Έρχεται “αστάθεια” στη Βόρεια Κορέα
Της Oriana Skylar Mastro
IISS
Τα κρατικά ΜΜΕ δημοσίευσαν την Πρωτομαγιά αναφορές για την παρουσία του Kim Jong Un στην τελετή εγκαινίων ενός εργοστασίου λιπασμάτων στο Sunchon, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας από τις 11 Απριλίου. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας υποστηρίζουν ότι ο Kim δεν υποβλήθηκε σε εγχείριση ή σε οποιαδήποτε άλλη ιατρική διαδικασία στη διάρκεια της δημόσιας απουσίας του.
Αλλά κανένας δεν προσέφερε κάποια εξήγηση για την εξαφάνιση του, όπως και γιατί έχασε την αργία της 15ης Απριλίου για να γιορτάσει τα γενέθλια του προπάππου και ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Kim il-Sung. Αυτό το περιστατικό έχει επίσης εγείρει ανησυχίες για το τι θα σήμαινε το τέλος του καθεστώτος Kim για την χώρα και πόσο απροετοίμαστος είναι ο κόσμος επί του παρόντος, εάν συμβεί κάτι απροσδόκητο στον Kim.
Αν και ο Kim είναι προφανώς ζωντανός, αυτό δεν σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σταθερή. Η ιστορική μου ανάλυση για 31 αυταρχικά κληρονομικά καθεστώτα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μας λέει ότι εάν ο Kim ήταν με οποιονδήποτε τρόπο ανίκανος, αυτό θα σήμανε το τέλος του καθεστώτος. Ομολογουμένως, η Βόρεια Κορέα ήταν μια εξαίρεση παραδοσιακά -η μόνη καθαρή περίπτωση μιας κυβερνώσας οικογένειας που διατηρεί την πραγματική εξουσία για τρίτη γενιά.
Αλλά πολλοί από τους λόγους για τους οποίους ο Kim Jong-un ήταν σε θέση να παγιώσει την εξουσία μετά από το θάνατο του πατέρα του, Kim Jong-il, τώρα δεν ισχύει. Ο Kim Jong-il επέλεξε τον Kim Jong-un ως τον διάδοχό του ίσως και από το 1992 (ο ηλικιωμένος Kim πέθανε το 2011) και βοήθησε να χτίσει την νομιμότητά του, ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα στο πλευρό του. Αφότου ο Kim Jong-un ονομάστηκε ο επίσημος διάδοχος, έγινε επίσης ο επικεφαλής του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, κάτι που τον βοήθησε να παγιώσει την δική του εξουσία εντός του καθεστώτος.
Υπάρχει διάδοχος;
Αλλά για την ώρα, δεν υπάρχει κάποιος επιβεβαιωμένος διάδοχος για τον Kim. Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο Choe Ryong-hae, ο επικεφαλής του κράτους ως πρόεδρος του Προεδρείου της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, φαινόταν πιθανός διάδοχος, αν και άλλοι λένε πως μόνο ένας Kim θα γινόταν αποδεκτός. Ο θείος του Kim, Kim Pyong-iL έχει επίσης εμφανιστεί ως πιθανός υποψήφιος, αν και έχει λίγους υποστηρικτές. Εάν είναι να γίνει “ηγέτης” ο δεκάχρονος γιος του Kim, η αβεβαιότητα για το ποιος θα λειτουργούσε αντιπρόεδρος, παραμένει.
Ορισμένοι εικάζουν ότι η Kim Yo-Jong, η αδερφή του Kim Jong-un, θα μπορούσε να είναι η επόμενη στη γραμμή δεδομένου ότι είναι της οικογενείας και είναι κοντά στον αδερφό της. Αλλά υπάρχει μια σειρά ζητήματα.
Πρώτον, στερείται της νομιμότητας που της δίνει ο ορισμός του επίσημου διαδόχου. Δεύτερον, το φύλο της μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απίθανο να τη σταματήσει. Τρίτον, η εμπειρία της ως εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 και αναπληρωματικού μέλους της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, δεν της δίνει καμία σχέση με τους στρατιωτικούς μηχανισμούς και με τις μυστικές υπηρεσίες, που είναι κλειδί για τη διατήρηση της οικονομίας. Σε άρθρο μου, προσδιορίζω μια σειρά από τρωτά σημεία οικογενειακών δικτατοριών που συχνά οδηγούν στην κατάρρευση τους. Εκτός από μια ομαλή διαδοχή, η υποστήριξη του στρατού είναι κρίσιμη για τη διάρκεια των οικογενειακών δικτατοριών, και η αποχώρηση της συχνά σηματοδοτεί το τέλος του καθεστώτος.
