Ο Ερντογάν θέλει επειγόντως να σώσει τη λίρα
Έκκληση σε ξένες χώρες για χρηματοδότηση
Γράφει ο Πέτρος Κράνιας
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει απευθύνει έκκληση σε ξένους συμμάχους της, σε μια επείγουσα αναζήτηση χρηματοδότησης, ανέφεραν τρεις ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, καθώς προετοιμάζει την “άμυνά” της ενάντια σε αυτό που φοβούνται οι αναλυτές ότι θα μπορούσε να είναι μια δεύτερη νομισματική κρίση μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Οι αξιωματούχοι του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους τους από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη δημιουργία γραμμών ανταλλαγής συναλλάγματος και με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Ο Σεβντέτ Γιλμάζ, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ για εξωτερικές υποθέσεις, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία επιδιώκει συμφωνίες ανταλλαγής.
“Έχουμε διαπραγματεύσεις με διαφορετικές κεντρικές τράπεζες για ευκαιρίες ανταλλαγών”, είπε σε συζήτηση, προσθέτοντας: “Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες”.
Δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η συγκεκριμένη απόπειρα έρχεται μετά την πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας την ικανότητα της Άγκυρας να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τα εξαντλημένα αποθέματά της σε συνάλλαγμα και τις μεγάλες υποχρεώσεις χρέους.
Ένας από τους αξιωματούχους είπε στο Reuters ότι η Τουρκία αισθάνθηκε σίγουρη μετά τις συνομιλίες. Αλλά δεν ήταν σαφές πόσο κοντά μπορεί να είναι η εξασφάλιση οποιωνδήποτε συμφωνιών, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εκτείνεται σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες όπως ποτέ άλλοτε.
Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν απάντησε σε φαξ για σχόλιο. Το κυβερνητικό γραφείο μέσων του Κατάρ δεν απάντησε σε ερώτημα σχετικά με την επέκταση των ανταλλαγών με την Άγκυρα.
Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναλυτές λένε ότι κινδυνεύει με κρίση νομίσματος παρόμοια με το 2018, όταν η λίρα έχασε για λίγο τη μισή αξία της, σε μια κρίση που συγκλόνισε τις αναδυόμενες αγορές.
Η κυβέρνηση είπε ότι το buffer forex είναι επαρκές. Αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε ευθύνες για την “κατρακύλα” της λίρας σε “εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία μας, να βάλουν δεσμά στα πόδια μας, να μας ρίξουν στη γωνία χρησιμοποιώντας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο εξωτερικό”.
Η διπλωματική προσπάθεια έρχεται την ώρα που η πανδημία κορονοϊού αναμένεται να προκαλέσει ύφεση.
Φαίνεται ότι η Τουρκία είναι σε τέτοια κατάσταση που αναγκάζεται να κοιτάξει πέρα από τις παραδοσιακές και προτιμώμενες πηγές χρηματοδότησής της, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, και ίσως χρειαστεί να εξετάσει αυστηρότερες αποφάσεις σχετικά με τα επιτόκια ή τις επιλογές που έχει απορρίψει, όπως η βοήθεια του ΔΝΤ ή τα capital control, λένε οι επενδυτές.
“Οι συνομιλίες είναι σε καλύτερη θέση ειδικά με το Κατάρ, την Κίνα και τη Βρετανία”, δήλωσε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία. “Είμαι αισιόδοξος ότι θα παρασχεθεί ένα ορισμένο ποσό πόρων” και μια συμφωνία δεν πρέπει να “καθυστερήσει πολύ”.
Οι δύο άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία επικοινώνησε με εκπροσώπους της Ιαπωνίας για πιθανή χρηματοδότηση, ενώ ένας πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν για να εξασφαλιστεί μια γραμμή ανταλλαγής.
Κίνδυνοι
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας έχουν μειωθεί στα 26 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια φέτος. Οι τραπεζίτες λένε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις κρατικές τράπεζες που πωλούν περίπου 30 δισ. δολάρια σε αγορές συναλλάγματος για να στηρίξουν τη λίρα, η οποία ωστόσο έχει χάσει το 15% της αξίας της φέτος.
