Η ανοσία της σχέσης Ρωσίας – Κίνας στον κορονοϊό
Του Ιvan Zuenko
Carnegie Moscow Center
Εδώ και αρκετούς μήνες τώρα, υπάρχουν προβλέψεις πως η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα μεταξύ της Ρωσίας και τη Κίνας. Αυτές οι προσδοκίες δεν είναι αβάσιμες. Η Μόσχα έκλεισε μονομερώς τα σύνορά της με την Κίνα εξαιτίας του κορονοϊού στα τέλη του Ιανουαρίου και ήταν μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια.
Τώρα συμβαίνει το αντίθετο καθώς η Ρωσία είναι η βασική πηγή των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα, η οποία κατάφερε να περιορίσει τον κορονοϊό.Η κινεζική επαρχία Heilongjiang, που συνορεύει με τη Ρωσία, έχει ξεπεράσει τη Σαγκάη καθώς έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού. Το νέο επίκεντρο του ιού είναι η συνοριακή πόλη Suifenhe μόλις μερικά χιλιόμετρα από την Primorsky της Ρωσίας. Η Suifenhe έχει γίνει γνωστή ως “βόρεια Γουγάν” καθώς έχει λάβει αυστηρά μέτρα καραντίνας και είναι μία από τις περιοχές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα.
Παρά τους φόβους της Μόσχας, ο ιός δεν φαίνεται να διέσχισε τα χερσαία σύνορα Ρωσίας – Κίνας τον Ιανουάριο. Η Ρωσία αποφάσισε να κλείσει αυτά τα σύνορα τις 30 Ιανουαρίου μία ημέρα πριν από την ανακάλυψη των δύο πρώτων κρουσμάτων στη Ρωσία. Και οι δύο ασθενείς ήταν Κινέζοι. Ανέρρωσαν και οι δύο και δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση του ιού στη Ρωσία. Την 1η Φεβρουαρίου η Ρωσία σταμάτησε τις περισσότερες πτήσεις από και προς την Κίνα.
Η Μόσχα ενήργησε πολύ πιο αργά σε σχέση με την Ευρώπη στο ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων και αυτό οδήγησε στο ξέσπασμα του ιού που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού που αφορούσαν Ρώσους που επέστρεψαν από την Ιταλία καταγράφηκαν στις 2 Μαρτίου αλλά η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο των ξένων στη χώρα στις 18 Μαρτίου. Στις 27 Μαρτίου σταμάτησε η Ρωσία τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, ο ιός είχε ταξιδέψει από την Ευρώπη ανατολικά φτάνοντας τελικά στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας. Στις 20 Μαρτίου, τρία κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή Khabarovsk και όλα πρόκειται για ανθρώπους που επέστρεψαν πρόσφατα από την Ιταλία. Στις αρχές Μαΐου, η Ρωσία είχε περισσότερα κρούσματα από την Κίνα. Αυτή η πιο αργή αντίδραση αντανακλά τη δυτικοκεντρική άποψη που κατέχει ένα μεγάλο μέρος της ρωσικής κοινωνίας το οποίο παρά την αντι-δυτική ρητορική του διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Όταν η πανδημία του κορονοϊού έγινε χειρότερη στη Ρωσία απ’ ότι στην Κίνα, οι Κινέζοι που ζούσαν στη Ρωσία έσπευσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω της Άπω Ανατολής της Ρωσίας. Σύντομα η πόλη Suifenhe στην κινεζική πλευρά των συνόρων, όπου όσοι έφταναν από το Vladivostok εξετάζονταν, έφτασε να μετρά 400 κρούσματα. Επίσης όλες τις νέες αφίξεις τέθηκαν σε καραντίνα 28 ημερών.
Συνολικά περισσότερα από 500 άτομα μετέφεραν τον κορονοϊό από τη Ρωσία στην Κίνα και πρόκειται για το ένα τρίτο όλων των “εισαγόμενων” κρουσμάτων του ιού εκεί.
