06/10/2022

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Το ηρωικό τέλος του Άστιγγος

Προσωπογραφία του Άστιγγος (Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο).


Γράφει ο ιστορικός  Παναγιώτης Γέροντας 

 

Στις 14 Απριλίου του 1826 ο Άγγλος φιλέλληνας Φραγκίσκος Άμπνεϋ Άστιγξ (Frank Abney Hastings) φθάνει στο Ναύπλιο με το ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο «Καρτερία» και ενώνεται με τον Ελληνικό Στόλο. Στον θερμό αυτόν φιλέλληνα οφείλουμε την απόκτηση του πλοίου,  καθώς όχι μόνο αποκτήθηκε με δικές του ενέργειες, αλλά έβαλε και ο ίδιος χρήματα για τα πυροβόλα του. Εξαρχής μέχρι και τον θάνατό του, τον Μάιο του 1828, υπήρξε κυβερνήτης του. Στις επιχειρήσεις κατάληψης του Αιτωλικού τραυματίστηκε στον αριστερό του βραχίονα. Μη θέλοντας να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις και θεωρώντας το τραύμα επιφανειακό, τελικά, το τελευταίο μολύνθηκε. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα με το «Καρτερία» στη Ζάκυνθο και έγινε εισαγωγή του στο τοπικό λοιμοκαθαρτήριο, όπου όμως, παρά τις προσπάθειες των εκεί ιατρών, κατέληξε στις 20 Μαΐου του 1828, μέσα σε αφόρητους πόνους.

Το ατμόπλοιο τροχήλατο “Καρτερία” (Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού).

Απόσπασμα από το βιβλίο μου “Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου. Επίτομη Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1821 – 1945”, εκδ. Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (α’ εκδ. 2016, β’ εκδ. 2019).

“Τον Μάρτιο του 1828, ο Κυβερνήτης διέταξε τον αρχιστράτηγο Δυτικής Στερεάς, Τσωρτς, να διενεργήσει αποκλεισμό του Μεσολογγίου. Παράλληλα ο αρχηγός της Μοίρας του Κορινθιακού Φραγκίσκος Άστιγξ σχεδίαζε συντονισμένη επιχείρηση από ξηρά και θάλασσα εναντίον της Ναυπάκτου, του Ρίου, του Αντιρρίου και της Πάτρας με τελικό σκοπό την απελευθέρωση του Μεσολογγίου. Στα τέλη Απριλίου, ο Άστιγξ πήρε διαταγές από τον αρμόδιο για το Ναυτικό Μαυροκορδάτο να επαναπλεύσει στην Αίγινα για να πάρει νέες διαταγές από τον Κυβερνήτη. Αυτός θεώρησε αναγκαίο πρωτίστως να πλεύσει προς το Βασιλάδι με το Καρτερία για να συζητήσουν με τον αρχιστράτηγο Τσωρτς την πορεία των επιχειρήσεων στην Ανατολική Στερεά. Τότε, οι δυο άνδρες κατέληξαν να πολιορκήσουν το Ανατολικό (Αιτωλικό) με συνδυασμένες τις δυνάμεις τους, γιατί αλλιώς ήταν αδύνατη η άλωσή του.
Το σχέδιο ήταν το ακόλουθο: θα γινόταν κανονιοβολισμός του Ανατολικού από κανόνι των 68 λίτρων, το οποίο μεταφέρθηκε σε οχύρωμα κατασκευασμένο από τους άνδρες του Τσωρτς στην ξηρά και αμέσως μετά, θα διεξαγόταν απόβαση του αγήματος του στρατηγού Ευμορφόπουλου και του χιλιάρχου Φωκά, οι οποίοι ανήκαν στις δυνάμεις του Τσωρτς, με 4 μίστικα υπό τις διαταγές του Υδραίου καπετάνιου Ανδρέα Παπαπάνου και με εξοπλισμένες βάρκες του Καρτερία. Στις 11 Μαΐου, μεταφέρθηκε το κανόνι στο οχύρωμα και αποβιβάστηκε και ο Άστιγξ για να διευθύνει τον κανονιοβολισμό. Στην συνέχεια, πλησίασε και ο στολίσκος στο Ανατολικό. Ο Άστιγξ τότε παρατήρησε ότι ο στολίσκος είχε προχωρήσει στο σημείο όπου είχε οριστεί η απόβαση χωρίς όμως να πάρει προηγουμένως διαταγή. Τότε, ο ηρωικός φιλέλληνας έσπευσε με μια βάρκα στον στολίσκο για να διευθύνει την επιχείρηση. Τα μικρά ελληνικά πλοία όμως, παγιδεύτηκαν σε μια περιοχή κοντά στην ακτή που ήταν περιφραγμένη με πασσάλους από τους Οθωμανούς. Οι εχθροί εκμεταλλεύθηκαν την σύγχυση που επικράτησε στα ελληνικά πλοία και άρχισαν να πυροβολούν. Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθεί ο Α. Παπαπάνος και να τραυματιστούν πολλοί μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και ο Άστιγξ στον αριστερό βραχίονα.

Το τραύμα του Άστιγγος στην αρχή δεν θεωρήθηκε σοβαρό με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Καρτερία, η οποία έπλευσε αμέσως προς το Βασιλάδι. Το τραύμα όμως, μολύνθηκε και ο Άστιγξ μεταφέρθηκε στη Ζάκυνθο, όπου διαπιστώθηκε ότι ούτε με τον ακρωτηριασμό του αριστερού χεριού του μπορούσε να σωθεί. Έτσι, στις 20 Μαΐου, ο Άμπνευ Φραγκίσκος Άστιγξ πέθανε στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου. Ήταν μόλις 34 ετών και ο θάνατός του συγκλόνισε τους αγωνιζόμενους Έλληνες”.

 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2022