17/09/2024

Πώς το Zoom εμπλέκεται στον “ψυχρό πόλεμο” ΗΠΑ-Κίνας

Του Κώστα Ράπτη

Ο Αμερικανός στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου την περίοδο 2017-2018, προσελήφθη ως “ανεξάρτητος διευθυντής” από το Zoom, την πλατφόρμα βιντεοδιασκέψεων που εν μέσω πλανητικού lockdown λόγω πανδημίας έχει καταστεί απαραίτητη σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Θα επρόκειτο για άλλο ένα δείγμα των “περιστρεφόμενων θυρών” που συνδέουν τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, αν δεν αφορούσε ευθέως την ψυχροπολεμική αντιπαράθεση για τις φιλοδοξίες της Κίνας να πρωταγωνιστήσει στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Το Zoom ελέγχεται εν πολλοίς από το Πεκίνο. Εδρεύει μεν στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και είναι εισηγμένο στον Nasdaq, αλλά στηρίζεται σε εξαρτήματα που παράγονται στην Κίνα, όπου εδρεύουν 700 υπάλληλοί του και όπου διοχετεύονται πολλά από τα δεδομένα.

Πρόεδρος της εταιρείας (την οποία ίδρυσε αφότου εγκατέλειψε τη Cisco) με μερίδιο 22%, είναι ο 50χρονος εκατομμυριούχος Σινο-Αμερικανός Έρικ Γιουάν, κατά κόσμον Γιουάν Ζενγκ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Σαντόνγκ και κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ο Γιουάν εργάσθηκε ως νέος στην Ιαπωνία για τέσσερα χρόνια, όπου η παρακολούθηση μιας διάλεξης του Bill Gates του άλλαξε τη ζωή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταστάθηκε χωρίς καλά καλά να γνωρίζει αγγλικά και αφού είχαν απορριφθεί οι οκτώ πρώτες αιτήσεις του για βίζα.

Καλωσορίζοντας τον ΜακΜάστερ στην εταιρεία, το αφεντικό της Zoom έκανε λόγο για “ευπρόσδεκτη προσθήκη” στη διοίκηση και εξήρε την “δύναμη χαρακτήρος” του στρατηγού. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία “μεταγραφή” που απαντά στις ανησυχίες ασφαλείας οι οποίες έχουν εκφραστεί για την πρωτοκαθεδρία της εταιρείας Γιουάν στον μετά κορονοϊόν κόσμο.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποψιάζονται, χωρίς να έχουν μπορέσει να το αποδείξουν, ότι το Zoom εμπλέκεται σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Κίνας. Ανταγωνιστές όπως ο Ίλον Μασκ ή οργανισμοί όπως το Τμήμα Εκπαίδευσης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έχουν για τον λόγο αυτό αρνηθεί να καταφύγουν στις υπηρεσίες του.

Κατά την ιταλική επιθεώρηση γεωπολιτικής Limes, η πρόσληψη του ΜακΜάστερ εικονογραφεί τα όρια της στρατηγικής της “αποσύνδεσης” (decoupling) που οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, προκειμένου να μην συνεχίσουν να τροφοδοτούν την οικονομική και τεχνολογική ανάδυση του ανταγωνιστή τους.

Ο “πόλεμος των δεδομένων” φαντάζει ως δευτερεύουσα λεπτομέρεια μια σύγκρουσης που προορίζεται να αλλάξει τις διεθνείς ισορροπίες για πολλά χρόνια, σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και ύφεσης, περαιτέρω επιβαρυνόμενο από την αντικινεζική ρητορική με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να συγκαλύψει την αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα του.

Η λεγόμενη απο-παγκοσμιοποίηση, ήτοι απο-αμερικανοποίηση του πλανήτη, καίτοι πιθανή, θα είναι σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει το Limes, μια μακρά και βασανιστική διαδικασία, με ανυπολόγιστα κόστη και ρίσκα, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου εκτροχιασμού της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης σε ανοικτό πόλεμο.

Προς το παρόν, όμως, είναι δύσκολο να διαρρήξει κανείς τη βαθιά σινο-αμερικανική αλληλεξάρτηση. Όποιος αμφιβάλλει, ας ρωτήσει τον Γιουάν και τον “ανεξάρτητο διευθυντή” του.

πηγή:Capital.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024