11/12/2024

Επιτροπή 21: Ιδεοληψία, ψευδοεπιστήμη, ανθελληνικότητα

100548802_10220883861464525_8698970127879634944_n
Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας

 

Ό, τι συμβαίνει με την περιβόητη Επιτροπή 21 και τις αναρτήσεις της είναι ενδεικτικό μιας πολιτικής φιλοσοφίας, χνάρια της οποίας συναντάμε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής αυτού του τόπου.

Η Επιτροπή στελεχώθηκε (σωστή ως απόφαση η δημιουργία της) για να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη ατζέντα και θέση, ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά, για την Επανάσταση του 1821. Επιπλέον, κλήθηκε να οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις και δρώμενα με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός που άλλαξε όχι μόνο την πορεία του δικού μας έθνους, αλλά καθόρισε, σε μεγάλο βαθμό, την ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
Αντ’ αυτού, η Επιτροπή έως σήμερα δεν έχει να επιδείξει κάτι ουσιαστικό. Δεν γνωρίζω το είδος της σχέσης των επιστημόνων που συμμετέχουν σ’ αυτήν (εθελοντική, επί πληρωμή). Όμως, η μέχρι τώρα αδράνεια της Επιτροπής (που δεν δικαιολογείται ούτε με το γενικό lockdown, ούτε με το αν πληρώνονται ή όχι οι επιστήμονες που την απαρτίζουν) συνοδεύεται κι από σωρεία επικοινωνιακών λαθών, τα οποία, εν τέλει ομολογούν μια ιδεοληπτική, ψευδοεπιστημονική και ανθελληνική στάση απέναντι στο ίδιο το ιστορικό γεγονός της Επανάστασης.

Ιδεοληψία, ψευδοεπιστήμη (αναλύσεις ετεροχρονισμένες και άκυρες), ανθελληνική στάση είναι τρία από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας που διέπει την πολιτική σκηνή της χώρας μας. Η αντίληψη αυτή διαφαίνεται σε όλα τα κρίσιμα θέματα πολιτικής: από την παιδεία και την αντίληψη περί θρησκείας, μέχρι την εξωτερική πολιτική και την οικονομία.

Έτσι, έχουμε μια παιδεία που δεν προετοιμάζει σωστούς πολίτες με οράματα, αλλά την επόμενη φουρνιά υπαλλήλων ή, στην καλύτερη, μικροεπιχειρηματιών με λιγοστές δεξιότητες.

Έχουμε εξωτερική πολιτική που, εδώ και δεκαετίες σέρνεται πίσω από τις πολιτικές που εφαρμόζουν γειτονικές χώρες και «σύμμαχοι».

Έχουμε οικονομία που στηρίζεται στο πόσα θα δανειστούμε από άλλους, τέχνη που δεν εξυψώνει τον άνθρωπο αλλά τον γελοιοποιεί κι επιστήμη που υπολείπεται κατά πολύ από το να καθορίσει τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, έρμαιο των ιδεοληπτικών αγκυλώσεων αυτών που την πρεσβεύουν, απομακρυσμένη από τις βασικές της αρχές, χωρίς κανένα θεμέλιο σοβαρής έρευνας.
Δεν έχουμε, εν τέλει, κανένα σεβασμό κι αγάπη για την πατρίδα και καμία διάθεση να την ωφελήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο ή, τουλάχιστον, να μην τη βλάψουμε με τη θέλησή μας (Θουκυδίδης).

Ό, τι συμβαίνει με την περιβόητη Επιτροπή για την Επανάσταση του 1821 είναι ακριβώς ό, τι συμβαίνει με τον τρόπο πολιτεύεσθαι των Ελλήνων εδώ και πολλές δεκαετίες, με τον τρόπο που λειτουργεί η χώρα σε όλα τα επίπεδα, με τον τρόπο που διαχειρίζεται η εξουσία σε όλους τους τομείς, με τον τρόπο που αρθρώνεται ο δημόσιος λόγος σε όλες τις εκφάνσεις του.

(Σημείωση; Εικόνα: Ο Καραϊσκάκης εφορμά, πίνακας του Γ. Μαργαρίτη, 1845)

 

* Ο Δρ Δημήτρης Γκίκας έχει σπουδές σε Θεολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία και Ιστορία. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει σεόλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα (Δευτεροβάθμια, Μεταδευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια). Ειδικεύεται στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, τη Φιλοσοφία, τη Θρησκειολογία, την Ιστορία και τις Πολιτικές επιστήμες. Αρθρογραφεί σε πολλά ελληνικά και διεθνή περιοδικά και εφημερίδες. Είναι μέλος της διεθνούς εκπαιδευτικής πλατφόρμας 100mentors. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και έρευνες κι έχει διοργανώσει/συμμετάσχει σε Ημερίδες, Συνέδρια και Σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος και Επιστημονικός/Ακαδημαϊκός Σύμβουλος σε Λογοτεχνικές και επιστημονικές εταιρείες, Συλλόγους και Ιδρύματα. Είναι εκλεγμένος Σύμβουλος της 1ης Κοινότητας του Δήμου Καλλιθέας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!