19/04/2024

Eξηγώντας την αντίδραση Τραμπ

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

 

Έχει ένα ενδιαφέρον η αντίδραση Τράμπ ανεξάρτητα αν έγινε διότι και ο ίδιος λειτούργησε λανθασμένα στο θέμα της πανδημίας. Προφανώς και αυτός έκανε σοβαρά λάθη, όμως δεν μπορεί κάποιος να μην δεί το τι συμβαίνει στις κεφαλές θεσμών που θεωρούνται “η στέγη του κόσμου” όπως είναι ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ , ακόμα και το ΔΝΤ.

 

Η κίνηση Τράμπ τόσο στον ΟΗΕ και στην περίπτωση ΠΟΥ προφανώς και έχει εσωτερικά πολιτικά κίνητρα (εξωτερίκευση προβλημάτων είναι κλασσική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ)… όμως δεν σημαίνει πώς έχει απευθείας και άδικο.

 

Οι πράξεις των θεσμών αυτών απέχουν πάρα πολύ από αυτό που ονομάζουμε αντικειμενική προσέγγιση βάση δεδομένων. Οι , δε, αξιωματούχοι των θεσμών αυτών , ουκ ολίγες φορές έχουν μπεί στο μικροσκόπιο για σκάνδαλα και υπόγειες συνεργασίες με πολύ βρώμικο παρασκήνιο. Το ίδιο και εδώ με τον πρόεδρο του ΠΟΥ που ως αξιωματούχος του θεσμού θα έπρεπε να έχει μια συγκεκριμένη στάση απέναντι σε καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια υγεία. Κάτι που τα δεδομένα δείχνουν πώς δεν έπραξε στην περίπτωση της Κίνας αλλά και σε άλλες περιπτώσεις προ της πανδημίας (https://foreignpolicy.com/2020/04/02/china-coronavirus-who-health-soft-power/)

 

Μετά έχουμε και τον ΟΗΕ που λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός που υποτίθεται πώς θα εμπόδιζε να υπάρχουν παρεκτροπές κρατών (ακόμα και ισχυρών) με το να δημιουργεί μέτωπα των υπολοίπων που θα υποχρέωναν σε συμμόρφωση τα πρώτα. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει καθώς η ισχύς που έχει ως θεσμός είναι “δανεικής φύσης” και προέρχεται κυρίως από τα ισχυρά κράτη παρά από τα ανίσχυρα. Παράλληλα επειδή η εξουσία είναι σαν το νερό που διαβρώνει ακόμα και βράχο, οι αξιωματούχοι από ένα σημείο και ύστερα αποζητούν και αυτοί ένα δείγμα ισχύς που έρχεται μέσα από το χρήμα. Δεν είναι τυχαίο πώς πολλά σκάνδαλα έχουν αποκαλυφθεί γύρω από το οικοδόμημα του ΟΗΕ.( https://intpolicydigest.org/?s=The+UN%2C+Corruption+and+Scandals%3A+How+Did+We+Get+Here%3F&submit=Submit)

 

 

Έχοντας λοιπόν αυτά στο μυαλό , δεν θα βιαζόμουν και τόσο πολύ στο να βάλω στο στόχαστρο χωρίς έρευνα κάθε κίνηση που γίνεται ενάντια αυτών των θεσμών, ειδικά από την στιγμή που η ντουλάπα τους από τον αριθμό σκελετών αρχίζει και μοιάζει με νεκροταφείο σκανδάλων.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024