28/03/2024

Η πανδημία δεν φρενάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Του Κώστα Ράπτη

Το “πάγωμα” της διεθνούς οικονομίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού και το κραχ στις τιμές του πετρελαίου διώχνει τους ενδιαφερόμενους από τα πεδία ερευνών για υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου. Όχι όμως και όσους ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή από κίνητρα γεωπολιτικά και όχι οικονομικά.

Αντιμέτωπη με αρκετά προβλήματα ήδη πριν από την εμφάνιση της πανδημίας (όπως δείχνει και η προσγείωση της μετοχής της από τα 104 δολάρια το 2014 στα 43 δολάρια σήμερα) η Exxon Mobil ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αναστολή μέχρι τον Σεπτέμβριο 2021 του προγράμματος γεωτρήσεών της στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντίστοιχα, αναμένεται να ακολουθήσουν η γαλλική Total και η ιταλική Eni, ενώ βέβαια ούτε λόγος γίνεται πλέον για φιλόδοξα σχέδια όπως αυτό του αγωγού EastMed. Το ενδιαφέρον ισχυρών ξένων επενδυτών, το οποίο θεωρούνταν ότι οχυρώνει και πολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει λόγω ανωτέρας βίας αποσυρθεί.

Όχι όμως και το ενδιαφέρον της Άγκυρας – που δεν έχει πρωτίστως να κάνει με μελλοντικές αποδόσεις της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου, αλλά με την απονομιμοποίηση της “εκλιπούσας” Κυπριακής Δημοκρατίας, την προώθηση λύσεων τουρκικής εγκρίσεως στο κυπριακό ζήτημα και βέβαια τον στρατηγικό έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Εξ ού και από την Τρίτη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Γιαβούζ” βρίσκεται και πάλι, για έκτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, για έρευνες στην περιοχή η οποία βάσει παράτυπης Navtex της Τουρκίας έχει δεσμευθεί μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Το “Γιαβούζ” συνοδεύεται από φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας και από το βοηθητικό πλοίο Orhan Bey, ενώ αναμένονται άλλα δύο βοηθητικά πλοία, το Ertugrul Bey και το Osman Bey. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι η δραστηριότητα του “Γιαβούζ” αφορά τα θαλάσσια οικόπεδα 6 και 7 για τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί οι ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ η “περικύκλωση” της Κύπρου ολοκληρώνεται με τις έρευνες που συνεχίζει το πλοίο “Μπαρμπαρός” στα ανατολικά της μεγαλονήσου και το “Ορούτς Ρέις” στα δυτικά.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει, στη σκιά των διενέξεων των εταίρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τόσο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης, όσο και την αυριανή Σύνοδο Κορυφής των “27”, χωρίς πάντως να διακρίνεται κάποια διάθεση για αντιδράσεις που να υπερβαίνουν την φραστική αποδοκιμασία των τουρκικών ενεργειών, τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπάρξει ήδη τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας έχει πάντως ξεσπάσει “πόλεμος” ανακοινωθέντων. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για “μία ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας” και επιβεβαιώνει “για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή”.

“Η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα” τονίζει η ανακοίνωση της ελληνικής διπλωματίας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι απάντησε πως “η Ελλάδα δείχνει για μία ακόμη φορά, ότι έχει μία αντίληψη μακριά από τα δεδομένα και μία άδικη συμπεριφορά απέναντι στα προβλήματα της περιοχής μας”. Υποστήριξε μάλιστα ότι είναι η “μαξιμαλιστική και αδιάλλακτη στάση του ελληνικού- ελληνοκυπριακού διδύμου, η οποία κατά βάση απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Τα περίπλοκα συμφραζόμενα της υπόθεσης αναδεικνύει και ο νέος γύρος αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τη Γαλλία, μετά τη συνέντευξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στην εφημερίδα “Le Monde”. Ο Ζαν-Υβ Λεντριάν σε ύψος οξύ διερωτήθηκε για μια σειρά επιλογών της Τουρκίας, όπως την επιλογή ρωσικών αντι-αεροπορικών συστημάτων, ενώ ανήκει στο ΝΑΤΟ, την μεταφορά ανταρτών από τη Συρία στη Λιβύη, την αξιοποίηση του μεταναστευτικού για την άσκηση εκβιασμών και την οικειοποίηση θαλάσσιων περιοχών στην ανατολική Μεσόγειο.

“Πάει πολύ!” αναφώνησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι όποιος σαν την Τουρκία ζητά συμμαχική αλληλεγγύη θα πρέπει να διευκρινίσει τη στάση του – και το ότι αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη λόγω της πανδημίας δεν σημαίνει ότι θα αποφεύγεται για πάντα.

Η απάντηση του Χαμί Ακσόι ήταν ότι η Γαλλία αισθάνεται άβολα με την βοήθεια που προσφέρει η Τουρκία σε ζητήματα πανδημίας, όταν η ίδια δεν μπόρεσε να σταθεί στο πλευρό των Ευρωπαίων γειτόνων της σε τόσο δύσκολες στιγμές. Πρόσθεσε ότι είναι η Γαλλία που ενισχύει τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λιβύη και υπονομεύει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

“Η γαλλική κυβέρνηση” κατέληξε “πρέπει αποσύροντας τις ανταγωνιστικές φιλοδοξίες της να πάψει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή για την ασφάλεια και ευημερία της Ευρώπης”.

πηγή: Capital.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024