24/05/2024

Γιατί οι Τούρκοι έβαλαν στο στόχαστρο τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Γράφει ο Μάνος Χαραλαμπάκης 

 

Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το δημοσίευμα του τουρκικού φιλοϊσλαμικού περιοδικού «Gercek Hayat», το οποίο στοχοποιεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ισχυριζόμενο πως ο Βαρθολομαίος βοήθησε την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν να οργανώσει το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Στο στόχαστρο του περιοδικού – που ανήκει στον όμιλο Αlbayrak, ο οποίος εκδίδει τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yenisafak» και περνάει συστηματικά τη γραμμή Ερντογάν – έχουν μπει μάλιστα και άλλοι ηγέτες θρησκευτικών μειονοτήτων αλλά και πολιτικοί και επιχειρηματίες, ακόμη και… αποθανόντες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σ’ αυτή την προκλητική αλλά και περίεργη λίστα υπάρχουν μεταξύ άλλων τα ονόματα και οι φωτογραφίες του Ισμέτ Ινονού, του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, του Μπουλέντ Ετζεβίτ, του Αρχιραβίνου της Τουρκίας, του πρώην Πατριάρχη της Αρμενίων της Τουρκίας Καλουστιάν, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και Πάπα Ιωάννη – Παύλου Β’ που δεν έχει σχέση με την Τουρκία. Ολοι καταγγέλλονται ως συνεργάτες της οργάνωσης FΕΤΟ του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τα δημοσιεύματα κατά της οργάνωσης Γκιουλέν στον τουρκικό Τύπο, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, είναι συνεχή. Σε πολλές περιπτώσεις είναι δε αστήρικτα και αβάσιμα, όπως το παραπάνω. Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ηγέτες θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας έχουν κατηγορηθεί μέσω τέτοιων εμπρηστικών δημοσιευμάτων ως συνεργάτες του Γκιουλέν. Για παράδειγμα και τον Αύγουστο του 2016 ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε στοχοποιηθεί από την ακροδεξιών απόψεων εφημερίδα «Aksam». Γιατί όμως ένα φιλοκυβερνητικό έντυπο της Τουρκίας επιλέγει τώρα να επαναλάβει την ίδια τακτική;

Μία εκδοχή δεν αποκλείεται να είναι η προσπάθεια της Αγκυρας και του Ερντογάν να «κατασκευάσουν» αποδιοπομπαίους τράγους σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της Τουρκίας. Η οικονομία επιδεινώνεται καθημερινά, οι ένοπλες δυνάμεις προς το παρόν, λόγω κορωνοϊού, υπολειτουργούν και οι αντιπολιτευτικές φωνές πυκνώνουν. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν να επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός της τουρκικής κοινής γνώμης και η εμπλοκή προσώπων που δεν είναι μουσουλμάνοι με τον μεγάλο «εχθρό» του Ερντογάν, τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

 

«Στόχος»

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πάντως αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τη νέα στοχοποίηση και επίθεση στο πρόσωπο του Βαρθολομαίου. Εκκλησιαστικοί κύκλοι σημειώνουν πως μπορεί το δημοσίευμα να είναι περίεργο έως ακραίο, όμως ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί ύστερα από μία ανοησία. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε η αντίδραση του Φαναρίου στο προκλητικό δημοσίευμα ήταν άμεση με ανακοίνωσή του σΤΗΝ οποία εκφράζει την ανησυχία πως το Πατριαρχείο όπως και οι άλλες κοινότητες μπορεί να γίνουν στόχος ρατσιστικών και βίαιων επιθέσεων. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο Βαρθολομαίος «λυπάται βαθύτατα που έχει γίνει στόχος τέτοιων κατηγοριών, μολονότι έχει προσφέρει την καλύτερη στήριξή του στο τουρκικό κράτος».

πηγή:in.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024