11/12/2024

Η Κίνα στο πλευρό της Κύπρου

354060921c9b486496c8734363292ae5

Του Κώστα Ράπτη

Το βράδυ της Πέμπτης κατέφθασε στην Κύπρο, με πτήση που πραγματοποιήθηκε από την Aegean και τα Ελληνικά Πετρέλαια, η πέμπτη κατά σειρά παρτίδα υγιειονομικού υλικού (μάσκες, καλύμματα παπουτσιών κτλ.) για τις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Μέρος του υλικού αποτελεί δωρεά της κινεζικής πρεσβείας στην Λευκωσία.

Οι ιατρικές προμήθειες από την Κίνα στην Κύπρο εγκαινιάσθηκαν στις 31 Μαρτίου με δωρεά 10.000 μασκών χειρουργικές μάσκες και 1320 προστατευτικών στολών.

Με εκτενή ανάρτησή του στο Facebook την Τρίτη ο Κινέζος πρεσβευτής στη Μεγαλόνησο Huang Xingyuan εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα κερδίσει τη μάχη εναντίον του Covid-19 και ότι η φιλία και η συνεργασία Κίνας-Κύπρου θα βγουν από την πανδημία πολύ ισχυρότερες.

Μάλιστα χαρακτήρισε την μείωση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο νησί ως “θαύμα σε σύγκριση με ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο”, το οποίο απέδωσε στη υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αντί της πολιτικής της “ανοσίας αγέλης”, στην ενότητα των κυπριακών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και στον υψηλό βαθμό συνεργασίας του κοινού.

Ο Κινέζος πρέσβυς δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα παράπονα από συμπατριώτες του που ζουν στην Κύπρο για ρατσιστικές εκδηλώσεις είναι σπάνια, σε αντίθεση με την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε κάποιες άλλες χώρες. “Η κινεζική διασπορά” συμπλήρωσε “επέλεξε να παραμείνει ασφαλής σε αυτό το όμορφο νησί και ακόμη διατηρεί μηδενικό ρεκόρ μολύνσεων”.

Οι δωρεές, η τακτική επικοινωνία των πολιτικών ηγεσιών και η δημιουργία από την κινεζική πρεσβεία κοινών μηχανισμών πρόληψης και ελέγχου με τις κυπριακές αρχές αποτελούν ασφαλώς, τμήμα της “διπλωματίας του κορονοϊού” που με επιμονή, και όχι χωρίς επιτυχία, ασκεί το Πεκίνο διεθνώς το τελευταίο διάστημα, με στόχο την αποκατάσταση της εικόνας του και την ενίσχυση της “μαλακής ισχύος” του.

Όμως το κινεζικό ενδιαφέρον για τα κυπριακά πράγματα δεν σταματά εκεί, αλλά απλώνεται και σε θέματα “υψηλής πολιτικής”. Το αποδεικνύει αυτό η παρέμβαση του ίδιου του πρέσβεως Huang στο ζήτημα της εισόδου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Γιαβούζ” στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Η Κίνα κατανοεί και υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Ενόψει της συνεχιζόμενης πανδημίας, ελπίζουμε να μην δούμε ενέργειες που εμποδίζουν ή αποσπούν την προσοχή από τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του Covid-19” ανέφερε, απαντώντας σε ερώτημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η σημασία της δήλωσης δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Αργά, αλλά σταθερά η Κίνα δηλώνει όλο και περισσότερο “παρούσα” στα πράγματα της Ανατολικής Μεσογείου, που άλλωστε αποτελεί την φυσική κατάληξη του “θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού”. Η παρουσία της Cosco στο Πορτ Σαϊντ και τον Πειραιά και οι επενδύσεις της Teda Corporation στη Διώρυγα του Σουέζ δίνουν το μέτρο των οικονομικών συμφερόντων του ασιατικού κολοσσού στην περιοχή. Και η γεωγραφική θέση της Κύπρου την τοποθετεί στο επίκεντρο αυτού του χώρου κινεζικής διείσδυσης.

Αναπόφευκτα, και παρά το χαμηλό προφίλ που έχει επιλέξει το Πεκίνο ακολουθώντας το δόγμα της “ειρηνικής ανάδυσης”, όλα αυτά οδηγούν και σε γεωπολιτικές επενδύσεις. Ότι η κινεζική διπλωματία επιλέγει να στηρίξει τον πιο αδύναμο παίκτη της περιοχής, τη στιγμή ακριβώς που λόγω του πετρελαϊκού κραχ μειώνεται το ενδιαφέρον των μεγάλων της Δύσης για τους υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου, δεν είναι τυχαίο.

Παράλληλα, έχει σημασία για το Πεκίνο, που καταγγέλλεται από πολλές πλευρές για τις διεκδικήσεις του στη Νότια Σινική Θάλασσα, να εμφανίζεται ως υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των δικαιωμάτων της μικρής Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Επιπλέον, δεν είναι ανεπιθύμητη η αποστολή παράπλευρων μηνυμάτων απέναντι σε μία Τουρκία, η οποία δοκιμάζει διαρκώς τον πειρασμό της ανάμιξης στα εσωτερικά της Κίνας, προβάλλοντας ως προστάτης της τουρκογενούς μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην επαρχία του Σιντζιάνγκ.

πηγή:Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!