Η φυσική επαφή στην εποχή της πανδημίας
Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας
Η παγίωση της τηλεργασίας (η οποία φαίνεται δεν θα αποτελεί απλώς μια ανάμνηση, αλλά πιθανότατα θα μονιμοποιηθεί σε πολλές κατηγορίες εργασίας) δρομολόγησε την απώλεια της επαφής συναδέλφων, οι οποίοι επικοινωνούσαν εξ αποστάσεως, χωρίς μάλιστα να έχει ακόμα ερευνηθεί αν αυτό ενδυνάμωσε ή μείωσε την αποδοτικότητα. Η έλλειψη φυσικής επαφής στον χώρο εργασίας ψυχολογικά οδηγεί τόσο σε αποδυνάμωση της τυπικής οργάνωσης, όσο και στην κατάρρευση της μη τυπικής οργάνωσης, στοιχείο που αναγνωρίζεται από το πεδίο της διοίκησης της επιχείρησης ως ιδιαίτερα σημαντικό για την επιτυχή οργάνωση του περιβάλλοντος εργασίας.
Στα παραπάνω, προσθέστε και τη βίαιη επιβολή συνθηκών που οδηγούν στην αγοραφοβία (αγχώδης διαταραχή που αναφέρεται στον φόβο του ανθρώπου να βρίσκεται σε μέρη πολυσύχναστα) και θα αντιληφθείτε τις συνέπειες των μέτρων κοινωνικής αποξένωσης που πάρθηκαν λόγω της πανδημίας, όχι μόνο στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, αλλά και στο σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού.
* Ο Δρ Δημήτρης Γκίκας έχει σπουδές σε Θεολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία και Ιστορία. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει σεόλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα (Δευτεροβάθμια, Μεταδευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια). Ειδικεύεται στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, τη Φιλοσοφία, τη Θρησκειολογία, την Ιστορία και τις Πολιτικές επιστήμες. Αρθρογραφεί σε πολλά ελληνικά και διεθνή περιοδικά και εφημερίδες. Είναι μέλος της διεθνούς εκπαιδευτικής πλατφόρμας 100mentors. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και έρευνες κι έχει διοργανώσει/συμμετάσχει σε Ημερίδες, Συνέδρια και Σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος και Επιστημονικός/Ακαδημαϊκός Σύμβουλος σε Λογοτεχνικές και επιστημονικές εταιρείες, Συλλόγους και Ιδρύματα. Είναι εκλεγμένος Σύμβουλος της 1ης Κοινότητας του Δήμου Καλλιθέας.