Ο Kim Jong-un είχε τρία χρόνια για να οικοδομήσει δεσμούς εξουσίας και πίστης μέσα στο στρατό και να ενισχύσει περαιτέρω τη δημοτικότητά του βάζοντας προτεραιότητα την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών της Βόρειας Κορέας. Κανένας πιθανός διάδοχος δεν έχει αυτό τον βαθμό ελέγχου επί της κατασταλτικής μηχανής. Κάθε φορά που ένας αδύναμος διάδοχος αναρριχάται στην κορυφή ενός κληρονομικού καθεστώτος, ανοίγει μια ευκαιρία για τον στρατό ή καταλαμβάνει την εξουσία κάποιος άσχετος με την οικογένεια.
Τα τρωτά σημεία της οικογενειακής δικτατορίας
Η ιστορία προειδοποιεί ότι τα προβλήματα της Βόρειας Κορέας δεν θα τελειώσουν με την κατάρρευση του απολυταρχικού καθεστώτος των Kim. Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οικογενειακές δικτατορίες σπανίως έχουν μετατραπεί σε ακμάζουσες δημοκρατίες. Αντιθέτως, η κατάρρευση τους τείνει να δημιουργεί μια περίοδο οξείας αστάθειας ή ακόμη και εμφυλίου πολέμου, και ακολουθεί η καθιέρωση ενός ακόμη αυταρχικού καθεστώτος. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από μακρές περιόδους ισχυρής καταστολής, όπως αυτής στη Βόρεια Κορέα, η οποία κρατά στάσιμη την ανάπτυξη τυχόν σημαντικής κοινωνίας των πολιτών ή μιας συνεκτικής αντιπολίτευσης. Αυτό σημαίνει πως όταν το καθεστώς καταρρεύσει, θα αφήσει πίσω του ένα πολιτικό κενό που η δημοκρατία θα δυσκολευτεί να καλύψει.
Εδώ η Βόρεια Κορέα μπορεί να παρεκκλίνει από τον κανόνα πάλι εάν η Νότια Κορέα, μια ώριμη δημοκρατία, την απορροφήσει μετά από κατάρρευση. Ωστόσο η επανένωση θα φέρει πολλές προκλήσεις. Πρώτον, υπόσχεται να είναι ακριβή για τους ανθρώπους της Νότιας Κορέας, που είναι ένας πιθανός λόγος για τον οποίο η λαϊκή στήριξη για την επανένωση εξανεμίζεται. Η διαδικασία θα είναι επίσης επίπονη, καθώς η βασισμένη στην αγορά, οικονομία της Νότιας Κορέας, θα πρέπει να ενσωματώσει το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό της Βόρειας Κορέας και να μεταρρυθμίσει την ουσιαστικά ανύπαρκτη οικονομία του Βορρά (το ΑΕΠ της Βόρειας Κορέας εκτιμάται ότι είναι λιγότερο από το 1% της Νότιας Κορέας). Τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα επίσης αφθονούν: περίπου 18-25 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωποι με χρόνια επισιτιστική ανασφάλεια. Επίσης 10,5 εκατομμύρια είναι υποσιτισμένοι και περισσότεροι από 100.000 είναι φυλακισμένοι σε στρατόπεδα εργασίας που είναι γνωστό ότι είναι πηγή για επιδημικές ασθένειες. Τέλος, η αποτροπή της μετάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής της Βόρειας Κορέας, ενώ εξαλείφονται, θα είναι απαραίτητη αλλά σύνθετη.
Εν ολίγοις, οι οικογενειακές δικτατορίες όπως το καθεστώς του Kim στη Βόρεια Κορέα τείνουν να είναι ευάλωτες. Και η κατάσταση γίνεται απλώς χειρότερη όταν κάτι συμβαίνει στον αγαπημένο ηγέτη και δεν υπάρχει ορισμένος διάδοχος με ισχυρή σχέση με τον στρατό. Εάν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας καταρρεύσει, θα συμβεί ραγδαία και με μικρή προειδοποίηση. Για αυτό οι ΗΠΑ χρειάζεται να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους και τις προετοιμασίες τους για μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά η εξασφάλιση των επαρκών στρατιωτικών προετοιμασιών, ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και η διαβούλευση με βασικούς παίκτες όπως η Νότια Κορέα και η Κίνα, ίσως να είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η αστάθεια, ο εμφύλιος πόλεμος και η εγκατάσταση ενός νέου αλλά εξίσου καταπιεστικού καθεστώτος την επόμενη φορά που θα εξαφανιστεί ο Kim.
πηγή:Capital.gr