύεται και η ίδια στη μάχη κατά του ιού. Ήδη άρχισε να παράγει εξαρτήματα για ιατρικά μηχανήματα, ενώ παράλληλα προμηθεύεται και μεταφέρει στην Ευρώπη με δικά της μέσα μάσκες προστασίας, οι οποίες παράγονται στην Κίνα. Σύμφωνα με την ίδια την Airbus, έχει ήδη μεταφερθεί δέκα χιλιάδες φίλτρα για μάσκες προστασίας με προορισμό νοσοκομεία και δημόσιους οργανισμούς.

Άλλα έξι εκατομμύρια μάσκες έχει προμηθευθεί μέχρι σήμερα η γερμανική βιομηχανία αμυντικού εξοπλισμού Rheinmetall. Η εταιρία επισημαίνει ότι στις επόμενες εβομάδες αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες προμήθειες από συνεργαζόμενες εταιρίες στην Κίνα. Ο εκπρόσωπος της Rheinmetall Όλιβερ Χόφμαν επισημαίνει ότι τις σχετικές εντολές δίνει η υπηρεσία προμηθειών του γερμανικού στρατού (BAAINBw) μετά από παράκληση του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, το οποίο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί να απευθύνεται σε δημόσιους φορείς για να συνεργαστούν στη διεκπεραίωση επειγόντων υποθέσεων. Η επόμενη παραγγελία της Rheinmetall στην Κίνα αφορά χειρουργικές μάσκες και ιατρικές στολές, ενώ παράλληλα η γερμανική εταιρία εξετάζει τη δυνατότητα παραγωγής συσκευών για αναπνευστική υποστήριξη. H Rheimetall έχει ήδη αναπτύξει ένα πολύτιμο δίκτυο συνεργασίας με δώδεκα γραμμές παραγωγής στην Κίνα.

Αντισηπτικά από τη… Νότια Αφρική

 

Επιπλέον, η Rheinmetall αυξάνει την παραγωγή αντισηπτικού υγρού, τόσο στη μονάδα παραγωγής που διαθέτει στη Βαυαρία, όσο και στο εργοστάσιο της Νότιας Αφρικής στο Σόμερσετ Γουέστ κοντά στο Κέιπ Τάουν (Rheinmetall Denel Munition), όπου παράγονται καθημερινά έως και 100.000 λίτρα αντισηπτικού. Η οικολογική οργάνωση Greenpeace καλεί την αμυντική βιομηχανία να αλλάξει εντελώς προσανατολισμό και να αφιερωθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού, αξιοποιώντας την υψηλή κατάρτιση των εργαζομένων της για έναν ευγενή σκοπό. «Η έκτακτη κατάσταση ανάγκης, στην οποία έχουμε περιέλθει, απαιτεί αλλαγές και στη λειτουργία της αμυντικής βιομηχανίας», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Τόμας Μπρόιερ.

Η αλήθεια είναι ότι η αμυντική βιομηχανία πάντοτε διατηρούσε επαφές με τους κατασκευαστές ιατρικών μηχανημάτων. Ήδη σήμερα οι νοσηλευτές του γερμανικού στρατού χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους. Άλλωστε, μία ολιστική αντίληψη περί «ασφάλειας» βλέπει κοινό έδαφος συνεργασίας αλλά και ανησυχίας. «Κάποιοι μπλοκάρουν μάσκες προστασίας στα σύνορα, άλλοι επιχειρούν να δελεάσουν με χρήματα εκείνους που ερευνούν ή παράγουν φάρμακα και εμβόλια, γενικότερα σε περιόδους κρίσεις οι εθνικοί εγωϊσμοί γιγαντώνονται και ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του…», επισημαίνει ο Χόλγκερ Μέι, ερευνητής στην Airbus Defence and Space. Ο Μέι είναι επικεφαλής του τμήματος Advanced Concepts και επιχειρεί να προβλέψει και να αναλύσει μελλοντικές εστίες κρίσης, προτείνοντας παράλληλα πιθανές λύσεις. Όπως υποστηρίζει, «σε περίπτωση ένoπλης σύρραξης θα διαφαινόταν πολύ γρήγορα η εξάρτηση από προμηθευτές στο εξωτερικό, η οποία περιορίζει τις δικές μας δυνατότητες δράσης».   

Διεθνής δικτύωση για την Airbus

 

Στις αρχές Μαρτίου η Airbus είχε μεταφέρει τις πρώτες μάσκες προστασίας από την Κίνα στην έδρα της επιχείρησης, στην Τουλούζη. Οι μονάδες παραγωγής του ομίλου στην Ισπανία, χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, συντονίζουν τις δραστηριότητές τους, παράγοντας σε τρισδιάστατους εκτυπωτές πολύτιμα εξαρτήματα για την κατασκευή προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό προσωπικό. «Περισσότεροι από είκοσι 3D εκτυπωτές παραμένουν σε συνεχή λειτουργία, μέρα νύχτα», τονίζει η Airbus. Επιπλέον, ο όμιλος συνεργάζεται με επιχειρήσεις στον κλάδο της αεροναυπηγικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ιατρικής τεχνολογίας, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στην έκκληση της βρετανικής κυβέρνησης για προμήθεια συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης. Η παραγγελία αφορά 10.000 συσκευές, για την παραγωγή των οποίων συνεργάζονται, μεταξύ άλλων, η Ford και η Rolls Royce.

Ο Χόλγκερ Μέι υποστηρίζει ότι παλαιότερα «worst case» σενάρια του στρατού και άλλα παρεμφερή σχέδια μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα σε εποχές κορωνοϊού. Ένα ακόμη συμπέρασμα που βγαίνει από τις τελευταίες εξελίξεις, επισημαίνει, είναι πως «είναι καλύτερα να διατηρείς στη χώρα σου μία σειρά λειτουργιών που αποδευκνείονται κρίσιμες για την ασφάλεια και την απρόσκοπτη λειτουργία της κοινωνίας».

Κάρστεν Χόφμαν (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

πηγή:DW 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024