Οι υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους 12 μηνών της χώρας ανέρχονται σε 168 δισ. δολάρια, με περίπου το ήμισυ αυτών να πρέπει να πληρωθούν τον Αύγουστο, ενώ η εξαφάνιση του εισοδήματος από τον τουρισμό έχει αυξήσει το μηνιαίο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της σε σχεδόν 5 δισ. δολάρια.
“Δεν βλέπω πραγματικά πώς μπορεί να βαδίσει η Τουρκία αυτή την περίοδο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα εξωτερικά τρωτά σημεία τους”, δήλωσε η Σαμάιλα Χαν, διευθύντρια χρέους αναδυόμενων αγορών στο AllianceBernstein, στη Νέα Υόρκη.
Η Τουρκία έχει υποτιμήσει τους κινδύνους “δυστυχώς εδώ και μήνες”, δήλωσε η Χαν, οι οποία ήταν μεταξύ εκατοντάδων επενδυτών σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπάιρακ την περασμένη εβδομάδα.
Στην τηλεδιάσκεψη, ο Αλμπαϊράκ είπε ότι τα αποθέματα είναι επαρκή και ήταν αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση νέας χρηματοδότησης με συναδέλφους της G20 και εμπορικούς εταίρους, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες και ένα σύντομο briefing του υπουργείου.
Ξεχώρισε τις χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει μεγάλα εμπορικά ελλείμματα και υποσχέθηκε την ενημέρωση των υφιστάμενων γραμμών ανταλλαγής, δήλωσε ένας επενδυτής. Η Τουρκία ανταλλάσσει συνάλλαγμα αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Κατάρ.
Η Fed επεξέτεινε τις γραμμές ανταλλαγής δολαρίων σε αρκετές χώρες τον Μάρτιο, αλλά φαίνεται απίθανο να προσθέσει την Τουρκία, παρά την έκκληση της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον, με βάση σχόλια τωρινών και πρώην αξιωματούχων. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ένας Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι το Τόκιο δεν έχει κανένα σχέδιο για τώρα, πέρα από την παρακολούθηση της λίρας, αλλά πρόσθεσε ότι η G7 ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σώσει την Τουρκία “εάν εξελιχθεί σε πραγματική κρίση”.
Απρόβλεπτα
Οποιαδήποτε σημαντική αποδυνάμωση της λίρας πέραν των 7 λιρών ανά δολάριο, όπου έχει σταθεροποιηθεί, θα μπορούσε να διαβρώσει την υποστήριξη για τον Ερντογάν, του οποίου το κόμμα έχασε τις τοπικές εκλογές πέρυσι μετά την κρίση του 2018, που εκτίναξε τον πληθωρισμό και την ανεργία.
Η κυβέρνησή του επέβαλε αυστηρότερα όρια στις συναλλαγές FX τοπικών τραπεζών και ξεκίνησε έρευνες σε παγκόσμιες εταιρείες όπως UBS, Citigroup και BNP Paribas.
Οι επενδυτές και οι τραπεζίτες λένε ότι θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη πριν οι εταιρείες αρχίσουν να χάνουν πληρωμές από ξένα χρέη ή οι Τούρκοι αρχίσουν να αποσύρουν καταθέσεις.
Λένε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι μια οδός, ακολουθούμενη από χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, μια επιλογή που έχει απορριφθεί τόσο από τον Ερντογάν όσο και από τον Αλμπαϊράκ.
“Αυτό μοιάζει με επανάληψη της τελευταίας κρίσης της λίρας”, δήλωσε ο Win Thin, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής νομίσματος της Brown Brothers Harriman. “Παραδόξως λίγα έχουν αλλάξει ριζικά τα σχεδόν δύο χρόνια που έχουν περάσει (εκτός από τις πολιτικές) που καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την επένδυση στην Τουρκία”.
Μόνο σε ένα χειρότερο σενάριο η Τουρκία θα υιοθετούσε ελέγχους κεφαλαίου, όπως όρια μεταβιβάσεων ή αναλήψεων, που θα έβλαπταν την αξιοπιστία της αγοράς, ανέφεραν επενδυτές και τραπεζίτες.
Ο πρώτος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ελήφθησαν ορισμένα μέτρα για την αποτροπή “κερδοσκοπικών επιθέσεων” στο νόμισμα, αλλά ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων “σίγουρα δεν περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη”.
πηγή:Capital.gr