28/03/2024

Space Force: Ετοιμάζοντας τον στρατιώτη του μέλλοντος σε επίπεδο εξοπλισμού

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Η νέα υπηρεσία των ΗΠΑ για το διάστημα United States Space Force (USSF) φαίνεται πως τρέχει εξελίξεις μέσα από τη στρατιωτική βιομηχανία με στόχο να προετοιμάσει μονάδες που θα επιχειρούν σ’ όλη την υδρόγειο μέσω πτήσης στη στρατόσφαιρα, ενώ ουδείς γνωρίζει σε 50-80 χρόνια ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη τους.

Η φωτογραφία από τον στρατιώτη του μέλλοντος, όπως θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε, προβλήθηκε  από το δίκτυο CNBC και ήδη έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια.

Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικυρώνονταςτον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2020,  επανασχεδίασε τη διαστημική διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας  δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο κλάδο ενόπλων δυνάμεων στη χώρα όπου οι πληροφορίες λένε πως θα απασχολούνται 16.000 άτομα, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό. Πρόκειται για τον έκτο κλάδο του αμερικανικού στρατού, μετά τον στρατό ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, την Πολεμική Αεροπορία, το Σώμα Πεζοναυτών και την Ακτοφυλακή.

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου όπου ΗΠΑ και Ρωσία είχαν επιδοθεί σ΄ένα ανταγωνισμό για την κατάκτηση του διαστήματος, η κατάκτησή του πέρασε σε δεύτερη μοίρα για τις ΗΠΑ, οι οποίες ασχολήθηκαν με τις ισορροπίες ισχύος στον πλανήτη μας.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα «στην Κίνα και στη Ρωσία να σκέπτονται πως το διάστημα είναι η αχίλλειος πτέρνα (των Ηνωμένων Πολιτειών), κάτι που τους δίνει ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε τον Αύγουστο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, αρμόδιος για τη διαστημική πολιτική, Στιβ Κιτάι.

 

 

Η κίνηση αυτή του Τραμπ προκάλεσε ποικίλα σχόλια στις ΗΠΑ, καθώς τον Ιανουάριο δόθηκε στη δημοσιότητα το λογότυπο της διαστημικής υπηρεσίας, το οποίο έμοιαζε με το αντίστοιχο του Star Trek. 


Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πάμπολλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μια κωμική σειρά δέκα επεισοδίων με τίτλο Space Force, η οποία έρχεται στις 29 Μαΐου στο συνδρομητικό κανάλι Netflix, το οποίο δεν έχει κρύψει τη συνεργασία του με το ζεύγος Ομπάμα.  Εδώ ίσως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως όταν ανακοινώθηκε ο συγκεκριμένος κλάδος, η Κίνα εξέφρασε την ανησυχία της φοβούμενη ότι η κίνηση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών «παραβιάζει τη διεθνή συναίνεση για την ειρηνική χρήση του διαστήματος».

Όπως φαίνεται  σύντομα το διάστημα θα είναι το νέο πεδίο αντιπαραθέσεων ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024