Πού αποσκοπεί ο Ερντογάν με τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο;
Γράφει ο Βασίλειος Πολίτης*
Τους τελευταίους μήνες ο Ερντογάν έχει αποθρασυνθεί εντελώς, και ενώ μέχρι τώρα οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά μαχητικά ήταν ολιγόλεπτες και γίνονταν πάντα ασφαλώς και σε ύψος πάνω από τα 29000 πόδια, εκτός του δραστικού βεληνεκούς των βλημάτων Patriot PAC-2, S-300 PMU-1 και HAWK Phase-3, τώρα έχουν φτάσει να πετάνε προκλητικά μέχρι και 3000 πόδια πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Οινούσσες, Φαρμακονήσι κλπ. και για αρκετό χρονικό διάστημα εντός του εθνικού εναέριου χώρου). Βέβαια κάθε τουρκική παραβίαση και υπερπτήση αναχαιτίζεται άμεσα και επιτυχώς από τα ελληνικά μαχητικά. Οι Τούρκοι τις προκλήσεις είτε στην θάλασσα ή στον αέρα τις κάνουν πάντα εκ του ασφαλούς, το ίδιο έπραξαν και στην Κύπρο πριν μερικούς μήνες όταν έστειλαν τα πλοία γεωτρύπανα να κάνουν παράνομες θαλάσσιες έρευνες στα οικόπεδα 6, 7, και 8 στην ΑΟΖ της Κύπρου, εκτός του βεληνεκούς των κυπριακών πυραύλων EXOCET MM38, δοκιμάζοντας συνεχώς μέχρι που φθάνει η υποχωρητικότητα από την άλλη πλευρά. Οι καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο θέλουν να δημιουργήσουν αφενός μεν την εντύπωση επίδειξης ισχύος και αφετέρου ότι η ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο έχει αλλάξει σημαντικά υπέρ τους παρόλο που η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών Ε.Δ. παραμένει ακόμα εξαιρετικά ισχυρή. Επιπρόσθετα με αυτές τις προκλητικές τους ενέργειες οι Τούρκοι προσπαθούν να επιβάλλουν ένα καθεστώς ρουτίνας στην καθημερινή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Χώρας μας ως de-facto κατάσταση που επιθυμούν σταδιακά να γίνει de-jure κατάσταση (συρρίκνωση του εθνικού εναέριου χώρου από 10 ν.μ σε 6 ν.μ.)
H σημερινή ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερες παγκοσμίως, είναι ένα συμβατικό δίκτυο ποικίλων συστημάτων / μέσων αναχαίτισης και καταστροφής εναερίων στόχων σε διαφορετικά επίπεδα εμπλοκής αναλόγως του βεληνεκούς των όπλων. Η χώρα μας έχει επιλέξει και διατηρεί σε ενέργεια τα επιφανείας – αέρος Patriot PAC-3, και τα S-300 PMU-1 για το μεγάλο βεληνεκές αεράμυνας (μέχρι 170 χλμ.), τα HAWK Phase-3 για το μεσαίο βεληνεκές (μέχρι 90 χλμ.), και τα Tor-M1, Osa-AK/-AKM, ASRAD Hellas (με βλήματα FIM-92 Stinger), τα φορητά FIM-92 Stinger για το μικρό βεληνεκές, και τα πυροβόλα ZU-23-2 των 23 χιλιοστών και Rh-202 Mk.20 των 20 χιλιοστών για το πολύ μικρό βεληνεκές (Τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς διατηρούν σε υπηρεσία τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και το Πολεμικό Ναυτικό για την προστασία των Ναυστάθμων και των αεροδρομίων τους).
Η εξέλιξη της αεροπορικής απειλής από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια δεν περιλαμβάνει μόνο τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών της αεροσκαφών και την παραγγελία νέων (F-35) αλλά και τη χρήση εξοπλισμένων με πυρομαχικά drones εγχώριας παραγωγής τύπου Bayraktar και UAVs τύπου Karayal. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, αυτές οι νέες απειλές έχουν ωριμάσει (αφού έχουν δοκιμαστεί ήδη σε πραγματικά θέατρα επιχειρήσεων – Λιβύη και Υεμένη) και πρέπει να ληφθούν άμεσα υπόψη στον σχεδιασμό της νέας αντιαεροπορική μας άμυνας η οποία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει αντικατάσταση των ‘’γερασμένων’’ πλέον Hawk και την προμήθεια νέων έξυπνων ηλεκτρονικών συστημάτων anti-drones και anti-UAVs.
Σε διπλωματικό δε επίπεδο, η Ελλάδα οφείλει με συνεχείς ρηματικές διακοινώσεις της τόσο στον ΟΗΕ όσο και το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε να καταγγείλει τις συστηματικές παραβιάσεις της εθνικής της κυριαρχίας από την Τουρκία, δηλώνοντας ότι τέτοιες προκλητικές ενέργειες και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά της συνιστούν απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη της περιοχής και δίνουν το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας βάσει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ στην Ελλάδα για χρήση όλων των επιπέδων ενεργητικής άμυνας (εγκλωβισμός α/φ, χρήση τροχιοδεικτικών βλημάτων, κατάρριψη.)
* Υποναύαρχος ε.α. Στρατηγικός Αναλυτής, MADSS, MA
Vasileios.A.Politis@gmail.com
Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 23.05.20