Στις 7 Απριλίου, η Κίνα έκλεισε μονομερώς τα σύνορα στην περιοχή Suifenhe, αν και παρέμειναν ανοιχτά για φορτία, και έθεσε την πόλη σε καραντίνα. Στις 13 Απριλίου έκλεισε και όλα τα άλλα σημεία διέλευσης.
Αυτά τα κλεισίματα των συνόρων θα γίνουν η αιτία διαφωνίας στις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας; Όχι. Παρά την επιθυμία των δυτικών αναλυτών να δουν την όλη κατάσταση σχετικά με την πόλη Suifenhe ως την απόδειξη της κατάρρευσης της σχέσης των δύο χωρών, είναι σαφές πως αυτό δεν θα επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις.
Πρώτον, η αντι-κινεζική ρητορική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον μαζί με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και την αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από τη κινεζική κατανάλωση μπορεί να λειτουργήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά στο να έρθουν οι δύο χώρες πιο κοντά απ’ οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση στα σύνορα.
Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών δείχνουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ έρχονται γρήγορα σε επαφή όταν κάτι πάει να απειλήσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Πούτιν έστειλε για πρώτη φορά ένα τηλεγράφημα που εξέφραζε την υποστήριξή του στην Κίνα στις 31 Ιανουαρίου αμέσως μετά την απόφασή του να κλείσει τα χερσαία σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα. Οι πρόεδροι μίλησαν στο τηλέφωνο στις 19 Μαρτίου αφού η Ρωσία έκλεισε όλα τα σύνορά της και πάλι στις 16 Απριλίου αφού έγινε σαφές τι συνέβαινε στη Suifenhe.
Η μόνη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να αφήσει μια υπόνοια εσφαλμένης επικοινωνίας ήταν η άρνηση της Κίνας να παράσχει στη Ρωσία ένα “στέλεχος” του κορονοϊού για να αρχίσει να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη εμβολίου στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι ηγέτες γενικά διατηρούν την ψυχραιμία τους στις μεταξύ τους σχέσεις κάτι που είναι σπάνιο αυτές τις μέρες.
Δεύτερον, δεν υπάρχει ξενοφοβία στη συνοριακή ζώνη είτε εναντίον των Κινέζων στην ΄Απω Ανατολή της Ρωσίας είτε κατά των Ρώσων στην βορειονατολική Κίνα. Η είσοδος του κορονοϊού από τη Ρωσία τον Απρίλιο και τον Μάιο δεν προκάλεσε “Ρωσοφοβία” διότι όλα τα κρούσματα ήρθαν στην Κίνα μέσω των υπηκόων της. Αν υπήρχε θυμός στα σύνορα αυτός ήταν κατά όσων επέστρεψαν.
Οι Κινέζοι είναι πολύ πιο απογοητευμένοι αυτή τη στιγμή από τη ρητορική κατά της Κίνας που προέρχεται από τον Λευκό Οίκο παρά από την αδυναμία της Ρωσίας να καταπολεμήσει γρήγορα και αποτελεσματικά την επιδημία του κορονοϊού.
Τα οφέλη και για τη Ρωσία και την Κίνα είναι εμφανή. Αυτή η φιλία θα συνεχιστεί ενώ στην Suifenhe θα κατασκευαστούν περισσότερες εγκαταστάσεις καραντίνας έτσι ώστε η πόλη να είναι προετοιμασμένη να υποδεχτεί υπηκόους που θα θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα από τη Ρωσία. Η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία θα είναι ένα οδυνηρό πλήγμα για τη οικονομία αλλά οι πιο οδυνηρές συνέπειες δεν θα προκύψουν από τη διακοπή των διασυνοριακών συνδέσεων αλλά από την παγκόσμια ύφεση και τη πτώση των τιμών στον κλάδο της ενέργειας.
πηγή: Capital.gr