15/06/2024

ΟΗΕ : Πείνα «βιβλικών διαστάσεων» σε πολλές περιοχές του πλανήτη εξαιτίας του covid19

Με πολλαπλούς λιμούς θα έρθει αντιμέτωπος ο πλανήτης μέσα σε διάστημα λίγων μόλις μηνών, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, αναφέροντας ότι η πανδημία του κοροναϊού θα σπρώξει 130 εκατομμύρια ανθρώπους στο όριο της ασιτίας.

Η επισιτιστική κρίση θα πλήξει έως και είκοσι έξι χώρες στη χειρότερη περίπτωση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης (WPF) σε μια ανησυχητική του ομιλία την Τρίτη. Σε δέκα από αυτές τις χώρες ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος της ασιτίας.

Η οικονομική ύφεση, η μείωση της διεθνούς βοήθειας και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου αναφέρθηκαν ως κάποιοι από τους παράγοντες που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε τεράστιες ελλείψεις τροφίμων, ενώ κρίνεται αναγκαία η άμεση δράση για την αποτροπή της καταστροφής.

Πανδημία πείνας

“Αντιμετωπίζουμε την πανδημία του κοροναϊού, όμως είμαστε επίσης στο κατώφλι μιας πανδημίας πείνας”, ανέφερε ο David Beasley στο Συνέδριο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Υπάρχει επίσης πραγματικός κίνδυνος οι νεκροί των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας να είναι περισσότεροι από εκείνους που θα προκαλέσει ο ίδιος ο ιός”.

Το WPF είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το 2020 θα ήταν μια καταστροφική χρονιά για πολυάριθμες χώρες που μαστίζονται από την φτωχεια και τον πόλεμο, με 135 εκατομμύρια άτομα να αναμένεται να αντιμετωπίσουν κρίσιμα επίπεδα ασιτίας. Οι ανανεωμένες προβλέψεις τους σχεδόν διπλασιάζουν αυτόν τον τρομερό αριθμό.

Αν προσθέσουμε σε αυτούς τα 821 εκατομμύρια ανθρώπων που ήδη αντιμετωπίζουν μακροχρόνια πείνα, αυτό το σενάριο συνεπάγεται ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων θα αντιμετωπίσει επικίνδυνες συνθήκες ζωής.

Ποιες χώρες κινδυνεύουν περισσότερο

Ο οργανισμός ταυτοποίησε 55 χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λιμού στην ετήσια έκθεση των επισιτιστικών κρίσεων που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι τα εύθραυστα συστήματα υγείας δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του ιού.

“Αυτές οι χώρες είναι αντιμέτωπες με ένα βασανιστικό δίλημμα, καθώς σώζοντας ανθρώπους από τον κοροναϊό, ενδέχεται να τους καταδικάζουν στο να πεθάνουν από ασιτία”.

Δέκα χώρες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς αποτελούν το θέατρο των χειρότερων κρίσεων της περασμένης χρονιάς. Αυτές είναι η Υεμένη, η Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, η Συρία, η Νιγηρία και η Αϊτή.

Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιμετωπίσει τις χειρότερες εκδοχές της πανδημίας. Ωστόσο, η κατάσταση του συστήματος υγείας τους συνεπάγεται ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικός.

Αντιμέτωπες με πολλαπλές κρίσεις

Ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ο εφοδιασμός τροφίμων σε πολλές από τις πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη είχε δεχθεί πλήγματα από προβλήματα στις καλλιέργειες και σμήνη ακριδών.

Η εξαιρετική ξηρασία σε συνδυασμό με την υπερβολικά έντονη βροχόπτωση που την ακολούθησε μείωσε σημαντικά την σοδειά στις περιοχές του Κέρατος της Αφρικής για το 2019. Αυτά τα ασυνήθιστα μοτίβα του καιρού και του κλίματος οδήγησαν και στη χειρότερη εισβολή ακριδών της ερήμου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, πράγμα που έθεσε σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τις καλλιέργειες στην περιοχή.

Παράλληλα, ο συνδυασμός συγκρούσεων, συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και ζιζανίων των καλλιεργειών οδήγησε την Υεμένη στη χειρότερη κρίση τροφής στον κόσμο, σύμφωνα πάντα με τον οργανισμό.

Τα νέα προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία είναι αμέτρητα, συμπεριλαμβάνοντας τα lockdown και την οικονομική ύφεση που συνεπάγονται τεράστιες απώλειες εισοδήματος μεταξύ των φτωχών εργαζόμενων. Παράλληλα, η διεθνής οικονομική βοήθεια αναμένεται να μειωθεί δραματικά, επηρεάζοντας χώρες όπως η Αϊτή, το Νεπάλ και η Σομαλία.

Άλλες χώρες, όπως η Αιθιοπία, στηρίζουν μέρος της οικονομίας τους στον τουρισμό, ενώ σε περιπτώσεις όπως του Νοτίου Σουδάν, σημαντικό ρόλο παίζει η αξία του πετρελαίου, τομείς που ήδη αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας.

Με αντίπαλο τον χρόνο

Ο Beasley απευθύνθηκε στα κράτη – μέλη του ΟΗΕ λέγοντας: “Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε λιμούς. Όμως οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι αν δεν προετοιμαστούμε και δεν δράσουμε άμεσα για να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση και να αποτρέψουμε την ανεπάρκεια χρηματοδότησης και την αναστάτωση του διεθνούς εμπορίου, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πολλαπλούς λιμούς βιβλικών διαστάσεων μέσα σε μόλις λίγους μήνες”.

“Η αλήθεια είναι ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας, επομένως ας κινηθούμε σοφά και ας δράσουμε γρήγορα”, πρόσθεσε. “Πιστεύω ότι με την εξειδίκευση και τις συνεργασίες μας μπορούμε να συγκροτήσουμε τις ομάδες και τα προγράμματα που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η πανδημία του κοροναϊού δεν θα μετατραπεί σε ανθρωπιστική και επισιτιστική κρίση με καταστροφικές διαστάσεις”.

Πηγή: www.cnn.com

πηγή:in.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024